1 Червня 2023
Новини

Найголовніші новини 1 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 1 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 463 день повномасштабної війни, яку розв’язала росія з метою знищити Україну й наш народ.

  • Рф продовжує нехтувати законами та звичаями війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби противник завдав 12 ракетних ударів із застосуванням 10 балістичних та крилатих ракет типу “Іскандер” по Києву. Усі ракети були знищені нашими захисниками. Також окупанти вдарили по 2 керованими ракетами С-300 по Харкову. Крім того, завдано 36 авіаційних ударів та здійснено близько 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На жаль, не обійшлося без жертв серед цивільного населення, зокрема постраждали діти, пошкоджено дитячу поліклініку, житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби підрозділи сил оборони відбили 19 ворожих атак.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський зазначив, що наші Збройні сили протягом минулих днів призупинили просування на флангах на Бахмутському напрямку.

«Протягом декількох минулих днів просування на флангах було призупинено, оскільки там виконувались інші важливі задачі. Командуванням нашого угруповання вживаються відповідні заходи, які спрямовані на відновлення боєздатності наших частин та зриву ворожих намірів».

Сирський зазначив, що ворог змінив формат операції на Бахмутському напрямку, тому спостерігається тимчасове затишшя.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, російські окупаційні війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою. Внаслідок чого противник і далі обладнує цивільні заклади тимчасово захоплених територій під медичні установи. Так, у Мелітополі окупанти облаштували дитячий санаторій під військовий шпиталь, де на лікуванні перебувають понад 200 окупантів з пораненнями різного ступеню важкості.

Також російські терористи, нехтуючи законами міжнародного гуманітарного права, на території Мелітопольського Олександро-Невського собору розмістили базу російських військовослужбовців з військовою технікою.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 2 по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 пункт управління, 1 зенітно-ракетний комплекс, 5 артилерійських підрозділів на вогневій позиції, 9 районів зосередження озброєння та військової техніки противника.

 

Станом на ранок 1 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 208 370 (+460) осіб,
  • танків - 3 804 (+2),
  • бойових броньованих машин − 7 478 (+6),
  • артилерійських систем − 3 474 (+14),
  • РСЗВ − 575,
  • засобів ППО − 333,
  • літаків − 313,
  • гелікоптерів − 298,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 131 (+7),
  • крилатих ракет − 1 107,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 239 (+9),
  • спеціальної техніки − 458 (+4).

 

  • За підсумками травня українські воїни встановили відразу кілька рекордів. Найперше це стосується знищення ствольних артсистем ворога – їх було демілітаризовано аж 553 штуки.

Також захисникам України вдалося знищити за місяць 665 БПЛА та 99 одиниць спецтехніки.  

Також денацифіковано 17 410 окупантів, 106 танків, 286 бронемашин, 31

РСЗВ, 38  систем ППО тощо.

  • Генштаб повідомляє, що загарбники не зважають на заклики МАГАТЕ і світових лідерів та продовжують перетворювати Енергодар на військово-логістичну базу.

За даними штабу, завод «Нестандартного обладнання і трубопроводів» використовується загарбниками для ремонту військової техніки, а завод «Спеціальних конструкцій» і «Домобудівний комбінат» окупанти перетворили на склад військової техніки, зброї та боєприпасів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Уряд доручив провести перевірку роботи всіх укриттів в Україні.

Крім того, Кабмін доручив обласним військовим адміністраціям евакуювати дітей із закладів цілодобового перебування, розташованих у зоні бойових дій, менше ніж за 50 км від кордону з росією і менше ніж за 100 км від тимчасово окупованої території.

Також уряд ініціює зміни до законодавства для посилення кримінальної відповідальності щодо людей, які своєю недбалістю наражають дітей і дорослих на смертельну небезпеку.

  • Вища рада правосуддя сьогодні призначила усіх членів нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Таким чином Україна виконала одне із завдань, які отримала разом зі статусом кандидата на вступ до ЄС.

За результатами проведених співбесід ВРП призначила 16 членів Комісії, з них вісім призначено з числа суддів та суддів у відставці.

Розблокування роботи ВККС дозволить проводити набір суддів на понад 2 тисячі вакантних посад та завершити кваліфікаційне оцінювання суддів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • «Російський добровольчий корпус» та легіон «Свобода росії» заявили, що проводять ще одну операцію на території рф.

Бійці записали відеозвернення й повідомили, що йдуть у Шебєкінському напрямку. Вони запевняють, що планують звільнити всю росію від путінського режиму.

Місцевих жителів просять не виходити з будівель та зберігати спокій.

  • Російська влада розпорядилася побудувати велике сучасне бомбосховище на території московської Центральної клінічної лікарні, де лікуються високопосадовці.

Сховище мають збудувати до кінця 2023 року, на це буде витрачено 35 мільйонів рублів.

Очевидно, це ще один пункт із плану, за яким, як стверджує російська влада, рухається вже 15 місяців так звана «спецоперація». З іншого боку, чиновники дбають тільки про себе, адже для простих громадян ніхто ніякі сховища будувати не збирається.

  • Витрати бюджету на утримання путіна збільшили до рекорду після недавнього нальоту дронів на Москву.

«Функціонування президента» стало статтею скарбниці, що найбільше фінансується: за 5 місяців по ній витратили майже 80% закладеної на рік суми.

  • На Чукотці яйця почали продавати за паспортом через дефіцит продуктів.

Як заявив очільник регіону, зараз продуктів на всіх «не вистачає», хоча й не уточнив, що ж таке сталося, що виник дефіцит.

Фактично завдяки геніальній політиці путіна як мінімум Чукотка вже повернулася у початок 90-х років минулого століття. Тепер черга за іншими регіонами.

  • У британській розвідці припускають, що серія критичних до влади заяв керівника ПВК «Вагнера» послабила в росії табу на розмови про заміну путіна.

«За останні 15 місяців рф запровадила небачені з радянських часів обмеження свободи слова. Втім, є реалістична ймовірність, що остання різка риторика представників націоналістичних кіл, як власника ПВК «Вагнера» Євгена Пригожина, додала сміливості опозиційним діячам піднімати табуйовані теми».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський прибув на саміт Європейської політичної спільноти, що проходить 1 червня у Молдові.

У своєму виступі на саміті глава держави заявив про існування відомого Європі плану, який дозволить Україні впоратися з російською агресією.

За словами Володимира Зеленського, є три кроки і напрямки допомоги.

«Перше – це повний захист від російського терору, передусім на землі, але також на небі».

Він закликав Захід надавати нам бойові літаки і системи ППО, які дозволять Україні отримати перевагу на полі бою.

По-друге, Володимир Зеленський закликав світ чітко визначатися з усіма проявами російської агресії, не лише в Україні, а також навів приклад російської окупації в Молдові.

«Ми всі бачимо, звідки походить агресія, хто є агресором. росія обрала шлях агресії... Але російський контингент перебуває у Придністров’ї вже понад 30 років. І як довго ще буде там лишатися? На це запитання треба дати відповідь».

Як третій елемент подолання агресії Президент назвав вступ України до НАТО та ЄС.

«На саміті НАТО має бути чітка дорога до членства і мають бути схвалені гарантії безпеки, а восени – також мають розпочатися переговори в ЄС».

  • Президенти України та Румунії Володимир Зеленський і Клаус Йоганніс провели зустріч у Молдові і підписали спільну декларацію, згідно з якою Бухарест підтримав Київ на шляху до повноцінного членства у НАТО.
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що міністри закордонних справ НАТО сьогодні на зустрічі в Осло обговорять прагнення України вступити в Альянс та її подальшу підтримку у війні з рф.

«Усі союзники погоджуються, що двері НАТО відчинені для нових членів. Усі союзники також погодились, що Україна стане членом Альянсу. Усі союзники згодні з тим, що від членів НАТО та України залежить рішення, коли Україна стане членом. Москва не може мати вето на розширення НАТО».

Столтенберг наголосив, що всі союзники НАТО згідні з тим, що зараз найважливішим і найнагальнішим завданням є гарантувати, що Україна переможе як суверенна незалежна держава.

Генсек НАТО також зазначив, що Альянс надає Україні безпрецедентну допомогу і наша держава зараз має достатньо спроможностей, щоб звільнити окуповані території.  

  • Латвійський сейм ухвалив заяву, в якій висловив свою підтримку Україні на майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі та закликав країни до ухвалення рішення про запрошення України до Альянсу.

Парламентарії Латвії закликають країни до розширення підтримки України з боку НАТО практичними заходами й зміцнення політичного партнерства між Альянсом та Україною. Також сейм закликає сформулювати конкретні завдання, які необхідно виконати для якнайшвидшої інтеграції України до НАТО.

  • Сенат Чеської Республіки ухвалив резолюцію щодо підтримки якнайшвидшого вступу України до НАТО.

У постанові, зокрема йдеться про демонстрацію Україною рішучості й готовності боронити євроатлантичні цінності.

У документі зауважується, що українська перемога у війні з рф та приєднання України до НАТО в інтересах безпеки Чеської Республіки.

  • Координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що США працюють над реалізацією пунктів української Формули миру, яка складається з 10 пунктів.

«Разом з українськими колегами ми зосередилися на роботі щодо реалізації їх сценарію встановлення справедливого миру, який складається з десяти пунктів. Побачимо, який результат це принесе».

Він зазначив, що США хочуть допомогти Україні, щоб мирні пропозиції, незалежно від того, хто їх висунув, змогли забезпечити стійкий мир.

При цьому путін не продемонстрував «справжнього прагнення» завершити війну проти України встановленням справедливого миру.  

  • Компанія Quantum Systems зі штаб-квартирою у Баварії оголосила про замовлення 300 додаткових розвідувальних дронів середньої дальності Vector для військової підтримки ЗСУ.

Безпілотник Vector широко використовується на полі бою в Україні, де довів свою ефективність у військовій розвідці, спостереженні та рекогносцирувальних операціях.

  • США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $300 млн. Як повідомили у Пентагоні, до пакета увійшли:
  • додаткові боєприпаси для Patriot;
  • ракети AIM-7 для ППО;
  • ЗРК Avenger;
  • зенітні комплекси Stinger;
  • додаткові боєприпаси для реактивних систем HIMARS;
  • 155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси;
  • 105-мм танкові боєприпаси;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • авіаційні ракети Zuni;
  • боєприпаси для безпілотних літальних апаратів;
  • протитанкові комплекси АТ-4;
  • понад 30 млн набоїв до стрілецької зброї;
  • обладнання та системи розмінування;
  • підривні боєприпаси для подолання перешкод;
  • прилади нічного бачення;
  • запасні частини, генератори та інше польове обладнання.
  • Американська компанія Global Military Products отримала від Міноборони США контракт на понад 118 млн доларів на купівлю та постачання зенітних самохідних установок Gepard для України.

Роботи будуть виконуватись в Аммані (Йорданія) з орієнтовною датою завершення 30 травня 2024 року.

  • Уряд Німеччини оприлюднив плани передати Україні пакет оборонної допомоги, до якого увійде велика кількість бронетехніки.

На офіційній сторінці урядового сайту ФРН зазначено, що до списку запланованої військової допомоги Україні увійшли десятки одиниць броньованої техніки, а саме 64 гусеничних всюдиходи Bandvagn 206 (BV206) та 66 бронетранспортерів неназваної моделі, імовірно, БТР Fuchs 1.

  • Протягом п’яти років Україна отримає від Норвегії військову, гуманітарну та цивільну допомогу на загальну суму 75 млрд норвезьких крон (близько 6,8 млрд євро).

Як заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, військова підтримка з боку Норвегії триватиме доти, доки це необхідно.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему