17 Червня 2023
Новини

В Україні просять забрати врятованих тварин з Херсонщини: є умови

В Україні просять забрати врятованих тварин з Херсонщини: є умови

Вже понад тиждень після підриву Каховської ГЕС тисячі тварин із Херсонщини волонтери везуть по різних куточках України.

Скільки і куди - точної статистики звісно ніхто не веде. Втім, лише у Києві з десяток притулків просять забирати евакуйованих чотирилапих додому, йдеться в ТСН.

Притулок за Гостомелем видно здалеку і добре чути. Власник Едуард лише здогадується про історії його нових пожильців, точно знає, що вони з Херсонщини, пережили велику воду і години дороги у клітці. “Жужа в нас херсоновська. Вони приїхали в першій ходці, бо Пірат в п’ятій - ми по ходкам рахуємо. Сьогодні в нас очікується 70 тварин”, - розповідає чоловік.

Наполохані, із заплутаною від води шерстю, вони поки не знаходять собі місця. Когось рятувальники діставали із каламуті розлитого Дніпра, когось знімали із даху, рятували човном під вибухами, знімали з димарів чи відшукали покинутим посеред речей господарів. Історій порятунку за понад тиждень після підриву дамби вже не злічити, волонтери і досі розвозять тварин Україною.

Лише Едуардів ковчег прихистив понад дві сотні безпомічних тварин. “Змучена, вона втратила деяких цуценят, її витягнули з води і були втомлені цуценята. Зараз троє, а було 5. А ще в нас дівчинка є - Дмитро Комаров її привіз, машина їхала і він на човні з нею допливав, казав заберіть її. Вона Дана в нас, він Діма, а вона Дана - уже в честь нього якось”, - розповідає Едуард про кількох з врятованих собак.

Серед собак і котів з великої води сюди дісталися і двоє приматів. Половина з тварин - хворі і потребують лікування.

Вкби не хотів, забрати усіх неможливо. Притулок хоч і великий - вольєрів не вистачає, врятованих від потопу продовжують везти. Тож Едуард запрошує всіх охочих прихистити когось із тварин. “Такі люди, які з жалю взяти ту собаку хочуть, то ні, мають по любові взяти”, - переконує власник притулку і каже, що треба бути готовими повернути тварину, якщо власники знайдуться.

І так працюють в усіх притулках Києва. Тут визнають, що після прориву Каховської дамби побільшало українців, які намагаються прихистити тварин.

Водночас, притулок для бездомних котів відкрив в Ірпені актор Олексій Суровцев. Він почав їх рятувати ще від початку повномасштабного вторгнення, коли побачив оголошення сусіда: забрати кота. Та коли вивезених з Київщини тварин було нікуди подіти разом із військовими нашвидкуруч облаштували у підвалі притулок.

Відтоді Олексій мріяв про сучасний притулок, де котикам буде комфортно і безпечно. Такий відкрив у п'ятницю в Ірпені і назвав його "Котель". Тут нині живе 40-к котів. Більшість з них знайшли на Київщині, ще 8 - недавно врятували на Херсонщині. Не усім вдалося пережити страшні події без травм. У когось - немає лапки, комусь - бракує ока. Утім, усі вони потребують уваги і тепла. Тому своїх підопічних Олексій поступово прилаштовує у родини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, тварини, війна з Росією, херсон
В тему

Останні матеріали