26 Червня 2023
Новини

Українські полонені в Угорщині: рф хотіла вирішити кілька завдань

Українські полонені в Угорщині: рф хотіла вирішити кілька завдань
«Операцію з полоненими» в Угорщині, як вважає українська воєнна розвідка, росія намагалася використати для розв'язання відразу кількох завдань.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в етері телемаратону, передає «Інтерфакс-Україна».

«Це очевидна російська інформаційна операція, у якої є кілька завдань», — зазначив Юсов.

За його словами, серед таких завдань — відбілювання репутації російської православної церкви, яка брала участь в обміні полоненими, а також «створення конфліктної лінії між Україною і, в цій ситуації, з Угорщиною».

За словами представника розвідки, росіяни намагалися використати «операцію з полоненими» в Угорщині для «підвішування питання міжнародного права» і діяли з ігнорування суверенітету України.

«Можна сказати, що з інформаційної точки зору вони не отримали бажаного результату», — вважає Юсов.

росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських військовополонених угорського походження. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися про це зі ЗМІ — угорська та російська сторони не проінформували про свої переговори Київ.

Передання Угорщині групи українських військовополонених нібито відбулося за посередництва рпц на прохання угорської сторони. В угорському уряді заявляли, що Угорщина як держава не причетна до обміну — переговори, мовляв, вели релігійні організації.

19 червня МЗС України звернулося до угорської сторони з вимогою негайно допустити українського консула до українських військовополонених. За даними МЗС, українців фактично утримують в ізоляції, вони не мають доступу до відкритих джерел інформації. Також заявляли, що угорська влада ігнорує всі спроби України налагодити конструктивний діалог щодо цієї ситуації.

У Єврокомісії закликали Угорщину пояснити свою участь у звільненні українських військовополонених у рф та комунікацію з урядом України щодо цього питання.

Перших трьох українських військовополонених повернули з Угорщини 20 червня, ще двох — 23 червня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: угорщина, війна з Росією, полон
В тему