18 Червня 2023
Новини

Купатися в Одесі в морі заборонено: усі пляжі непридатні

Купатися в Одесі в морі заборонено: усі пляжі непридатні

Відповідне рішення про те, що усі пляжі Одеси визнати непридатними для купання,  ухвалили на позачерговому засіданні Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконкому міськради.

Після підриву росіянами Каховської ГЕС усі пляжі Одеси визнали непридатними для купання.

Про це інформує 24 Канал.

Купання людей на пляжах міста Одеси заборонено,

– наголосили у міській раді.

Відповідне рішення ухвалили через суттєве погіршення стану води у відкритих водоймах, зокрема, морі та лимані, а також реальну небезпеку для здоров'я населення.

"Ланжерон" та "Аркадія": на яких пляжах збирали проби

Одеська міськрада повідомила, що, за даними Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, проби збирали на пляжах "Ланжерон", "Лузанівка", 10 ст. Великого Фонтану та "Аркадія".

Там знайшли виділені яйця та личинки гельмінтів як людей, так і тварин (гострики, волосоголовці, собачі аскариди), а також ооцисти криптоспоридій.

Також, за інформацією Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, у відібраних пробах морської води на пляжі "Ланжерон" зафіксоване перевищення завислих речовин у 1,4 раза, солоність нижче норми у 2,4 раза.

У відібраних пробах на 16 станції Великого Фонтану солоність води також нижче норми у 2,4 раза.

У міськраді додали, що санепідситуація перебуває на постійному контролі, а питна вода повністю відповідає всім вимогам і є безпечною.

Вживати воду з криниць небезпечно

У Мінреінтеграції наголосили, що вживати воду з криниць та каптажів на територіях, затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС небезпечно.

Аби убезпечитися від інфікування хворобами чи отруєння небезпечними речовинами, необхідно дотримуватися низки рекомендацій:

  • відмовитися від вживання води з криниць та каптажів;
  • використовувати для приготування їжі, господарських та гігієнічних потреб тільки безпечну воду – пляшкову або привізну чи ту, що очищена спеціальними засобами;
  • використовувати воду, яка постачається через централізовану систему водопостачання, – вона підлягає постійному моніторингу якості;
  • пам'ятати, що кип'ятіння води та знезараження її спеціальними таблетками не позбавляє воду від хімічного забруднення;
  • уважно ставитися до води, яку споживають діти або яка використовується для приготування їжі чи дотримання гігієни дітей;
  • не використовувати воду з природних джерел, поки спеціалісти не проведуть її лабораторне тестування на вміст небезпечних речовин;
  • використання колодязів можливе лише після відкачування з них води з подальшою дезінфекцією резервуара.

Які інфекції знайшли у воді Одеси

Через підрив окупантами Каховської ГЕС затопило поля, каналізаційні споруди й кладовища. Тож усі шкідливі речовини потрапили у Дніпро, Дунай та Чорне море.

Фахівці вже зробили вірусологічні, мікробіологічні та паразитарні проби води з об'єктів навколишнього середовища в Одеській області. Вони виявили збудники інфекційних хвороб, зокрема: сальмонелу ентеритідіс і тіфімуріум, рота- астравіруси, холероподібні НАГ вібріони, холероподібні вібріони алгінолітікус, парагемолітікус, яйця та личинки гельмінтів. Окрім того, індекс лактозопозитивних кишкових паличок значно перевищує норму.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, одеса
В тему