19 Червня 2023
Новини

Через «Ягодин» підприємець хотів вивезти лісу на майже 54 тисячі

Через «Ягодин» підприємець хотів вивезти лісу на майже 54 тисячі

Через «Ягодин» житомирський підприємець хотів вивезти майже 13 кубометрів брусованого лісу.

Аби здійснити свою оборудку, експортер у товаросупровідних документах назвав вантаж «необрізаними пиломатеріалами з сосни», однак зовнішній вигляд цих колод насторожив інспекторів управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. Про це повідомляють у Волинській митниці.

До процедури повного митного огляду також залучили фахівця з Любомльського лісового господарства ДП «Ліси України» та працівники відділу класифікації товарів митниці. У результаті встановили, що спаковані у вантажівці деревні матеріали слід відносити до товарної позиції 4403 УКТ ЗЕД, куди включаються лісоматеріали в природному стані, зрубані, з вилученими гілками, шарами кори та опуклостями, а також брусована на два канти деревина. Такі лісоматеріали на внутрішньому ринку призначені для наступної обробки на лісопильних заводах або можуть використовуватися в цілому вигляді, наприклад, як покрівельний ліс. Однак відповідно до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаною з реалізацією та експортом лісоматеріалів» з 1 січня 2017 року їхній експорт за межі митної території України заборонено строком на 10 років.

Тож лісоматеріали вилучені на склад митниці. Їх оцінено у майже 54 тисячі гривень. Складено протокол за ознаками ч. 1 ст. 483 Митного кодексу. Подання неправдивих відомостей про найменування товару тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості безпосередніх предметів порушення митних правил з їх конфіскацією.

Крім того, до правоохоронців надіслано повідомлення про правопорушення, що містить ознаки злочину. Адже згідно зі ст. 201-1 Кримінального кодексу, переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю необроблених лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України, – карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Невдовзі справу розглядатимуть у суді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: митниця, Волинь
В тему

Останні матеріали