19 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 19 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 19 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 481 день з моменту початку повномасштабної російської агресії проти України.

  • рф продовжує ігнорувати закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши 4 крилаті ракети «Калібр» та 4 іранські ударні БпЛА Shahed-136/131. Силами та засобами української ППО усі 8 повітряних цілей було знищено.

Крім того, ворог завдав 32 авіаційних ударів, здійснив близько 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 39 бойових зіткнень.
  • У Міністерстві оборони зазначили, що на сході зараз складна ситуація. Ворог підтягнув свої сили та здійснює активний наступ на Лиманському і Куп’янському напрямках, намагаючись перехопити в нас ініціативу. Фіксується висока активність ворожих обстрілів. Тривають гарячі бої.

Водночас українські війська мужньо діють в умовах переваги ворога в силах та засобах і не дають ворогу просуватись.

  • Також Міноборони офіційно повідомило, що ЗСУ за 2 тижні контрнаступу звільнили 8 населених пунктів на бердянському та мелітопольському напрямках.

Ідеться про Новодарівку, Левадне, Сторожеве, Макарівку, Благодатне, Лобкове, Нескучне, П’ятихатки.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Через це противник переобладнує цивільні заклади на тимчасово захоплених територіях України під медичні установи. Так, загальноосвітню школу населеного пункту Розівка Запорізької області окупанти перетворили на військовий шпиталь. У приміщені їдальні розмістили операційну, а в навчальних класах облаштували палати для поранених. Цей військовий шпиталь використовується в якості логістичного хабу з перерозподілу поранених та загиблих військовослужбовців рф. Тяжкопоранених солдатів та сержантів транспортують у медичні заклади Донецька, Маріуполя та Бердянська автомобільним транспортом. Транспортування поранених офіцерів здійснюють до російської федерації повітряним шляхом.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 6 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, 2 склади боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 14 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 3 засоби ППО та ще 2 важливих об’єкти окупантів.

 

Станом на ранок 19 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 220 450 (+630) осіб,
  • танків ? 3 989 (+5),
  • бойових броньованих машин − 7 735 (+6),
  • артилерійських систем − 3 865 (+18),
  • РСЗВ − 610,
  • засобів ППО − 370 (+6),
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 305 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 383 (+12),
  • крилатих ракет − 1 211,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 613 (+42),
  • спеціальної техніки − 526 (+4).

 

  • Міністерство оборони Німеччини проаналізувало хід бойових дій в Україні, який, зокрема, свідчить, що українські військові послаблюють армію рф диверсіями далеко за лінією фронту.

Наприклад, проукраїнські диверсійні групи порушили основне залізничне сполучення на окупованій російськими військами території Запорізької області. Під атаку диверсантів потрапила залізниця в окупованому Криму.

Також німецькі спецслужби вважають, що в районі міста Бахмут російські війська перебувають під тиском і більше не контролюють усю територію міста.

  • Британська розвідка повідомляє, що росія після підриву Каховської ГЕС перекидає частину своїх сил, які розташовувалися уздовж Дніпра, на Запоріжжя та під Бахмут.

«Перекидання цих військ, скоріш за все, відображає відчуття рф, що значна атака України через Дніпро стала менш імовірною після руйнування дамби Каховського водосховища та спричиненої цим повені».

Також британські спецслужби повідомляють, що російські військові в Україні зараз зазнають найважчих втрат з пікового моменту битви за Бахмут у березні.

Найбільш запеклі бої розгорнулися в Запорізькій області, на заході Донецької області та біля Бахмута.

  • Командування Повітряних сил запевнило, що всі ЗРК Patriot, передані Україні, перебувають у робочому стані, і найкращий тому доказ – знищення ворожих «Кинджалів» на підльотах до Києва 16 червня.

Військові зазначають, що ворог і надалі поширюватиме дезінформацію про знищення цих пускових установок, оскільки йому дуже потрібна така «перемога».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні провів засідання Ставки, де обговорили ситуацію на фронті та бригади наступу.

«Максимально зосередилися на двох темах: фронті та бригадах наступу. Доповідали Сирський, Тарнавський, Залужний, Буданов: оперативна обстановка, забезпечення боєприпасами, прогноз дій противника на найближчий час. Міністр Клименко відзвітував про підготовку бригад Нацгвардії та прикордонників, забезпечення їх технікою та всім необхідним для виконання бойових завдань».

  • МЗС України вимагає негайно допустити українського консула до 11 українських військовополонених, переданих росією Будапешту, яких Угорщина утримує в ізоляції.

Україна хоче оцінити їхній фізичний та психологічний стан звільнених полонених, розповісти їм про їхні права, а також надати термінову консульську допомогу.

Усі спроби українських дипломатів протягом останніх днів встановити прямий контакт із українськими громадянами не мали успіху.

Фактично передані росією Будапешту українські громадяни утримуються в ізоляції, не мають доступу до відкритих джерел інформації, їхнє спілкування із рідними відбувається в присутності третіх осіб, їм відмовляють у встановленні контакту із посольством України.

  • В Україні в геометричній прогресії зростає ринок з виробництва дронів. Нині вже є десятки компаній, готових укладати контракти на виробництво боєприпасів для БПЛА.

Найближчим часом очікується максимальне спрощення бюрократичних процедур для виробників. Також в уряді планують видавати ліцензії на виробництво боєприпасів для безпілотників.

  • У Миколаївській області відступила повінь, спричинена підривом окупантами Каховської ГЕС. На Херсонщині підтопленими залишаються 22 населені пункти: 5 – на правобережжі, та 17 – на тимчасово окупованій території.

Наразі ДСНС працює над відкачуванням води, у Миколаївській області ситуація стабільна. Два мости, які пішли під воду, вистояли й ними вже відкрито проїзд.

  • рф відмовилася пропускати гуманітарну місію ООН до людей на лівому березі Херсонської області, які постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

В ООН наполягають, що продовжать працювати над пошуком доступу до людей на лівобережній Херсонщині.

Водночас Центр національного спротиву інформує, що тільки в окупованих Олешках після підриву Каховської ГЕС могли загинути понад 500 мешканців, яким загарбники не надали допомогу.

Порушуючи всі норми Міжнародного гуманітарного права та звичайної людяності, росіяни просто залишили місцевих на смерть. Дії росіян щодо цивільного населення мають всі ознаки геноциду.

Відповідно Україна працюватиме над тим, щоб кожен, хто долучився до знущань з українців, поніс справедливе покарання.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Створений путіним фонд підтримки учасників війни витратить майже всі гроші на чиновників.

97% одержаного з бюджету гранту фонд «Захисники Вітчизни» витратить на власний утримання – зарплати, відрядження і техніку.

У цей час рядові росіяни продовжують ходити у туалети на вулиці й вірити представникам путінського режиму, які обіцяють уже найближчим часом «вставання з колін» і світле майбутнє.

  • Глава МЗС рф Сєргєй Лавров заявив, що США нібито збираються «розхитати» внутрішньополітичну ситуацію в росії перед президентськими виборами 2024 року.

Фактично ця заява є непрямим підтвердженням того, що в Кремлі всіма силами будуть намагатися знову намалювати путіну «переконливу перемогу на виборах» і залишити диктатора при владі.

  • Російське військове командування продовжує смішити весь цивілізований світ своєю божевільною маячнею.

Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту армії рф генерал-майор Ігор Кирилов заявив про нібито підготовку українською армією спецоперацію, із застосуванням комарів, що розповсюджують небезпечні віруси.

Звичайно ж, за версією російського командування, гребля Каховської ГЕС була підірвана саме для того, щоб полегшити комарам виконання бойових завдань.

Варто зазначити, що версія про спеціально підготовлених бойових комах раніше вже озвучувалася російським командуванням паралельно із заявами про бойових голубів та гусей, які здатні розносити віруси. 

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Британії запроваджує новий спосіб поводження із замороженими російськими активами, які можуть бути пожертвувані на відновлення України.

У МЗС Британії зазначили, що росіяни, які перебувають під санкціями і заявляють, що підтримують Україну, тепер також матимуть можливість зробити правильний вчинок – пожертвувати свої заморожені кошти на відновлення України.

Це буде добровільний процес, у рамках якого підсанкційні особи можуть подати заявку на розблокування коштів із конкретною метою підтримки відновлення та реконструкції України. Не буде жодного примусу до переказу коштів.

Ідеться саме про заморожені кошти, якими підсанкційні росіяни все одно не мають змоги користуватися.

  • Велика Британія ухвалила законодавство, яке дозволить їй зберігати санкції проти росії, доки Москва не виплатить компенсацію Україні.

«Сьогодні ми зміцнюємо санкційний підхід Великої Британії, підтверджуючи, що Велика Британія готова використовувати санкції для того, щоб росія заплатила за відновлення країни, на яку вона так необачно напала».

Зазначається, що від початку вторгнення в Україну минулого року Британія заморозила понад $23 мільярди активів і запровадила санкції проти понад 1 550 росіян.

  • Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина готується всебічно підтримувати Україну в довгостроковій перспективі.

«Ми маємо розуміти, що російська агресивна війна проти України може тривати довго, і ми готуємося до цього. Німеччина підтримуватиме Україну стільки, скільки буде треба. Ми зарезервували необхідні гроші в бюджеті та опікуємося тим, щоби німецька промисловість наростила свої виробничі потужності та можливості з ремонту збройної техніки».

  • Американська збройова компанія Lockheed Martin готова допомогти українським льотчикам у навчанні й обслуговуванні своїх винищувачів F-16, якщо країни НАТО погодяться відправити їх Україні як військову допомогу.

Операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон відзначив неймовірну здатність українських військових до опанування західних систем озброєнь, зокрема виготовлених компанією керованих реактивних систем залпового вогню GMLRS і протитанкових ракетних комплексів Javelin.

«(Українці) дуже швидко опанували використання цих систем і застосовували їх з великою ефективністю, тому я більш ніж упевнений, що українські пілоти опанують F-16 і зможуть дуже ефективно використовувати його в найкоротші терміни».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему