23 Липня 2023
Новини

Скільки сотень років знадобиться для повного розмінування України

Скільки сотень років знадобиться для повного розмінування України

Територію України за час повномасштабної війни забруднили міни разом із бомбами та артилерійськими та іншими снарядами, що не розірвалися.

Розмінування може зайняти сотні років, - пише Слово і Діло з посиланням на The Washington Post.

За даними фахівців, в Україні потрібно розмінувати близько 174 тисячі квадратних кілометрів території. Через залишки вибухонебезпечних предметів від російських загарбників територія України стала найзамінованішою у світі, випередивши Сирію та Афганістан. Найбільше постраждали Харківщина та Херсонщина.

росіяни інтенсивно мінували лінію фронту в очікуванні контрнаступу України, який триває, а також активно використовували широко заборонені протипіхотні міни раніше. Розслідування Human Rights Watch показали, що російські війська застосували щонайменше 13 типів протипіхотних мін, а також міни-пастки.

Зараз розмінуванням українських територій займаються близько 500 команд фахівців, в яких залучені до 5 тисяч військових інженерів та саперів. Процес ускладнюється бойовими діями, що тривають.

За оцінками GLOBSEC, один сапер може очистити від 15 до 25 квадратних метрів на день. Це залежить від рельєфу місцевості та концентрації вибухівки. Забруднена територія України настільки велика, що, за оцінками експертів, на завершення роботи знадобиться 757 років.

Крім того, за оцінками Світового банку, розмінування України коштує від 2 до 8 доларів за квадратний метр. Тож протягом наступних 10 років на це знадобиться близько 40 мільярдів доларів.

Зазначимо, від початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022-го року до липня 2023-го ООН зафіксувала 298 загиблих серед цивільного населення від вибухонебезпечних предметів, 22 з них – діти.

Нагадаємо, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що розмінувати території на півдні швидше неможливо через технічні моменти. Тому контрнаступ Збройних сил України уповільнюється.

Також віцепрем’єрка України Ірина Верещук наголошувала, що Україна потребує потужної міжнародної підтримки у питаннях розмінування всіх територій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, замінування
В тему

Останні матеріали