7 Червня 2023
Новини

Окуповані Олешки майже повністю під водою

Окуповані Олешки майже повністю під водою
Жителі окупованої Олешківської громади змушені самостійно рятувати своє життя через підтоплення внаслідок підриву росіянами дамби на Каховській ГЕС, адже окупанти не допомагають з виїздом та навіть перешкоджають волонтерам.

Про ситуацію в місті та околицях розповідають очільник Олешківської громади Євген Рищук, постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, волонтери. Кадри з підтопленого лівобережжя Херсонщини, що нині перебуває в тимчасовій окупації, публікують Telegram-канали.

Рищук зазначив, що окупанти нібито обіцяли евакуювати людей, проте в нього немає інформації, що вони когось вивезли. Вдень 6 червня росіяни не випускали мешканців підтопленого села Піщанівка. Центр прав людини ZMINA з посиланням на волонтерів також писав, що росіяни перешкоджали виїзду жителів без паспортів рф.

Волонтери розповіли, що зробили точки зборів в Олешках, Каховці та Новій Каховці. Далі люди планували виїхати до Криму. Проте окупанти почали зупиняти легкові автомобілі з Олешок і запитувати російські паспорти. Рищук зазначив, що окупанти кинули Олешки напризволяще.

«Люди сидять на дахах домівок. Човнів у місті немає. Комендантську годину не скасовують. Геноцид», — написав очільник громади. На засіданні Ради безпеки ООН 6 червня Кислиця зауважив, що російські окупанти не організували евакуацію цивільного населення з підтоплених районів, передає «Укрінформ».

«Викликає занепокоєння той факт, що російські окупанти не організовують евакуацію цивільного населення, хоча вивели свої війська», — зазначив він.

Тим часом на звільненій території Херсонщини триває евакуація. Як розповів голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, станом на ранок 7 червня з правобережжя евакуювали вже 1457 людей.

До слова, внаслідок підриву Каховської ГЕС очікується затоплення 35-80 населених пунктів. З низки населених пунктів Херсонщини 6 червня оголосили евакуацію. Людей вивозять автобусами до Херсона, далі — до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст. Влада закликає зібрати найнеобхідніші речі та очікувати на евакуаційні автобуси.

Водночас у зоопарку «Казкова діброва», що в окупованій Новій Каховці, заявили, що через підтоплення загинуло близько 300 тварин — мавпи, поні, єноти, вівці, папуги та багато інших мешканців звіринця. Врятувалися тільки пара лебедів і качки.

«Ми цілий рік намагалися врятувати тварин. Вони були заблоковані в парку. Парк було заміновано, всі дороги перекриті, евакуація тварин була неможливою», — розповіли в зоопарку.

Міністерство аграрної політики та продовольства припускає, що через підрив росіянами Каховської ГЕС поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі.

У Міністерстві енергетики зазначають, що підрив Каховської ГЕС позначиться на рівні води на інших українських гідроелектростанціях, через що може виникнути дисбаланс в енергосистемі.

Окрім того, Каховська ГЕС забезпечувала охолодження блоків окупованої Запорізької АЕС. Наразі ситуація там контрольована, рівень води достатній.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: херсон, війна з Росією
В тему