15 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 15 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 15 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Триває 477 день повномасштабної російської агресії проти нашої держави й нашого народу.

  • Протягом доби ворог завдав 5 ракетних ударів, застосувавши крилаті ракети Х-101/Х-555 та Х-59. Крім того, зафіксовано понад 40 авіаційних ударів та понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед цивільного населення, пошкоджено промислові об’єкти в Кривому Розі Дніпропетровській області, житлові будинки та адміністративна інфраструктура на Херсонщині.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

  • Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень. Тим не менше, українські захисники тіснять противника.
  • Сили оборони оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» повідомляють, що українські захисники просуваються на Таврійському напрямі.

«У рамках оборонної операції в районі міста Вугледар продовжуються заходи щодо поліпшення тактичного становища. Так, наші підрозділи та війська тут просунулися у бік супротивника до 1 км».

За словами командування напрямку, тут тільки за останню добу втрати окупантів убитими та пораненими становлять понад чотири роти.

Крім того, знищено та пошкоджено 59 одиниць військової техніки противника.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також наші захисники знищили 20 іранських ударних БпЛА типу Shahed і БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс С-300, район зосередження особового складу противника, 3 склади боєприпасів та 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях.

 

Станом на ранок 15 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 217 910 (+580) осіб,
  • танків ? 3 955 (+12),
  • бойових броньованих машин − 7 667 (+14),
  • артилерійських систем − 3 793 (+10),
  • РСЗВ − 604 (+1),
  • засобів ППО − 364,
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 301 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 333 (+9),
  • крилатих ракет − 1 199 (+3),
  • кораблів/катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 506 (+24),
  • спеціальної техніки − 519 (+3).

 

  • Головного управління розвідки Міноборони України повідомляє, що російське військове керівництво перегруповує залишки зеків із так званих штурмових рот «z», які мають вкрай низьку боєздатність.

Серед зеків-окупантів процвітає алкоголізм, мародерство, а також дезертирство – зокрема й через катастрофічні втрати.

За інформацією ГУР, росія перекидає залишки зеків із так званих штурмових рот «z» до «добровольчого корпусу» для доукомплектації.

Для цього військове керівництво рф утворило спецкомісію, якій видано наказ відібрати близько 2 тисяч осіб з числа «спецконтингенту», провести з ними вишкіл на полігонах, розташованих на тимчасово окупованих українських територіях, та перекинути в зону бойових дій.

  • Експерти Інституту вивчення війни зазначають, що українські війська продовжують контрнаступальні операції щонайменше на трьох напрямках й упродовж 14 червня вони досягли певних успіхів.

В інституті зазначили, що, згідно з повідомленнями російських провоєнних блогерів, українські війська продовжують контратаки на північно-західних, північно-східних і південно-західних околицях Бахмута.

Крім того, бої тривають на заході Донецької області, зокрема в районі Макарівки (безпосередньо на південь від Великої Новосілки), а також на заході Запорізької області на південь від Оріхова.

  • У Генеральному штабі ЗСУ зазначили, що останнім часом ракетні атаки ворога націлені на об’єкти логістики, промисловості, нафто- і газопостачання.

Протягом двох тижнів червня противник під час атак застосував 140 ракет різних типів, а також 255 ударних дронів.

Підрозділи протиповітряної оборони знищили 74% крилатих ракет і 55% ударних БПЛА.

«Зважаючи на тривалі ракетні удари, наші сили ППО стають тільки міцніші, у тому числі за рахунок сучасного озброєння та військової техніки, яка надається партнерами».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • СБУ попередила, що російські спецслужби планують найближчим часом підробити «громадянство РФ» керівництва українських Сил оборони та безпеки, їхніх родин, а також інших посадовців України.

Така інформаційно-психологічна операція передбачає внесення до державних реєстрів рф записів, які нібито мають підтверджувати їхню версію, а також підроблення документів українських державних діячів та представників Сил оборони.

«За оперативними даними, старт реалізації ворожого ІПСО в українському інформаційному полі запланований на найближчий час... Закликаємо представників українських ЗМІ критично ставитися до появи подібної "сенсаційної" інформації».

  • Програму компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло «єВідновлення» розширять й на підтоплені регіони.

Мешканці постраждалих населених пунктів можуть розраховувати на компенсацію за житло, яке знищено внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Уряд уже ухвалив відповідне рішення щодо дії цієї програми.

«Програма «єВідновлення» стовідсотково буде працювати для підтоплених регіонів. Наразі ОВА визначають зону підтоплень. До прикладу, на Херсонщині визначено 35 таких населених пунктів».

  • Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зміг потрапити на Запорізьку АЕС в Енергодарі, який наразі окупований російськими військами.

Наразі деталі перебування очільника МАГАТЕ на українській АЕС не повідомляються.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У російському Ростові-на-Дону рашисти влаштували показове судилище над 22 «азовцями», які боронили Маріуполь і «Азовсталь», серед них - вісім жінок.

Фотографії та відео цього судилища не викликають нічого, крім огиди. Адже у судовій залі чітко помітний контраст між лощеними російськими прокурорами, вирядженими присяжними з блискучими посмішками, які «судять» наших хлопців і дівчат, що нагадують скелети після концтабору і тортур.

Такі знущання над комбатантами – це офіційний воєнний злочин, який має отримати належну оцінку Міжнародного кримінального суду. Крім того, на цьому процесі мали б активно проявити себе і представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, однак їх чомусь немає в судовій залі.

  • Російські блазні з так званого шоу-бізнесу – Лєпс і Басков – вирішили ще більше прогнутися перед путінською владою й виплачувати по мільйону рублів за кожен підбитий в Україні танк Леопард. Акцію проводять разом із Міноборони рф.

Знаючи, як Коношенков і російське командування рахує підбиту техніку ЗСУ, Басков із Лепсом розоряться оплачувати кожен підбитий український трактор.

  • Жителі Білгородщини масово скаржаться на російських військових, які вторгаються в будинки і крадуть особисті речі в селах Білгородської області, з яких влада вивезла місцевих жителів.

Наразі багато жителів області не хочуть їхати зі своїх будинків, оскільки бояться мародерів.

Ще минулого року російська пропаганда переконувала росіян, що інформація про мародерство російських військових в Україні – це не більше, ніж вигадки. Зараз із цим явищем стикнулися й самі росіяни

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до держав-членів НАТО запросити Україну до Альянсу.

«Євродепутати закликають союзників НАТО виконувати свої зобов’язання перед Україною та прокласти шлях для запрошення Києва приєднатися до оборонного альянсу», - написано у заяві.

Євродепутати очікують, що процес приєднання розпочнеться після закінчення війни та завершиться якомога швидше.

У повідомленні також наголошується, що поки членство не буде досягнуто, ЄС разом із союзниками по НАТО та партнерами-однодумцями повинні «тісно співпрацювати з Україною, щоб розробити тимчасові гарантії безпеки». Євродепутати наполягають, що вони мають бути запроваджені одразу після закінчення  війни.

«Парламент наголошує, що інтеграція України як до НАТО, так і до ЄС посилить регіональну та глобальну безпеку та зміцнить зв’язки між Україною та євроатлантичною спільнотою».

  • Європарламент також визнав знищення дамби Каховської ГЕС воєнним злочином росії.

«Депутати Європарламенту найрішучіше засуджують руйнування росією Каховської дамби 6 червня, що є воєнним злочином і спричинило масштабні повені та спричинило екологічну катастрофу, а також екоцид в Україні», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що всі відповідальні за військові злочини, включно з руйнуванням дамби, будуть притягнуті до відповідальності згідно з міжнародним правом.

  • Сьогодні у Брюсселі відбулося чергове засідання у форматі «Рамштайн».

Як зазначив міністр оборони України Олексій Резніков, він отримав зобов’язання від союзників про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах.

«Сьогодні я чув дуже важливі новини про так звану "пташину коаліцію" чи "коаліцію винищувачів"... Сьогодні ми отримали зобов’язання від наших партнерів, що навчання почнуться, і що ми разом вибудуємо конструкцію цього консорціуму винищувачів».

Він підкреслив, що навчання почнуть спершу на винищувачах F-16, цей тренувальний процес очолять Нідерланди та Данія, а згодом приєднаються інші країни.

«Як ви знаєте, у нас є танкова коаліція, протиповітряна коаліція, артилерійська сім’я, родина РСЗВ. Тому я повністю переконаний, що у нас буде "пташина коаліція". Це означає, що майбутні сили України залишатимуться східним щитом Європи і східним щитом НАТО».

  • Очільник Пентагону Ллойд Остін повідомив про допомогу Україні з боку Канади та Італії.

«Канада зобов’язалася скерувати ще 500 мільйонів доларів для підтримки України, зокрема шляхом надання 200 критично важливих ракет для систем протиповітряної оборони для допомоги в захисті українського неба», – відзначив Остін.

За його словами, Італія також оголосила про останній транш допомоги, до якого входять найбільш важливі системи озброєння для оборони України».

  • Міністерства оборони Данії, Нідерландів, Великобританії та США оголосили, що вони співпрацюють, аби надати Україні засоби протиповітряної оборони для протидії російській агресії.

У межах цієї ініціативи наша держава отримає сотні зенітних ракет малої та середньої дальності та пов'язаних з ними систем, необхідних для захисту критичної інфраструктури та подальшого забезпечення успіху контрнаступальних операцій у найближчі місяці.

Постачання обладнання вже почалося і має завершитися протягом декількох тижнів.

  • Норвегія та Данія анонсували передачу 9 тисяч артилерійських снарядів для Збройних сил України.

Раніше Норвегія передала 7 тисяч артилерійських снарядів із власних запасів.

«Україна має гостру потребу в артилерійських боєприпасах. Тому ми вирішили об’єднати зусилля з Данією для нової допомоги, щоб Україна отримала боєприпаси якнайшвидше».

  • Бельгія виділила 3,5 млн євро допомоги для ліквідації наслідків підриву греблі Каховської гідроелектростанції. Україні передадуть необхідне обладнання.

Зокрема, йдеться про електрогенератори, медичне обладнання, ліки, резервуари для зберігання питної води й намети.

  • Британське агентство з довкілля подарувало три потужні насоси, а також шість мобільних насосів і дев’ять миль тимчасових протипаводкових бар'єрів. Великі насоси здатні перекачувати 1750 літрів води за секунду.

Раніше в Україну вже було відправлено 19 рятувальних човнів і 2000 речей, включаючи рятувальні жилети та шоломи, зазначає видання.

Також Велика Британія пожертвувала 16 мільйонів фунтів стерлінгів на гуманітарну допомогу після підриву росіянами Каховської ГЕС.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про необхідність обговорювати гарантії безпеки для України. За його словами, Берлін уже давно спілкується про це зі своїми найважливішими союзниками.

Ідеться і про те, щоб бути готовими гарантувати безпеку тоді, коли війна росії проти України вже закінчиться.

Шольц наголосив, що не може бути мови про те, щоб «якимось чином заморозити війну і узаконити російський загарбницький набіг», як закликають деякі сторони.

«Російський президент явно хоче поглинути деякі сусідні території: він має такий план щодо України, і, абсолютно очевидно, це також його план щодо Білорусі».

Саме тому, як підкреслив Шольц, важливо підтримувати Україну і вести «конкретну розмову про гарантії безпеки».

«Ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно, і що ми не погодимося на нав'язаний мир. росія має вивести війська».

  • Швейцарія має намір продати 25 зі своїх 96 списаних танків Leopard 2 назад до Німеччини, які там пройдуть модернізацію, а потім вирушать до України.

Більшість депутатів швейцарського парламенту проголосували за списання танків Leopard. Це обов’язкова умова для їхнього постачання до Німеччини.

Ініціативу мають обговорити й у Раді кантонів, малій палаті швейцарського парламенту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему