24 Травня 2023
Новини

«Готуймось до повстання в білорусі, воно відбудеться», - польський генерал

«Готуймось до повстання в білорусі, воно відбудеться», - польський генерал

Перспективу збройного повстання в білорусі вважає реальною колишній командувач Сухопутних військ Польщі генерал Вальдемар Скшипчак, тому закликав Варшаву готуватись до такого сценарію.

Таку думку Скшипчак висловив в етері телеканалу Polsat у вівторок, повідомляє "Європейська правда".

За словами польського генерала, в разі успіху контрнаступу України озброєні білоруси, які нині воюють на боці українських сил, можуть ініціювати повалення режиму самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка.

"Готуймось до повстання в білорусі, тому що воно відбудеться. Річ у тім, що ми не повинні проспати цей момент. Ми повинні бути готові підтримати ті війська, які будуть проводити операцію проти лукашенка. У нас є причини допомагати їм, так само, як ми допомагаємо українцям", – вважає Скшипчак.

Польський генерал вважає, що білоруський народ підтримає добровольців, які нині воюють в Україні, та "піде проти лукашенка з ентузіазмом".

"У нього більше немає військового потенціалу, щоб запобігти такому повстанню. росія йому не дуже допоможе, тому що у неї будуть свої проблеми", – додав він, закликавши польську владу готуватись до масового напливу білорусів у Польщу в разі повстання.

Нагадаємо, про стан білоруського лідера чи про місце, де він зараз перебуває, тривалий час нічого не було відомо. З моменту урочистих заходів 9 травня в москві та Мінську лукашенко тривалий час не з'являвся в публічному полі, жодних заходів за його особистої участі не проводили.

Лідерка об’єднаної опозиції білорусі Світлана Тихановська на тлі чуток про стан здоров’я самопроголошеного президента закликала готуватись "до будь-якого сценарію". У вівторок лукашенко заявив, що хворів, але через завантажений графік не встигав лікуватися, і запевнив, що "помирати не збирається".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: білорусь, польща
В тему