19 Червня 2023
Новини

На Одещині та Харківщині чиновники вимагали гроші в підприємців

На Одещині та Харківщині чиновники вимагали гроші в підприємців

Чиновники регіональних управлінь Держпродспоживслужби збирали "данину" з експортерів української агропродукції на Одещині та підприємців на Харківщині.

Про це повідомляють пресслужби СБУ та ДБР.

До організації оборудки з експортерами причетні посадовці Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та державної установи "Одеська обласна фітосанітарна лабораторія".

Як зазначили в СБУ, щомісячні "прибутки" організаторів "схеми" сягали 1 млн дол. В обмін на хабарі чиновники "гарантували" підприємцям безперешкодне оформлення лабораторних досліджень та сертифікатів відповідності сільгосптовару, які є основними для продажу зернових за кордон. До незаконної діяльності посадовці також залучили трьох керівників афілійованих приватних компаній, які займаються документальним супроводом вантажів.

"Зернотрейдери мали сплачувати "суми" готівкою або перераховувати їх на банківські рахунки підконтрольних посадовцям фірм", - додали правоохоронці.

Співробітники СБУ задокументували декілька фактів одержання посадовцями хабарів, затримали колишнього керівника Управління фітосанітарної безпеки регіонального управління Держпродспоживслужби, заступницю керівника та інспектора Одеської обласної фітосанітарної лабораторії і трьох очільників підконтрольних фірм. Наразі їм повідомили про підозру та чотирьом з них обрали запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн грн кожному. Ще двом - призначили цілодобовий домашній арешт. 

В іншому епізоді працівники ДБР затримали керівництво Держпродспоживслужби Харківської області. 

"Користуючись своїми посадами чиновники тривалий час тероризували місцевих підприємців з вимогою сплачувати хабарі", - йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що керівник Держпродспоживслужби в Харківській області та начальник одного з районних управлінь відомства створили організовану злочинну групу, до якої також залучили працівника служби та цивільну особу. Кожен учасник виконував свої ролі: від загального керівництва діями групи до пошуку потенційної жертви та обкладання її даниною.

Гроші фігуранти вимагали у підприємців, залякуючи їх штучними перевірками та різними санкціями й штрафами. Усіх чотирьох членів організованої злочинної групи затримано після одержання чергової "місячної плати".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, харків, війна з Росією, експорт
В тему