18 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 18 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 18 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 510 доба боротьби проти рашистів, які розв’язали повномасштабну війну з метою знищення України.

  • За уточненою інформацією, протягом доби, російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 6 крилатих ракет «Калібр» і 35 іранських ударних БпЛА «Шахед-136».

Сили оборони знищили всі 6 крилатих ракет, а також 31 ударний БпЛА.

  • Ворог також завдав 70 авіаційних ударів та здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед мирного населення, руйнувань зазнали промислові об’єкти, житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 18 бойових зіткнень.
  • На сході України ситуація складна, але контрольована, ворог тримає основні сили на куп’янському напрямку, а на бахмутський − перекидає резерви. Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

Він підтвердив, що касетні боєприпаси зі США вже прибули в Україну і будуть готові до використання протягом кількох днів.

За словами командувача, відвоювання міста Бахмут має не просто символічне значення, Бахмут також має стратегічне значення – як певного роду брама до інших ключових міст регіону.

«Ми втратили багатьох наших побратимів, наших військовослужбовців, коли захищали Бахмут… тому ми просто повинні його повернути… Наш народ чекає перемог. Йому потрібні маленькі перемоги».

  • У Східному угрупованні військ ЗСУ наголосили, що на лимано-куп’янському напрямку ворог зосередив близько 100 тисяч військових. Однак це угруповання попри свою чисельність, не є якісно підготовлене і вмотивоване.

На цьому напрямку росіяни наступають з суботи. Усе це робиться для того, щоб ЗСУ переключали свої сили на захист цих напрямків.

  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують переобладнувати об’єкти цивільної інфраструктури під власні потреби. Зокрема, в місті Лисичанськ Луганської області, противник обладнав територію колишньої міської поліклініки для розміщення особового складу та командування підрозділу “ахмат".

У населених пунктах Ялта, Юр’ївка та Урзуф Донецької області території баз відпочинку “Червона Гвоздика”, “Космос” та “Прибій” повністю переобладнано під військові бази з фортифікаційними спорудами (бліндажами) для розміщення особового складу російських окупаційних військ.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 - по зенітно-ракетних комплексах противника. Також наші захисники знищили 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління противника, 8 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 склади боєприпасів та 3 станції РЕБ ворога.

 

Станом на ранок 18 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 239010 (+710) осіб,
  • танків - 4119 (+4),
  • бойових броньованих машин - 8051 (+17),
  • артилерійських систем – 4542 (+38),
  • РСЗВ – 689 (+4),
  • засобів ППО - 428,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 310,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3839 (+11),
  • крилатих ракет - 1273,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7086 (+27),
  • спеціальної техніки − 677.

 

  • Британська розвідка відзначає, що українські воїни поступово просуваються вперед. Зокрема, докладаються значні зусилля навколо утримуваного росією Бахмута. Аналітики вказують, що тут російські сили, ймовірно, тут нестійкі, але поки що тримаються.

ЗСУ на півдні продовжують наступати щонайменше на двох напрямках. При цьому в Херсонській області наші воїни утримують невеликий плацдарм на лівому березі Дніпра біля зруйнованого Антонівського мосту. Це стало додатковим викликом для російського командування, яке, ймовірно, стурбоване вразливістю свого південно-західного флангу.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання ставки верховного головнокомандувача. На ньому обговорювали питання безпеки портів і експорту зерна.
  • Україна за дорученням глави держави розробляє стратегію щодо відносин з Латинською Америкою. Робота над її розробкою вже фактично завершується. Це другий подібний документ щодо регіонів Глобального півдня. Першою була Африканська стратегія, затверджена у 2022 році.

«Це буде комплексний документ, який охоплює всі сфери та визначає цілі зовнішньої політики на найближчі роки. Ми маємо амбітний план розширення дипломатичного ресурсу… Це треба зробити, бо ми розуміємо, що дисбаланс надзвичайний. Як на полі бою нам потрібна додаткова зброя, так і в цих країнах нам потрібні додаткові солдати - наші дипломати».

  • Сьогодні Уряд затвердив постанову про експериментальний проект з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни. Проект розрахований на два роки.

На першому етапі буде спроектовано всі інженерні конструкції, підготовлено необхідну базу для відновлення.

Другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи.

  • До державного бюджету з початку поточного року надійшло 2 млрд гривень від приватизації державного майна, при цьому третина, а саме 683,7 млн – у червні.

Ці надходження йдуть на покриття дефіциту державного бюджету, але спрямовуються винятково на потреби національної безпеки й оборони.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін вимагає посилити військову пропаганду в школах та вишах. Російський диктатор розуміє, що йому потрібне гарматне м’ясо, а народ у росії потроху починає прозрівати під впливом санкцій та різкого падіння рівня життя.

Саме тому Кремль хоче зобов’язати профільні міністерства «активізувати» інформаційну роботу щодо «роз'яснення причин і завдань війни».

При цьому ні сама влада, ні пропагандисти досі чітко не пояснили росіянам, для чого вони вбили десятки тисяч мирних українців, бомблять об’єкти критичної інфраструктури, знищують в Україні школи, лікарні, дитячі садки.

У денацифікацію та демілітаризацію зараз уже ніхто не вірить, а нові ідеї Кремль не здатен сформулювати.

  • Рівень народжуваності в росії продовжує знижуватися і встановлює нові антирекорди. За підсумками січня-травня в рф з'явилися на світ 511,7 тисяч дітей.

Порівняно з тим же періодом минулого року, який став для країни найгіршим за рівнем народжуваності більш ніж за 20 років, кількість народжених знизилася ще на 11,5 тисяч, або 1,2%.

Фактично путін зробив усе і навіть більше, щоб росіян ставало дедалі менше. При цьому пропагандисти все одно стверджують, що геноцид російськомовних та русофобія тільки в Україні та на Заході.

  • Заколот ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина, який шокував еліти та громадян танками, що їхали на Москву, обіцяє новий біль російському бюджету, який втратив кожен другий рубль нафтогазових доходів.

Експерти Bloomberg Economics підрахували, що посилення заходів безпеки навколо столиці, а також додаткові асигнування на армію вимагатимуть цього року додаткових витрат на 1,3 трлн. рублів, або $14 млрд.

Кошти знадобляться, щоб збільшити кількість працівників силових структур, а це ще більше посилить «кадровий голод» в економіці, якій, за оцінками уряду, лише у промисловому секторі не вистачає 600 тисяч робочих рук.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сьогодні відбулося 14-те засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Засідання відкрив очільник Пентагону Ллойд Остін. Він зазначив, що український народ «виявив глибоку стійкість перед обличчям великої жорстокості. І сили України продовжують мужньо боротися, захищаючи своїх співгромадян і свою державу».

«Контрнаступ України є ключовим моментом цієї трагічної війни. ЗСУ виступили з ініціативою відновлення контролю над своєю суверенною територією. Але агресія росії проти України породила дуже нестабільну ситуацію. Війна путіна продовжує збирати жахливі та криваві жертви. Боротьба України за свободу – це марафон, а не спринт. Ми забезпечили Україну критично важливими можливостями, як протиповітряна оборона та боєприпаси, і не маємо наміру відмовлятися від підтримки».

«Ми продовжуватимемо забезпечувати навчання, оснащення та підтримку Збройних Сил України, щоб допомогти створити боєздатну та професійну українську армію, яка зможе захистити себе зараз і стримати агресію в майбутньому».

  • Reuters пише, що США найближчими днями оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на суму 1,3 мільярда доларів.

Очікується, що пакет міститиме засоби протиповітряної оборони, системи боротьби з безпілотниками, вибухові дрони і боєприпаси.

Ідеться, зокрема, про протидронові системи VAMPIRE, безпілотники Phoenix Ghost і Switchblade, а також значну кількість систем протидії дронам австралійської компанії DroneShield, радари, датчики й аналітичні системи.

  • Уряд Японії готується значно посилити обмеження на експорт легкових автомобілів, в тому числі вживаних, як додаткову санкцію проти росії за її вторгнення в Україну.

Японські вживані авто дуже популярні в рф, оскільки вони мають хорошу якість.

  • Бельгія, Нідерланди та Люксембург найближчим передадуть Україні бронетранспортери М113, вони необхідні для контрнаступу наших захисників.

Бронетранспортери куплять у промисловості й відремонтують. Разом із технікою Україна також отримає необхідні запасні частини. Кількість БТР і терміни їхнього передання не розголошуються, але вказується, що це станеться «протягом наступних кількох місяців».

  • Іран раптово зробив дипломатичний випад у бік фактично свого союзника - росії, заявивши про невизнання анексії рф територій України.

«Ми віримо у територіальну цілісність кожної країни, включаючи Україну, яка має бути головним пріоритетом усіх країн на основі міжнародного права».

Російські псевдопатріоти вже почали кричати про черговий «удар у спину» з боку «партнерів».

  • Європейський суд з прав людини одноголосно і в повному обсязі відхилив усі претензії та відмовив рф у справі «росія проти України».

Зазначається, що скарга росії за всіма ознаками була необґрунтованою. При цьому суд надсилав низку запитів рф, які були проігноровані. росія не брала участі у процесі, відколи припинила членство у Раді Європи.

Саме у цій справі агресор намагався перекласти на Україну відповідальність за трагедію МН17, заявляв про нібито грубі порушення прав людини в Україні.

  • Очільник МЗС Британії Джеймс Клеверлі під час виступу в ООН заявив, що світ не може допустити затягування війни в Україні й закликав путіна негайно вивести війська з України, а також розблокувати Чорне море для судноплавства.

«Ми не можемо допустити, щоб ця війна тривала ще 500 днівПлан Президента Зеленського з десяти пунктів показав шлях уперед. Україна хоче миру. Ми хочемо миру. Весь світ хоче миру».

Він підкреслив, що справедливий і міцний мир – це те, чого прагне міжнародна спільнота, і росія має зробити цей вибір вже сьогодні, вивівши всі свої війська з України.

  • У Європарламенті закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі ордера на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Депутати заявили, що Білорусь несе відповідальність за шкоду, заподіяну Україні у зв’язку з війною, та злочини, скоєні в Україні, зокрема через роль білоруського режиму в незаконному вивезенні дітей.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему