29 Червня 2023
Новини

Деталі угоди між кремлем і «вагнерівцями» ще погоджують – аналітики

Деталі угоди між кремлем і «вагнерівцями» ще погоджують – аналітики

Після спроби держперевороту в росії групою «Вагнера» обговорення деталей домовленостей, укладених між засновником цієї ПВК євгеном пригожиним та кремлем за посередництва самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка, ще триває.

Про йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

російські джерела продовжували спекулювати на деталях цієї угоди 28 червня. Відтак, зазначають експерти, поширені спекуляції навколо позицій «Вагнера» в білорусі свідчать про те, що певні аспекти угоди все ще опрацьовуються.

Крім того, російські джерела припускають, що бунт «Вагнера» вже має потужний вплив на російську командну структуру.

Експерти зазначають, що джерела, що публікують ці припущення, в основному були точними в попередніх повідомленнях про зміни в російському командуванні. Проте серйозність потенційних наслідків, пов'язаних із заколотом пригожина, можуть вплинути на точність цих джерел.

Наразі ISW не може підтвердити жодного з цих припущень про зміну командування, але очевидно, що збройний заколот продовжує мати значні наслідки на інформаційний простор.

Також у звіті згадують повідомлення щодо арешту російського генерала Сергія Суровікіна. Фахівці вважають, що якщо російська влада таки заарештувала Суровікіна, то кремль, ймовірно, використає його разом з поплічниками як цапа-відбувайла, щоб публічно пояснити, чому російські військові та органи внутрішньої безпеки погано відреагували на заколот, і щоб виправдати потенційну зміну російського військового керівництва. Раніше аналітики ISW повідомляла про зв'язки Суровікіна з ПВК «Вагнер», тому саме він вважається головним кандидатом на роль цапа-відбувайла.

Експерти припускають, що кремль може спробувати заспокоїти зневагу до керівників МО, знизивши роль Герасимова в операціях в Україні, хоча він, швидше за все, збереже, принаймні номінально, посаду.

Зазначається, що кремль, ймовірно, намагатиметься балансувати між заспокоєнням невдоволення МО і очищенням його від нелояльних фігур, не суперечачи при цьому своїй риториці і діям.

Нагадаємо, за даними російських ЗМІ, генерала Суровікіна відправили під арешт. Також повідомлялося, що спецслужби росії могли знати про плани пригожина і, ймовірно, сподівалися на успіх заколоту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: олександр лукашенко, війна з Росією
В тему

Останні матеріали