22 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 22 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 22 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 484 день від початку повномасштабного нападу росії на Україну.

  • Протягом доби російські окупанти завдали ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 3 аеробалістичні ракети Х-47 «Кинджал», 3 крилаті ракети Х-22 та 4 дрони Shahed-136/131. ППО України знищила 3 дрони-камікадзе.
  • Крім того, ворог завдав 44 авіаційні удари, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, зруйнована інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.
  • Повідомляється, що протягом минулої доби Сили оборони мали частковий успіх та закріплюються на двох напрямках: Рівнопіль – Старомайорське Донецької області та Білогорівка – Діброва Луганської та Донецької областей.
  • У Східному угрупованні військ ЗСУ відзначають певне зменшення інтенсивності боїв на Бахмутському напрямку.

Такий стан пояснюється тим, що ворог проводив ротаційні заходи. Також туди зайшли підрозділи повітряно-десантних військ ворога, мотострілецькі підрозділи, які бачили розбиті підрозділи Вагнера й діють обережно. Були спроби контратак, але вже набагато обачніше, ніж це робили найманці «Вагнера».

  • Сили оборони Таврійського напрямку поінформували, що упродовж минулої доби Сили оборони просунулися на Мелітопольському і Бердянському напрямках до кілометра.

Ідеться про заходи тактичного рівня, так зване вирівнювання фронту.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, унаслідок підриву Каховської ГЕС у низці населених пунктів на тимчасово захопленій території Херсонської області різко погіршилась санітарно-епідеміологічна ситуація. Зокрема, через відсутність доступу цивільного населення до належного медичного забезпечення та якісної води, відзначено спалахи вірусного гепатиту А, також існує загроза поширення інших вірусних хвороб. У свою чергу російські окупанти не визнають збільшення кількості захворюваності та навпаки намагаються це приховати. Заходів зі стабілізації санітарно-епідеміологічної ситуації в регіоні не проводять.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу противника та 4 - по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, 2 склади боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 23 артилерійські підрозділи на вогневих позиціях, 2 засоби радіоелектронної боротьби та 2 вузли зв'язку окупантів.

 

Станом на ранок 22 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 222 650 (+650) осіб,
  • танків - 4 013 (+7),
  • бойових броньованих машин − 7 783 (+12),
  • артилерійських систем − 3 941 (+21),
  • РСЗВ − 617 (+2),
  • засобів ППО − 376 (+1),
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 307 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 438 (+10),
  • крилатих ракет − 1 214,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 678 (+11),
  • спеціальної техніки - 539.

 

  • Окупанти заявили про обстріл моста на адміністративному кордоні між Херсонською областю та Кримом поблизу Чонгара.

Російський канал Baza зазначив, що кілька мостів на кордоні Криму та Херсонської області (зокрема Чонгарський міст) пошкоджені нібито внаслідок обстрілу.

Аналітики вважають, що пошкодження мостів може вплинути на постачання боєприпасів і техніки окупантам у Херсонській та Запорізькій областях.

  • В американському Інституті вивчення війни (ISW) заявляють, що загальний повільніший, ніж очікувалося, темп українських контрнаступальних операцій не є характерним для ширшого наступального потенціалу України, а українські сили, ймовірно, успішно створюють умови для майбутніх основних зусиль.

«Українські офіційні особи давно сигналізували, що український контрнаступ буде серією поступових і послідовних наступальних дій, і нещодавно зауважили, що поточні операції не є основним напрямом планування контрнаступу України».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, що росія ймовірно готується вчинити теракт на Запорізькій атомній станції.

«Щойно була доповідь нашої розвідки та СБУ. Розвідка отримала інформацію про те, що росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції – терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього».

Президент нагадав, що радіація не знає державних кордонів і те, «по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру».

Україна передає всю наявну інформацію і всі докази партнерам – у Європі,  Америці, Китаї, Бразилії, Індії, арабському світі, Африці.

«Жодних терактів на атомних станціях ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути, як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може і повинен діяти».

Президент також вважає, що світ не допустить, щоб російський диктатор застосував ядерну зброю проти України.

«Я вважаю, що якщо він не припинить погрожувати світу ядерною зброєю, світ знайде формат, як позбавити його життєдіяльності. Це дуже небезпечно, і тому він обережно робить ці меседжі».

  • Володимир Зеленський в інтерв’ю ВВС заявив, що контрнаступ українських сил буде відбуватися так само як і восени, коли спочатку здавалось, що процес уповільнився, а потім ЗСУ почали стрімко просуватись вперед.

«Контрнаступ ми оцінюємо позитивно. Не все просто, бо є ті чи інші складнощі. По перше, вся наша земля замінована, навіть там, де ми деокупували нашу територію - майже 200 000 квадратних кілометрів нашої землі заміновано… Ми впевнені в успіху контрнаступальних дій. Восени у нас були відповідні контрнаступальні дії і здавалось, що це уповільнений процес. Але в якийсь момент всі побачили, як ми стрімко почали просуватись вперед. Так само буде і тут».

Президент наголосив, що українці мотивовані, а російським військовим погрожує їхнє керівництво. Вони знають, що якщо вони будуть відступати, їх просто будуть вбивати.

  • Після широкомасштабного вторгнення українці кардинально змінили свої погляди і наразі 86% вважають, що Володимир Зеленський ефективно працює як верховний головнокомандувач.

Такі дані соцопитування оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Через 14 місяців після повномасштабного вторгнення у всіх регіонах України абсолютна більшість населення вважають, що Зеленський ефективно працює як головнокомандувач.

  • Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що росія та Угорщина готують інформаційно-психологічну спецоперацію, щоб звинуватити Україну у небажанні обмінюватися військовополоненими.

Він наголосив, що Україна навпаки постійно пропонує нові ініціативи, передає списки і заявляє про бажання провести великий обмін в форматі «всіх на всіх».

  • Агентство відновлення заявило про початок процесу відбудови зруйнованого житла - у системі публічних закупівель Prozorro оголошені перші торги на відновлення об’єктів житлової інфраструктури у Бучі, Макарові, Вишгороді та адмінбудівлі у Бородянці.

Усі ці населені пункти постраждали від російського військового вторгнення у лютому - березні 2022 року під час активних бойових дій на Київщині. Багатоквартирні житлові будинки були пошкоджені внаслідок влучання боєприпасів або пожеж: і самі будівлі, і мережі водопостачання, електропостачання та опалення частково зруйновані та потребують капітального відновлення.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Китай викинув росію із проекту спільного будівництва літака. Запущений у 2017 році проект широкофюзеляжного лайнера CR929, який мав стати першим для рф із часів СРСР, надалі продовжиться без російської участі.
  • Міністр оборони рф Сергій Шойгу під час доповіді путіну заявив, що до кінця червня буде сформована резервна армія, яка отримає понад 3700 одиниць техніки.

Міністр не пояснив, куди ж поділася після вторгнення в Україну професійна російська армія, якою так пишалася рф, а російська пропаганда називала її другою у світі.

Так само досі немає офіційного повідомлення від путінського режиму, куди поділися сотні тисяч російських мобілізованих, яких держава почала призивати в жовтні минулого року.

Натомість тисячі тіл окупантів лежать довкола Бахмута, Соледара, Вугледара, Лисичанська, Мар’їнки, Авдіївки та інших міст і сіл України. росія не зацікавлена в тому, щоб забрати ці тіла, а записує своїх убитих у списки зниклих безвісти.

Днями Кремль заборонив регіонам публікувати некрологи загиблих в Україні своїх військових.

  • Британська розвідка повідомляє, що влада рф намагається виправдати дії путіна щодо депортації дітей з України, створивши комісію для розслідування «злочинів української влади» проти неповнолітніх з 2014 року.

«Цілком ймовірно, що цей крок є як формою «юридичної війни», так і частиною російських інформаційних операцій, в яких законодавство використовується як зброя, щоб замилити картину щодо власних кричущих дій».

Повідомлення про права дітей, ймовірно, є важливою комунікаційною темою для Кремля, оскільки депортації дітей лягли в основу ордера на арешт Путіна, виданого Міжнародним кримінальним судом у березні 2023 року.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Лондоні в рамках міжнародної конференції з відновлення України понад 400 компаній із 36 країн світу підписали «Українську ділову угоду», пообіцявши підтримати відновлення української економіки.

«Понад 400 компаній із 38 країн із сукупним річним доходом понад 1,6 трлн дол. зобов’язалися підтримати відновлення і реконструкцію України після незаконного вторгнення росії. Найбільші конгломерати, міжнародні корпорації і роздрібні мережі входять до переліку тих, хто підписав «Українську ділову угоду», ініціатором якої є Великобританія».

Угода передбачає сприяння торгівлі, інвестиціям, обміну досвідом і відповідальному веденню бізнесу в Україні, «щоб забезпечити її відновлення як сталої, гнучкої та успішної економіки».

  • Європейська комісія вважає, Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство, за рештою умов досягнутий прогрес. Про це йдеться в усній проміжній оцінці ЄК.

З погляду Єврокомісії повністю виконано умови, що стосуються органів судової влади та засобів масової інформації. «Хорошого прогресу» досягнуто щодо реформи Конституційного Суду.

Оцінку, сформульовану як «деякий прогрес», надано процесу деолігархізації, питанню національних меншин, боротьбі з корупцією, де «потрібне зміцнення і гідний довіри послужний список», та боротьбі з відмиванням грошей і реформуванню правоохоронних органів, де «необхідно посилити систему боротьби з відмиванням грошей».

  • Європейська комісія надає Україні черговий транш макрофінансової допомоги розміром 1,5 мільярда євро.

Це вже четвертий транш із загальної суми у 18 млрд євро.

  • Велика Британія та Україна уклали меморандум про енергетичне партнерство та створення Фонду відновлення енергетики на 62 млн фунтів.

Основна мета - посилення енергетичної безпеки. Початковий внесок становитиме 10 млн фунтів стерлінгів, іншу частину спрямують частинами до 2025 року. Кошти підуть на проекти енергетичних інновацій, які прискорять процес реконструкції та відновлення української енергетичної інфраструктури.

  • Світовий банк і країни-партнери нададуть Україні допомогу $1,76 млрд.

Допомога буде надана за підтримки США, Великої Британії та Фінляндії.

Кошти будуть спрямовані на зарплати рятувальників та вчителів, виплату пенсій, підтримку малозабезпечених сімей, дітей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, одиноких матерів, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій.

  • Уряд Естонії ухвалив рішення про надання Україні чергового пакету військової допомоги.

Зокрема, йдеться про передачу ЗСУ ще одного польового шпиталю спільно з Ісландією. Крім того, пакет включатиме обладнання для парамедиків і саперів, а також засоби для боротьби з безпілотниками.

Польовий шпиталь буде переданий з резервів Сил оборони, а його відновлення вартістю 7,8 млн євро профінансує Ісландія.

  • Австралійський бізнесмен і голова інвестиційної компанії Tattarang Ендрю Форрест інвестує 500 млн дол у Фонд розвитку України (UDF).

Зазначається, що Форрест буде стратегічним радником у створенні Фонду та його інвестиційних груп - зелених стратегічних металів, зеленого заліза, зеленого водню та зеленої електроенергії, та виступатиме в складі консультативної групи для українського уряду.

  • У США підтримали двопартійну резолюцію із закликом до адміністрації Байдена щодо надання Україні ракет ATACMS.

Розглянув та підтримав резолюцію H.Res. 488 Комітет у закордонних справах Палати представників США.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, слуга народу, володимир зеленський
В тему