26 Травня 2023
Новини

В Україну повернули ще одну викрадену росіянами дитину

В Україну повернули ще одну викрадену росіянами дитину

Ще одну депортовану російськими окупантами дитину вдалося повернути в Україну.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Микита та його мама нині вже в Україні. Проте історія їх повернення додому може стати сюжетом для фільму, де матір їде в чужу країну, яка під приводом "евакуації" викрала її сина.

Жінка мало не потрапила за ґрати в росії. На щастя, працівники нашого Офісу вчасно зреагували та допомогли українці забрати свою неповнолітню дитину і повернутися в Україну", - зазначив омбудсман.

За словами Лубінця, перед тим, як поїхати в рф, громадянка України звернулася до недержавної організації, яка допомогла їй із поїздкою. Але жодна організація/спільнота не може гарантувати безпеку на території чужої країни і жінка була за крок до того, щоб опинитися за ґратами в рф, наголосив омбудсман.

Лубінець нагадує: нині з країною-терористкою Україна не має жодних дипломатичних відносин, а також там неможливо отримати консульські послуги громадянам нашої держави. І тим українцям, які звертаються до недержавних структур, державі буде складно допомогти. Тим паче коли рф не надає жодної інформації.

Із тих випадків, які нині відомі, рф практикує 2-3-добові затримання українських громадян, які намагаються власними силами (чи з підтримкою недержавних організацій) повернути своїх рідних додому. Омбусман має пересторогу, що така практика може використовуватися і в білорусі.

"Тож закликаю громадян України, які хочуть повернути своїх дітей з тимчасово окупованої території чи рф, звертатися тільки до державних інституцій! Адже тільки ці органи можуть допомогти чи надати гарантії безпеки! Не ризикуйте своїм життям та життям своїх рідних!" - сказав Лубінець.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, діти
В тему