24 Травня 2023
Новини

ПЦУ переходить на новий календар

ПЦУ переходить на новий календар

На новоюліанський календар для нерухомих свят з 1 вересня 2023 року перейде Православна Церква України.

Наразі триває Архієрейський собор, на якому обговорюється календарне питання, повідомляє ВВС News Україна.

"Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть – українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому – трішечки на московському", – розповів журналістам митрополит Вінницький Симеон.

Якщо ПЦУ підтримає перехід на новоюліанський календар, зміняться дати інших нерухомих свят.

Зокрема, Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Покрову будуть відзначати 1 жовтня, Водохреще – 6 січня, а День Святого Миколая – 6 грудня.

Святкування рухомого Великодня і прив'язаних до нього подій залишиться без змін. Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалить після Архієрейського собору у Трапезному храмі Києво-Печерської лаври. Формально перехід ще має затвердити помісний собор церкви 27 липня 2023 року. Однак  предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній сказав ВВС, що питання вже вирішене і перехід відбудеться.

Нагадаємо, раніше УГКЦ ухвалила рішення про перехід на григоріанський календар. А Синод ПЦУ вже дозволив громадам, які бажають перейти на новий календар, зробити це за відповідною процедурою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: православна церква україни, місячний календар
В тему