7 Липня 2023
Новини

У плані доступу до об'єктів ЗАЕС є прогрес - МАГАТЕ

У плані доступу до об'єктів ЗАЕС є прогрес - МАГАТЕ
Більше доступу до приміщень Запорізької атомної електростанції за останні дні, 4-7 липня, отримали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це заявив генеральний директор агентства Рафаель Ґроссі на брифінгу, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми маємо успіхи: з вівторка до сьогодні [4-7 липня] ми отримали більше доступу до ЗАЕС», — сказав Ґроссі.

Він зауважив, що інспектори агентства ще не отримали доступу до дахів будівель об'єкта, але подали запити. «Я цілком упевнений, що ми отримаємо дозвіл», — вважає Ґроссі.

За його словами, співробітники агентства перевірили басейни для охолодження й інші приміщення і не виявили «жодних ознак наявності там вибухових речовин або мін».

Нагадаємо, Головне управління розвідки МО України у червні помітило, що росіяни зменшують присутність на ЗАЕС. Згідно з отриманими вказівками, вони мали виїхати до 5 липня. Персоналу, що залишається, наказали в разі аварії звинувачувати Україну. 

Збройні сили України 4 липня повідомили про можливу підготовку росіянами найближчим часом провокації на території окупованої ЗАЕС. Так, росіяни розмістили на даху третього та четвертого енергоблоків предмети, схожі на вибухівку. 

«Їхній підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України», — зазначали у відомстві.

Водночас російські пропагандисти писали, що вночі 5 липня «ЗСУ спробують атакувати станцію».

Станом на ранок 5 липня окупована ЗАЕС працювала у штатному режимі. Значних переміщень живої сили й техніки окупантів не зафіксовано.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією
В тему