18 Червня 2023
Новини

Світло, вода, пальне: що у липні 2023 здорожчає в Україні

Світло, вода, пальне: що у липні 2023  здорожчає в Україні

Вже у липні 2023 року українцям доведеться більше платити за комунальні послуги, зокрема, електроенергію, тариф на яку зріс на початку літа. Крім того, експерти прогнозують значне здорожчання автомобільного пального.  

Підвищення ціни на світло

Від 1 червня в Україні зросла вартість електроенергії. Населення буде сплачувати єдиний тариф у розмірі 2,64 гривні за кіловат-годину. Зросла також вартість розподілу світла приблизно на 25-50%.

Щоб зекономити, уряд пропонує населенню перейти на багатотарифний облік. Як зазначають в Кабінеті міністрів України, зекономити на світлі українці можуть за допомогою двозонних та тризонних тарифів. Тоді вартість електроенергії залежатиме від часу споживання. У пікові години споживання електроенергії вартість буде нараховуватись за повним тарифом, а у не пікові години – вона може бути дешевшою.

Нічний тариф діє в період від 23:00 до 07:00 та оплачується за ставкою вдвічі нижчою:

  • від 23:00 до 07:00 - 1,32 грн/кВт-год;
  • від 07:00 до 23:00 - 2,64 грн/кВт-год.

Тарифи на воду

Ще наприкінці травня в Україні мала зрости вартість холодної води. Проте 31 травня на засіданні Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг вирішили відкласти це питання через зростання цін на електроенергію.

Тарифи на холодну воду встановлюються окремо для кожного водоканалу. Тому при зростанні ціни, залежно від регіону, тарифи можуть відрізнятись.

У проєкті НКРЕКП пропонувалося підняти ціни на воду, для прикладу, для Вінниці – з 25,62 до 47,75 гривень за кубометр, Дніпра – з 31,36 до 38,79.

Здорожчання пального

Від 1 липня в Україні повернуть повний розмір податку на додану вартість (ПДВ) на автомобільне пальне, який було зменшено з 20% до 7% після повномасштабного вторгнення РФ. Також буде відновлено скасований акциз на пальне.

За підрахунками, які оприлюднила Спілка українських підприємців (СУП), в результаті повернення повного розміру податків на автомобільне пальне літр бензину на українських АЗС може здорожчати на 12 грн, дизеля – на 8 грн, а автогазу – на 3 грн.

За словами експерта ринку нафтопродуктів Леоніда Косянчука, бензин після 1 липня коштуватиме 56-57 грн за літр, дизпаливо подорожчає до 50-52 грн. Станом на початок червня середня ціна літра А-95 в Україні складає 46 грн. Уже через місяць його вартість може зрости до 58 грн.

Продукти харчування

За підрахунками Мінаргополітики, підрив Каховської ГЕС залишив без води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% – у Дніпропетровській та 30% – у Запорізькій областях. Це може призвести до зростання цін на овочі та фрукти на кілька відсотків.

Водночас в ООН попередили про величезний вплив підриву Каховської ГЕС на глобальну продовольчу безпеку, про зростання цін на продукти харчування і проблеми з водою для сотень тисяч людей у світі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, електроенергія, пальне, водопостачання, продукти, економіка
В тему