12 Червня 2023
Новини

На Волині просять перевірити три монастирі упц мп

На Волині просять перевірити три монастирі упц мп

До прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля нардеп Ігор Гузь підготував звернення, у якому просить перевірити три святині на Волині – комплекси споруд Зимненського та Низькиничівського монастирів, а також Успенський собор у Володимирі.

Підтримали звернення Гузя ще 46 народних депутатів, - пише БУГ.

Як йдеться у документі, перевірку ініціюють, зважаючи на те, що керівний центр упц мп знаходиться за межами України в державі, яка здійснює проти нас збройну агресію. А святині довгий час перебувають у користуванні упц мп.

Депутати пропонують створити комісію, яка би провела вичерпне обстеження культових споруд.

“Звертаємось до Вас з проханням дати доручення Міністерству культури та інформаційної політики України, Волинській обласній військовій адміністрації (іншим профільним державним структурам) про організацію роботи комісії, яка проведе вичерпне обстеження нижчезазначених культових споруд (пам’яток архітектури національного значення), що орендуються релігійними організаціями Української православної церкви московського патріархату та розташовані на території Волинської області”, – йдеться у зверненні.

У роботі комісії Ігор Гузь з колегами просить звертати увагу:

  • на перевірку дотримання орендарями діючих договорів про безоплатне користування, Законів України «Про охорону культурної спадщини», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність» та ін.;
  • на проведенні детальної інвентаризації рухомого і нерухомого державного майна, задля подальшої передачі його на баланс і під охорону відповідних державних структур. У випадку наявності порушень, нардеп буде ініціювати розірвання договорів оренди.

Нагадаємо, днями в Зимненському монастирі, під час випуску регенток, виконали пісню на популярну музику радянсько-російського композитора Євгенія Крилатова.

Крім того, нещодавно гучного резонансу набуло останнє голосування, де мешканці обурились рішенням Зимнівської селищної ради, яка не підтримала розірвання договору оренди із Зимнівським монастирем та заборону УПЦ московського патріархату на території громади. Тоді для позитивного рішення не вистачило одного голосу. Це питання мають розглядати знову на позачерговій сесії 14-го червня.

Раніше Володимирська райрада заборона діяльність упц мп: із Зимненським, Низкиничівським монастирями та Успенським собором хочуть розірвати договір оренди.

На сесії Волиньради депутат Андрій Бокоч та помічник нардепа Ігоря Гузя звернувся до облради щодо позбавлення права оренди земельних ділянок, що знаходиться під церквами та храмами упц мп на Волині. Зокрема, у Володимирському районі йдеться про Успенський собор, Зимненський та Низкиницький монастир. Тож 11-го квітня облрада заборонила діяльність упц мп на території Волинської області.

Напередодні 19-го квітня Нововолинська міська рада прийняла рішення про заборону діяльності упц мп та припинення договорів користування земельними ділянками трьом храмам упц мп на території громади, а саме: Низкиницькому монастирю, Свято-Вознесенському храму на 15-мі мікрорайоні та церкві Святого великомученика і цілителя Пантелеймона, що біля 4 шахти. А 24-го квітня у Володимирі припинили право оренди релігійним громадам Успенського собору та Миколаївської церкви упц мп.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, упц мп, володимир-волинський
В тему