23 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 23 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 23 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 454 доба боротьби українського народу у війні проти російських окупантів.

  • Протягом цієї доби ракетних ударів не було. Втім, противник завдав 25 авіаційних ударів та здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед цивільного населення, пошкоджено приватні житлові будинки та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби відбулось 16 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.
  • У Міністерстві оборони зазначили, що активність наступальних дій ворога на Бахмутському напрямку дещо знизилась.

Українські військові мають незначні просування на флангах на півночі та півдні від Бахмута. У самому місті ЗСУ досі контролюють південно-західну околицю в районі «Літак».

Росіяни намагаються зайняти вигідні позиці, але їм це не вдається. На певних ділянках ворог перебуває в обороні, зазнає великих втрат.  

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, окупанти продовжують використовувати цивільні медичні заклади тимчасово захоплених територій України у власних цілях. Так, Біловодську центральну районну лікарню загарбники перетворили на військовий шпиталь. Наразі, медичний заклад переповнений російськими окупантами з пораненнями різного ступеня важкості.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з них 3 - по зенітно-ракетних комплексах.

Протягом цієї доби було знищено 4 ворожих ударних БпЛА типу «Shahed».

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 3 важливі цілі противника.

 

Станом на ранок 23 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 204 360 (+480) осіб,
  • танків - 3 789 (+4),
  • бойових броньованих машин ? 7 419 (+12),
  • артилерійських систем – 3318 (+40),
  • РСЗВ – 565,
  • засоби ППО - 327,
  • літаків – 309,
  • гелікоптерів – 295 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 864 (+34),
  • крилаті ракети - 1 015 (+4),
  • кораблі /катери - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 6139 (+10),
  • спеціальна техніка - 433 (+6).

 

  • Спеціалісти американського Інституту вивчення війни зазначають, що у рф перебільшують значення захоплення Бахмута Донецької області на тлі вразливості військової ситуації для російських сил у місті.

«Гіперфокус на заявах про перемогу в Бахмуті відволікає увагу від нестабільної військової ситуації для росії у місті та навколо нього, підкреслюючи вплив засновника «Вагнера» Євгена Пригожина на російський інформаційний простір. Ситуація в Бахмуті є особливо вразливою, оскільки російські наступальні зусилля в цьому районі, ймовірно, досягли кульмінації, що дало українським силам можливість розпочати подальші контратаки на вже ослаблені фланги міста».

Аналітики вважають, що вихід «Вагнера» з міста призведе до того, що російське МО укомплектує оборонні лінії погано навченими й забезпеченими підрозділами, подібними до тих, які відступили зі своїх позицій, захищаючись від українських контратак у травні.

Американські експерти зазначають, що російський інформаційний простір здебільшого ігнорує ці вразливості.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні прибув на фронтову ділянку Вугледар – Мар’їнка, щоб привітати захисників з Днем морської піхоти.

«Наші захисники. Фронтова ділянка в смузі оборони Вугледар – Мар’їнка. Сьогодні я тут, щоб привітати наших воїнів із їхнім Днем морської піхоти ВМС ЗСУ. Слава кожному і кожній, хто захищає Україну».

Президент привітав військових зі святом та вшанував полеглих воїнів. За його словами, українці точно знають та усвідомлюють, хто несе на своїх плечах перемогу для країни.

  • Володимир Зеленський анонсував створення Корпусу морської піхоти для формування нових бригад і розвитку цієї складової війська.

«Сьогодні маю честь оголосити, що ухвалено рішення значно збільшити потенціал української морської піхоти – створити Корпус морської піхоти. Держава робитиме все для розвитку цього важливого, міцного роду військ. Для оснащення нашої морської піхоти сучасною зброєю, технікою та для створення нових бригад морської піхоти України. Тих, хто вже вміє робити навіть неможливе, стане ще більше».

  • Український уряд схвалив механізм формування резерву для роботи в держорганах на деокупованих територіях. У пріоритеті будуть ветерани російсько-української війни.

Такий підхід дасть змогу забезпечити кадрами військові адміністрації й інші держоргани.

Також у Мінреінтеграції анонсують проведення професійного навчання осіб, зарахованих до резерву. У відомстві очікують, що резерв дасть змогу у найкоротші строки після звільнення територій відновити роботу держорганів на цих землях і прискорити реінтеграцію.

  • Перша леді України Олена Зеленська повідомила, що у Полтавській, Одеській і Тернопільській областях створять кулінарні хаби, в яких навчатимуть кухарів готувати страви з оновленого шкільного меню.

Такі хаби вже доволі успішно працюють у Львові та Борисполі.

Олена Зеленська також підкреслила, що в Україні роблять усе можливе, щоб якомога більше працівників змогли готувати в школах смачні, а головне, корисні й поживні страви.

  • Кабінет Міністрів сьогодні ухвалив рішення виділити 588 мільйонів гривень 7 областям на реалізацію проєктів відновлення.

Кошти виділили бюджетам Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Одеської, Полтавської та Харківської областей. Гроші використають на реалізацію цього року 26 проектів у межах спільної з ЄІБ надзвичайної програми. Обрані проекти спрямовані на відновлення лікарень, закладів освіти, ЦНАП, громадських та культурних центрів.

  • У Міністерстві закордонних справ заявили, що заяви угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана підтримують лише в Кремлі, а Україна має намір звільнити всі окуповані росією території.

«Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, коментуючи агресію росії проти України, заявив, що неважливо, хто до кого вторгнувся. Він переконаний, що Україна не зможе виграти війну. У Кремлі мають радіти: глава угорського уряду зняв відповідальність росії за її агресію проти України».

Ті ж самі європейські політики стверджували торік, що Україна не має шансів протриматися більше, ніж 72 години.

«Вони помилилися тоді, помиляються і зараз. На відміну від прихильників капітуляції перед ворогом без опору, українці продовжать боротися до повного звільнення своїх територій від російської окупації. Це є єдиним шляхом не лише для відновлення миру в Україні, але і гарантування безпеки всієї Європи».

У МЗС наголосили, що зараз критично важливо об’єднати зусилля задля того, аби Україна мала все необхідне для пришвидшення поразки росії.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна закликає світ зосередитись на прийнятті та втіленні нашого мирного плану – формули миру, запропонованої Володимиром Зеленським, замість продукування великої кількості альтернатив.

Зараз різноманітні пропозиції про те, як відновити мир в Україні, з’являються, мов гриби після дощу. Однак безконтрольне поширення таких пропозицій призводить до того, що їх стає надто багато.

«Саме тому Україна пропонує міжнародній спільноті зосередитись на формулі миру, запропонованій Президентом України Володимиром Зеленським. Вона складається з десяти пунктів, які стосуються безпекових, ядерних, гуманітарних, соціальних та екологічних аспектів війни, а також питання відбудови».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Експерти Інституту вивчення війни проаналізували реакцію російського інформаційного простору на події 22 травня у Бєлгородській області. Аналітики наголошують, що були помічені паніка, фракційність і неузгодженість, які росіяни демонструють, коли відчувають значні інформаційні потрясіння.

«Деякі провоєнні блогери зациклилися на тому, що «РДК» і «ЛСР» складаються здебільшого з росіян, назвали їх зрадниками росії, безпідставно звинувативши у роботі на ГУР. Кілька воєнкорів припустили, що атака була цілеспрямованою інформаційною операцією, яка мала на меті відвернути увагу від Бахмута й посіяти паніку в російському інформаційному просторі. Ігор Гіркін зауважив, що він давно попереджав, що такі транскордонні рейди можуть бути частиною ширшої української контрнаступальної стратегії».

Євгеній Пригожин скористався інцидентом, щоб звинуватити російський уряд та його бюрократичну бездіяльність у сприянні атаці.  

Також критикували розпіарені російською владою нібито побудовані оборонні споруди на кордоні з Україною, на які витратили близько 10 млрд рублів. Як виявилося, обійти цю лінію можна без проблем.

За оцінками ISW, оскільки більшість російських провоєнних блогерів відповіли відносно різними занепокоєннями, тривогами та гнівом, а інформаційний простір не згуртувався навколо однієї цілісної реакції на подію, це свідчить про те, що вона застала зненацька російських коментаторів.

  • З кожним днем росія сама все більше опускає залізну завісу. Сьогодні Дума остаточно підтримала поправки до закону і тепер влада рф зможе вилучати закордонний паспорт у громадян в разі проходження військової служби.

Згідно з новими положеннями, документи зможуть забрати навіть тоді, коли громадянину вручили повістку.

  • Дмітрій Пєсков заявив, що так звана «спеціальна воєнна операція» ведеться для того, щоб не допускати проникнення озброєних формувань до росії.

Про демілітаризацію та денацифікацію України російська влада вже намагається не згадувати, а придумує нові виправдання своєї агресії. При цьому чомусь забувають нагадати своїм громадянам, що як до 24 лютого 2022 року, так і до анексії Криму та окремих територій Донбасу в 2014-му ніяких проникнень у рф не фіксували.

Українці завжди з повагою ставилися до суверенітету своїх сусідів і не зазіхали на жодні території. Зрештою, так є і зараз, адже сама російська влада замовчує той факт, що на території Бєлгородської області діють не українські воїни, а виключно росіяни з добровольчих формувань, що свідчить про громадянський характер конфлікту на прикордонних територіях.

  • Bloomberg повідомляє, що Москва тисне на уряди країн, зокрема, Індії, погрожуючи скасувати оборонні та енергетичні домовленості, якщо вони не допоможуть завадити фінансовій ізоляції росії.

Зараз росія націлюється на комерційних партнерів напередодні червневої зустрічі The Financial Action Task Force (FATF). Ця міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей призупинила членство рф у лютому. Україна наполягає на тому, щоб організація запровадила подальші обмеження, додавши Москву до свого «чорного» або «сірого списку»

Чорний список FATF поставив би росію в одну компанію з Північною Кореєю, Іраном і М’янмою, єдиними країнами, які мають таке визначення, і занурив би її економіку ще глибше в ізоляцію через війну.

  • Перший російський регіон запустив «продуктові картки» для бідних. Жителям Ямало-Ненецького автономного округу роздадуть електронні «сертифікати» для оплати покупок у мережах супермаркетів.

Жителі, які претендують на держпідтримку, отримають соцвиплати на карту платіжної системи. Витратити ці кошти можна буде лише в певних магазинах. Зараз тривають переговори ще з кількома російськими регіонами щодо впровадження такої системи електронних сертифікатів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Франція разом зі своїми партнерами продовжує працювати над тим, як найкраще підтримати Україну в довгостроковій перспективі, зокрема в питанні гарантій безпеки.

«Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі і запобігти можливій майбутній агресії, як це підтвердили наші лідери у спільній декларації 36-го франко-британського саміту», – заявили в МЗС Франції.

  • Єврокомісія виділила Україні новий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро. Кошти спрямують на виплату зарплат, пенсій і ремонт критичної інфраструктури

Євросоюз уже надав 14,7 млрд євро макрофінансової допомоги від початку повномасштабної війни з росією.

  • Речник Держдепу США Метью Міллер повідомив, що США налаштовані розглянути всі можливі способи, щоб підтримувати Україну і притягти росію до відповідальності за її агресію.

«Ми продовжимо розглядати усі способи притягнення росії до відповідальності за її дії, але найбільш важливим з них є продовження підтримки наших українських партнерів, щоб вони могли дати відсіч російським військам, які вторглися в їхню країну».

Водночас Міллер сказав, що наразі не йдеться про можливість визнання рф спонсором тероризму, оскільки такий крок у Держдепі не вважають найбільш ефективним.

  • Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак заявив, що спроби заморозити війну в Україні на тому етапі, на якому вона перебуває, є «абсолютно неправильними» і повинні бути припинені.

Виступаючи у парламенті, Сунак зазначив, що росія здійснила незаконне і неспровоковане вторгнення.

«Вона вчинила жахливі воєнні злочини, і правильною і єдиною відповіддю на це є виведення росією її військ з України, а всі плани, що маскуються під мирні плани, які насправді є спробами просто заморозити конфлікт там, де він є, є абсолютно неправильними, і вони повинні бути відкинуті».

Він також підкреслив, що інші держави погодилися з принципом «справедливого і тривалого миру», який базується на статуті ООН, територіальній цілісності та суверенітеті.

«Ми будемо продовжувати гарантувати, щоб мир в Україні був таким, на який вона заслуговує, який є справді справедливим і тривалим».

  • Представник опозиційного до уряду Шольца Християнсько-демократичного союзу (ХДС) з питань оборони Родеріх Кізеветтер висловився на користь постачання німецьких крилатих ракет Taurus Україні.

«Партнери України повинні піти ва-банк і надати Україні все, що вона може використати в боротьбі з пов'язаною зброєю, і що дозволено міжнародним правом».

За його словами, крилаті ракети Taurus з дальністю дії до 500 кілометрів можуть стати дуже корисним внеском з боку Німеччини.

«Тут більше не повинно бути червоних ліній», – заявив Кізеветтер. Він додав, що Німеччина має невелику кількість цих високоточних ракет, але вони принесуть Україні величезну користь і дозволять завдавати ударів по російській військовій інфраструктурі далеко за лінією фронту.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що розв’язана росією війна закінчиться тим, що Україна стане повноправним членом Євросоюзу.

За словами глави німецького уряду, він упевнений у тому, що рф не вдасться здобути перемогу у війні проти України.

«Гірка глава в історії нашого континенту закінчиться тим, що вільна Україна вступить до Європейського Союзу як повноправний член».

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники по Альянсу та країни ЄС мають уникати створення нових бар’єрів в оборонній промисловості та вирішувати завдання зі збільшення виробництва зброї та боєприпасів як для власних потреб, так і для продовження допомоги Україні.

У випадку з Україною ідеться не лише про постачання нам нових зразків та платформ сучасного озброєння, але й забезпечення того, щоб вже поставлене, щоб воно працювало з максимальною ефективністю.

«Це війна на виснаження, яка перетворюється на війну логістики. Тому нарощування виробництва боєприпасів є абсолютно ключовим питанням. Я вирішив запросити представників оборонної промисловості, з обох сторін Атлантики, на нашу зустріч міністрів оборони НАТО наступного місяця. ЄС і Україна також запрошені взяти участь у цій події, що має на меті забезпечити якомога більшу взаємодію з обороною промисловістю».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему