24 Червня 2023
Новини

Громадянська війна в росії офіційно почалася, – «Вагнер»

Громадянська війна в росії офіційно почалася, – «Вагнер»

У росії ватажок приватної військової компанії «Вагнера» Євгеній Пригожин вирішив зчинити заколот проти Кремля. Власне, так розпочалась громадянська війна у ворожій державі.

У п'ятницю ввечері, 23 червня, лідер терористів заявив, що йтиме зі своїми найманцями до Москви, аби змінити військове керівництво держави. Вранці наступного дня, близько 11:30 в пресслужбі ПВК офіційно визнали, що розпочалась громадянська війна, – інформує 24 Канал.

Офіційно: у Росії – громадянська війна

У Кремлі, очевидно, не можуть не панікувати, однак не поспішають оголошувати війну банді Пригожина. Єдине, справді, на території Москви ввели "режим антитерористичної операції".

У Воронезькій області атаковано одну з колон ПВК "Вагнер". Також працює авіація, застосовують чавун. Громадянська війна офіційно розпочалася,

– йдеться у повідомленні.

Окрім того, у дописі нижче зазначено, що вагнерівці збили вертоліт Росії, що намагався їх обстрілювати.

Насправді для багатьох те, що відбувається зараз у Росії, – не є новиною хоча б тому, що це було очевидним. Отже, якщо спершу випускати десятки тисяч зеків з тюрем, давати їм зброю, то потім який сенс дивуватися тому, що вони мають намір скоювати військовий переворот?

До того ж про конфлікт між Пригожиним і главою міноборони Росії Сєргєєм Шойгу не один місяць говорили, зокрема, міжнародні аналітики. Цілком було прогнозовано, у що воно виллється.

Більше про заколот

Розпочалось все із заяви Пригожина про те, що, мовляв, за вказівкою Кремля були атаковані тилові позиції вагнерівців. Згодом ватажок ПВК уточнив, що братимуть участь у військових діях на початках близько 25 тисяч бойовиків.

З реакцією на це не забарився президент ворожої держави Владімір Путін. У своєму терміновому зверненні він почав нарікати, що "і так живемо у важкі часи, проти нас Захід", а тут якісь "особи" ставлять свої амбіції вище.

Окрім того, варто згадати коментар стосовно цього речника Східного угрупування військ Сергія Череватого. З його слів зрозуміло, що якби не було широкомасштабної війни, то не розпочалась би ця громадянська війна.

Разом з тим Череватий констатував, що Пригожин швидше захопив Ростов, аніж Бахмут. Також зазначимо, що активні бойові дії розгортаються у Воронезькій області – на трасі в цьому регіоні, що веде до Москви.

Що відомо про "заколот" Пригожина в Росії на 12.00 24.06.2023

У Росії триває процес внутрішнього протистояння терористів Вагнера на чолі з Євгеном Пригожиним та Кремлем. LIGA.net тезово зібрала найголовніше, що відомо станом на 12:00.

— Вранці з'явилася інформація про те, що терористи Вагнера взяли під контроль усі військові об'єкти у Ростові-на-Дону, на вулицях міста з'явилися люди у військовій формі та танки;

— Пізніше Пригожин особисто з'явився у штабі Південного військового округу РФ, де поговорив із заступником міністра оборони РФ Юнусом-Беком Євкуровим та заступником начальника Генштабу Володимиром Олексієвим. Він сказав їм, що поки терористам Вагнера "не видадуть" міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова, то його "підлеглі" "блокуватимуть Ростов і підуть на Москву".

— У Білому домі заявили, що стежать за ситуацією, а президент США Джо Байден поінформований про "заколот";

— О 10:00 Кремль випустив звернення диктатора Володимира Путіна, в якому той назвав дії Пригожина "зрадою Росії та ударом у спину" і заявив, що наказав "нейтралізувати і покарати організаторів";

— Після цього пропагандистські канали, які контролює Пригожин, написали, що "Путін зробив неправильний вибір", а в Росії "скоро буде новий президент";

— З'являлася інформація, що "вагнерівці" нібито взяли під контроль усі військові об'єкти Воронежа, проте згодом російське дисидентське видання Верстка з посиланням на джерела написало, що терористи не заходили до міста, а почали рухатися трасою на Москву в обхід обласного центру;

— Після 11:00 пропагандисти РФ почали заявляти, що російська авіація почала бомбардувати колони Вагнера прямо на трасі М4 "Дон" (Москва-Новоросійськ);

— З'являються непідтверджені дані про бої між регулярними військами країни-окупанта та бойовиками Пригожина;

— Один із пропагандистських каналів, який є одним із рупорів Вагнера, об 11:35 написав, що "громадянська війна в Росії офіційно розпочалася" — це сталося після ударів армії РФ по "вагнерівцям";

— Секретар РНБО Олексій Данілов назвав "заколот" Пригожина початком процесу саморуйнування Росії;

— Російські Z-пропагандисти заявляли, що Вагнер збив кілька одиниць армійської авіації РФ, інформацію не підтверджено.

— На півдні Підмосков'я перекрили мосту через річку Оку — переправу заблокували самоскидами з піском та поливальними машинами з водою.

— У Москві та Підмосков'ї запроваджено режим "контртерористичної операції" — вперше в історії РФ. Шкільні випускні перенесено на тиждень.

— Банери з рекламою групи Вагнера спішно прибирають у Володимирі, Москві та в тимчасово окупованому Криму.

— Пригожин відреагував на виступ Путіна та відмовився здаватися.

ДОВІДКА. Увечері 23 червня 2023 року ватажок російської терористичної організації група Вагнера Євгеній Пригожин заявив, що по базі вагнерівців нібито було завдано удару регулярними військами РФ за наказом міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника його Генштабу Валерія Герасімова. МО РФ назвало це провокацією. Пригожин звернувся до армії РФ, закликав "не чинити опір", а у разі опору пригрозив "знищувати негайно". Він не сказав прямо, що піде на Москву "розбиратися". На вулиці деяких міст РФ, близьких до України та баз Вагнера, виїхала військова техніка.

Конфлікт Пригожин vs МО РФ Шойгу триває місяці великої війни, особливо він загострився під час боїв за Бахмут. У травні 2023-го Пригожин влаштував істерику на камеру на тлі десятків тіл окупантів, обматюкавши військове командування РФ.

Пізніше Пригожин заявив, що нібито виведе "вагнерівців" з Бахмута 10 травня, але не зробив цього.

Українська розвідка вважає, що Пригожин, Шойгу та начальник ГШ РФ Герасімов "з'ясовують, хто залишиться винним" у поразці у війні.

Опозиційні росЗМІ пишуть, що у Путіна нібито "не виключають сценарій початку громадянської війни в Росії".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: росія, російські спецслужби, війна з Росією, володимир путін
В тему