21 Травня 2023
Новини

«Здав» кум і друг дитинства: подробиці затримання ексголови Верховного суду Князєва

«Здав» кум і друг дитинства: подробиці затримання ексголови Верховного суду Князєва

У корупційній схемі, яку організували ексголова Верховного суду Всеволод Князєв та адвокат Олег Горецький, був задіяний нотаріус Кирило Горбуров.

Він з дитинства дружив із  суддею Князєвим та був кумом його сім'ї. Саме Горбурову слідство завдячує записом  розмови, стенограму якої зачитали в засіданні з обрання Князєву запобіжного заходу.

Про це повідомляє видання “Судовий репортер” із зали судових засідань.

Під час розмови, на якій був присутній і Горбуров, до адвокат Горецького, який мав тісні зв’язки із Князевим, звернулися із пропозицією хабара представники бізнесмена Костянтина Жеваго, який оскаржував у Верховному суді рішення апеляційного суду, що визнав недійсним договір придбання акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату 20 років тому.

Із записів розмови відомо, що Жеваго початково пропонував 1 мільйон доларів, але його переконали збільшити суму до 2,7 млн доларів. Із них 1,8 млн доларів мали нібито відійти Князєву та іншим суддям. Ще 900 тисяч — винагорода Горецького і Горбурова, які свою частку мали визначати самостійно.

1 травня Князєв надіслав Горбурову смс, в якому наказав привезти частину хабара, розділивши на частини: “Привіт, зроби 10 по 100 і два по 150 та одну 50”.

2 травня Горецький та Горбуров забрали гроші з відділення банку та в адвокатському офісі розфасували їх по пакетах.

3 травня Горбуров, виконуючи спеціальне завдання, увечері приїхав до Князєва додому та віддав пакети з 1 млн 348 тисяч доларів США.

Детективи НАБУ стежили за переміщенням грошей. А саме зафіксували, що 4 травня Князєв переніс гроші до свого автомобіля марки "Мерседес" і відвіз до Верховного суду.

8 травня Князєв сказав Горбурову привезти 450 тисяч доларів, що залишилися.

Зрештою, отримання другої частини хабара було перенесено на понеділок. Ввечері 15 травня  Горбуров приїхав до Князєва з сумкою, в якій було 450 тисяч доларів.

Одразу після передавання грошей у квартирі Князєва і в його суддівському кабінеті почався обшук. З сейфу в кабінеті голови Верховного суду вилучили 548 тисяч доларів міченими купюрами — частину грошей, переданих 1 травня.

Того ж вечора детективи НАБУ приїхали до помешкання адвоката Горецького. Почувши стук у двері, він утік через терасу, але його знайшли в готельному номері, де він заховався у шафі.

Нотаріус Горбуров змінив у справі статус співучасника на “агента”. У документах щодо контрольованого вручення хабара його залегендували під прізвищем Кравченко.

Нагадаємо, раніше НАБУ підтвердило, що до справи про хабар для голови Верховного суду Всеволода Князєва та інших суддів причетний співвласник фінансово-промислової групи "Фінанси і кредит" Костянтин Жеваго.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суд, арешт, Корупція
В тему