14 Липня 2023
Новини

На росії планують будувати нові в'язниці для українців

На росії планують будувати нові в'язниці для українців

По всій росії та на окупованих нею територіях в мережі офіційних та неофіційних в'язниць утримуються тисячі мирних жителів України.

Там вони зазнають тортур, психологічного насильства і навіть рабської праці. Про це йдеться у розслідуванні Associated Press.

Розслідування ґрунтується на інтерв'ю з десятками людей, у тому числі з 20 колишніми затриманими та колишніми військовополоненими, сім'ями затриманих цивільних, двома співробітниками української розвідки та переговорником від уряду. Їхня інформація, а також супутникові знімки та документи підтверджують створення російської мережі в'язниць для українців.

У ході розслідування AP стало відомо, що кількість українських цивільних осіб, які перебувають у російських в'язницях, наразі обчислюється тисячами. Багато хто утримується без пред'явлення звинувачень.

За словами російського правозахисника Володимира Осєчкіна, в рф утримуються не менше 4 тисяч мирних жителів і ще стільки ж на окупованих територіях. За оцінкою українського уряду, кількість затриманих громадян може сягати 10 тисяч.

У документі, отриманому агентством від російського уряду, є плани щодо створення 25 нових колоній та шести інших центрів утримання на окупованій Україні до 2026 року.

Кожен колишній ув'язнений, опитаний AP, розповів, що тортури у російських в'язницях були постійним явищем, нерідко зі смертельними наслідками. Найчастіший вид тортур – удари електричним струмом, побиття, удушення.

росія, зрозуміло, не визнає, що утримує мирних жителів. У розслідуванні йдеться, що часто бранців використовують для копання окопів та братських могил.

Нагадаємо, у звіті дослідників Єльського університету, складеному влітку минулого року, йшлося, що росіяни влаштували в Україні 21 фільтраційний табір для затримання, допиту та тортур військовополонених та цивільних українців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: росія, війна з Росією
В тему

Останні матеріали