22 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 22 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  22 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 453 день широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Російський агресор не відмовляється від своїх намірів щодо повної окупації України. Ворог цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Цієї доби рф завдала чергового масованого ракетного та авіаційного удару по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури України.

Загалом, протягом доби, противник завдав 21 ракетного удару, по містах Дніпро, Запоріжжя та населених пунктах Харківщини із застосуванням:

  • 4 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 (знищено нашими захисниками),
  • 5 крилатих ракет Х-22,
  • 2 балістичних ракет «Іскандер-М»,
  • 5 зенітних керованих ракет С-300
  • 4 інших (тип встановлюється).
  • Крім того, ворог завдав 42 авіаційні удари, зокрема, застосувавши іранські ударні БпЛА Shahed. За уточненою інформацією 21 із 21 було знищено нашими захисниками. Також окупанти здійснили близько 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є пораненні серед мирного населення, пошкоджено житлові багатоквартирні й приватні будинки, цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається дуже високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

Загалом, протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

  • У Міноборони наголошують, що ЗСУ контролюють південно-західну частину Бахмута, район "Літака", вхід у місто. Триває боротьба з окупантами за фланги.

«Нашими частинами контролюється частина району... Там є промислові, інфраструктурі об'єкти і приватний сектор. По суті, ми там контролюємо вхід у місто. Ворог протягом цієї доби здійснює зачистку в тих районах Бахмута, які вони контролюють. Іде зараз боротьба за фланги, тому що наше просування по флангах, по півночі, півдню, на околицях Бахмута дало можливість певної переваги».

Українські підрозділи зайняли у Бахмуті панівні висоти, і таким чином наші дуже ускладнили росіянам їхнє перебування у місті.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 - по зенітно-ракетних комплексах.

Нашими захисниками протягом доби було знищено російський ударний вертоліт Мі-24 та ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів, 11 артилерійських засобів та радіолокаційну станцію противника.

 

Станом на ранок 22 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 203 880 (+720) осіб,
  • танків - 3 785 (+2),
  • бойових броньованих машин − 7 407 (+9),
  • артилерійських систем − 3 278 (+20),
  • РСЗВ – 565 (+1),
  • засобів ППО ? 327,
  • літаків – 309 (+1),
  • гелікоптерів − 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 2 830 (+8),
  • крилатих ракет − 1 011,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 129 (+14),
  • спеціальної техніки − 427 (+2).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що найманці «Вагнера» утримують західні адміністративні кордони Бахмута, у той час як українські сили продовжують зосереджуватися на контратаках на околицях міста. Виснажені боями сили «Вагнера» навряд чи зможуть продовжувати наступальні операції за межами Бахмута.

«Російські регулярні війська, розташовані на північному та південному флангах Бахмута, також навряд чи найближчим часом просуватимуться на захід у бік Костянтинівки чи на північ у бік Слов'янська на тлі українських контратак у Бахмутському районі. Російські регулярні війська будуть ще менш схильні до наступальних операцій, якщо засновник "Вагнера" Євген Пригожин виконає свій намір вивести персонал ПВК з Бахмута 25 травня».

  • У командуванні Об’єднаних сил ЗСУ наголошують, що нові зразки західного озброєння, які надходять Силам оборони від країн-партнерів, українські захисники опановують від двох тижнів до двох місяців.

«Нові зразки озброєння, які надходять нашим бійцям від країн-партнерів, наприклад, переносні зенітні комплекси, протитанкові ракетні комплекси - наші бійці опановують, приблизно, за два тижні. Для важких зразків озброєння термін навчання - до двох місяців».

Наші бійці з великою зацікавленістю вивчають новітнє озброєння й техніку, що значно зменшує терміни їхньої підготовки. 

Йдеться про практично весь спектр стрілецької зброї, засобів ближнього бою. Також військові опановують західні зразки ПТРК та ручних протитанкових гранатометів, майже всі системи ППО - від ПЗРК до ЗРК. Також ідеться про артилерійські системи (155-мм PZ2000, FN-70, TRF-1) та міномети всіх калібрів (60 мм, 82 мм, 120 мм), зразки броньованої техніки - БМП М113 та різні спеціальні броньовані машини.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський у новому відеозверненні анонсував зброю для наших захисників і нові візити закордонних делегацій в Україну.

«Ми вже почали готувати цей і найближчі тижні. Очікуємо нові зустрічі та переговори, поки більшою мірою – візити до нас, в нашу державу. Буде ще зброя для наших воїнів. Щотижня додаємо змісту для України від саміту у Вільнюсі. Ми робимо все, щоб рішення на саміті для нас було таким, яке спрацює».

«Будуть і нові звернення заради розуміння світом України, заради зміцнення наших зв’язків із нашими партнерами».

Глава держави також прокоментував ухвалення декларації Парламентської асамблеї НАТО щодо засудження рашизму.

«Речі названі своїми іменами: чітке визнання геноцидом злочинів Росії проти нашої держави, чітке засудження рашистської ідеології. Це правильна основа і для наших міжнародних організацій».

«Така наша інтенсивна зовнішня політика, різні нестандартні формати, максимум корисної уваги світу до України, до нашого захисту – будемо все це продовжувати. Щоразу більше результатів для України – ППО, артилерія, бронетехніка, снаряди, тренування – все це обов’язково».

  • Державна служба зайнятості повідомляє, що на виплату заробітної плати у рамках проекту «Армія відновлення» вже спрямували 137 мільйонів гривень.

Станом на 22 травня Держслужба зайнятості направила на виконання суспільно корисних робіт 21 627 осіб.

Загалом до проекту долучились 18 областей України.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • «Русский добровольческий корпус» і легіон «Свобода Росії» заявили про звільнення кількох населених пунктів у Бєлгородській області.

Бійці звернулися до росіян із закликом боротися за вільну від путіна росію.

Російські ресурси поширили відео і повідомили про знищення прикордонного пункту «Грайворона».

Також є інформація, що на території області був збитий військовий вертоліт.

Тим часом сьогодні зранку на засіданні влади Бєлгородської області говорили про «тривожні новини з військової частини».

Очевидці в соцмережах публікують фото й відео, що жителі Грайворона в паніці масово покидають місто.

До багатьох росіян тільки зараз починає доходити, що розв’язана путінським режимом війна вже перекидається і на територію самої рф.

Єдиною рушійною політичною силою в тоталітарній країні завжди неминуче стає партизанський рух зі зброєю в руках. Причому, як заявляло колись само російське керівництво, танки та зброя продаються в будь-якому російському воєнторзі.

Україна наразі з цікавістю спостерігає за подіями в Бєлгородській області рф та вивчає ситуацію, але не має до неї безпосереднього стосунку.

  • У легіоні «Свобода Росії» заявили, що створюють у Бєлгородській області рф «демілітаризовану зону».

«Ситуація складна, легіон та РДК створюють демілітаризовану зону на кордоні з рф, звідки вони (російські війська) не зможуть обстрілювати Україну. Надалі – рухаємося до звільнення всієї росії від путінського диктату та припинення злочинної війни».

  • Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що

Росія в терміновому режимі евакуює сховище ядерних боєприпасів об’єкт Бєлгород-22, який розташований 17 км від кордону з нашою державою.

Є інформація, що саме на цьому об’єкті Росія зберігала частину своїх боєзапасів для ядерного озброєння.

Зазначається, що для евакуації такого військового об’єкту росіянам треба залучати серйозну" техніку та відповідну кількість особового складу.

  • У росії закінчуються гроші, тому уряд змушений урізати соціальні програми, переспрямовуючи грошові потоки на підтримання кровопролитної війни в Україні. При цьому враховується вже не тільки короткострокова перспектива, аде й середньо- та довгострокова.

Зокрема Мінфін рф планує скоротити видатки на материнський капітал у 20240-2026 мінімум на 356 млрд рублів (на 17%).

Такі плани повністю суперечать розпорядженням путіна, який доручив збільшити народжуваність у державі. Зрештою, це далеко не перший випадок, коли влада рф декларує одне, а насправді робить протилежне, добиваючи власний народ.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини росії проти України геноцидом, а терористичний режим в росії – рашизмом.

На сесії асамблеї в Люксембурзі ухвалено декларацію, яка містить одностайну підтримку парламентарів з країн НАТО міжнародного трибуналу, допомоги Україні до перемоги і після неї.

Крім того, документ підтримує відновлення територіальної цілісності, санкції, репарації, а також «план Маршалла» для України.

Асамблея також закликала уряди своїх країн відкрито оголосити на саміті у Вільнюсі про те, що Україна стане членом Альянсу, і погодити наступні конкретні кроки для вступу України до НАТО.

Ця резолюція є беззаперечною дипломатичною перемогою України. Усі ключові побажання нашої держави щодо фінального тексту декларації враховані.

  • Високий представник ЄС Жозеп Боррель сподівається, що передача винищувачів F-16 в Україну розпочнеться найближчим часом.

Він також привітав схвалення рішення про передачу сучасних винищувачів Україні, додавши, що Сили оборони країни їх потребують.

«Навчання пілотів вже почалися, і я сподіваюся, що незабаром ми зможемо надати Україні цю зброю (F-16)».

  • Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що рішення про підготовку пілотів на винищувачах F-16, яке прийняв американський президент, є сигналом путіну, що продовженням війни він не досягне своєї мети.

«Передусім, це сигнал російському президенту, щоб він не сподівався, що зможе досягти своєї мети, просто ведучи війну, яка триватиме якомога довше. Союзники готові надавати довгострокову підтримку Україні».

Німеччина не має літаків F-16 і зосереджена в основному на наданні Україні ППО, бронетехніки та важкої артилерії.  

  • Європейський Союз відмовився підключати Россільгоспбанк до SWIFT задля продовження дії зернової угоди, як це вимагала російська сторона.

Європейські партнери України наполягають, що вимоги російської влади нездійсненні, доки триває війна. Про це заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

  • Данія озвучила бажання провести у липні мирний саміт щодо України.

Цю ідею озвучив міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен.

Він також висловив переконання, що на такому саміті мають бути присутніми не лише союзники України.

  • Влада Південної Кореї планує надати Україні обладнання для розмінування та машини швидкої допомоги, а також розгляне запит України на деякі види нелетальної зброї.

Такі плани озвучив президент Південної Кореї Юн Сук Йол у Сеулі після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським на полях саміту G7 у Японії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему