17 Липня 2023
Новини

Звітував про удару по Краматорську: затримали зрадника

Звітував про удару по Краматорську: затримали зрадника
На Донеччині чоловіка, який збирав розвіддані для фсб, затримала контррозвідка Служби безпеки України.

Зокрема, він інформував щодо наслідків удару рф по Краматорську 27 червня, - повідомляють пресслужби СБУ та Донецької обласної прокуратури. 

За даними слідства, підозрюваний є місцевим жителем, якого російська спецслужба завербувала навесні 2023 року. росіяни помітили його через антиукраїнські коментарі в Telegram-каналах.

Як вказує СБУ, чоловік одразу після повітряної атаки на Краматорськ отримав завдання зібрати інформацію про її наслідки. Насамперед він мав передавати дані про кількість загиблих і травмованих людей унаслідок обстрілу. Окрім того, росія намагалася отримати відомості щодо можливих постраждалих серед представників Сил оборони. 

Також, за даними СБУ, підозрюваний відстежував місця базування та переміщення українських військових у місті. росіяни збирали цю розвідувальну інформацію для підготовки нових повітряних ударів по Донеччині, кажуть правоохоронці. 

Чоловіка викрили та затримали, коли він виконував нове завдання від рф у Краматорську. Наразі йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 КК України, чоловік перебуває під вартою. За висунутими статтями йому загрожує від 5 до 8 років ув’язнення. Розслідування ще триває.

Нагадаємо, 27 червня російська армія відкрила вогонь по Краматорську Донецької області, завдавши двох ракетних ударів: один — по кафе в центрі міста, другий — по приватному сектору села Біленьке під Краматорськом.

Унаслідок атаки загинуло 13 людей, ще 65 — поранено внаслідок російської атаки на Краматорськ. За уточненими даними, російські війська вдарили по Краматорську ракетами «Іскандер». Серед загиблих — 17-річна дівчина й 14-річні сестри, а також українська письменниця Вікторія Амеліна. 

За даними BBC, під час обстрілу центру Краматорська поранення дістали троє громадян Колумбії: колумбійський депутат і засновник Aquanta Ucraina Серхіо Харамільйо, письменник Ектор Абад і журналістка Каталіна Ґомес. Вони отримали легкі поранення. Президент Колумбії Ґуставо Петро повідомив, що через це МЗС країни вручить росії дипломатичну ноту протесту.

Іноземні журналісти, які відвідували знищене росіянами кафе у Краматорську в день атаки, розповіли, що в цей заклад ходять усі: місцеві жителі, волонтери, а також військовослужбовці.

Служба безпеки України затримала агента спецслужб росії, який скоригував ракетний удар по кафе. Чоловікові повідомили про підозру в державній зраді, йому загрожує 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: донецьк, сбу, фсб
В тему