16 Травня 2023
Новини

Верховний Суд ініціював висловлення недовіри Князєву

Верховний Суд ініціював висловлення недовіри Князєву
Верховний Суд України зібрав Пленум через справу про корупцію у ВС, де фігурує очільник судової установи Всеволод Князєв.

Про це йдеться у трансляції позачергового засідання Пленуму Верховного Суду 16 травня, - пише hromadske.

Секретар Пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник оголосив заяву суду, що установа бере на себе повну відповідальність «за події, що відбуваються у звязку з ймовірними корупційними діяннями його окремих представників», а судді ВС «шоковані зазначеними подіями».

Судді ВС зазначили, що співпрацюють зі слідством та діють за принципом самоочищення.

«Це чорний день в історії суду. Ми мусимо бути гідними та витримати цей удар», — йдеться у заяві.

До штату Верховного Суду зараховано та працюють 168 суддів. На засіданні присутні 142 суддів, із них подання про висловлення недовіри голові Верховного суду Всеволоду Князєву підписали 138 суддів.

Після цього судді ВС обрали склад організаційного комітету, до якого увійшли 4 судді. Ті обирають голову та заступника і продовжують роботу.

Оргкомітет має протягом 20 днів організувати Пленум Верховного Суду (вже новий), на якому вже буде вирішуватися питання про висловлення недовіри голові Всеволоду Князєву. Однак було вирішено, що цей Пленум відбудеться сьогодні о 15:30.

Оргкомітет готує порядок проведення цього Пленуму та визначає саму процедуру голосування. Потім більшість суддів, присутніх на засіданні, мають шляхом таємного голосування ухвалити відповідну постанову про висловлення недовіри Князєву. 

Після повторної реєстрації на засіданні був 141 суддя. Секретар Дмитро Луспеник оголосив, що за 5 хвилин таємне голосування щодо постанови про висловлення недовіри буде закрито.

Зазначимо, рішення про недовіру не позбавить Князєва статусу судді Верховного Суду, а лише позбавить посади очільника. Надалі нового Голову ВС мають обрати відповідно до норм законодавства про проведення такого конкурсу.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) викрили «масштабну корупцію» у Верховному Суді.

Слідчі зафіксували низку контактів власника фінгрупи «Фінанси та кредит» (співголовою цієї групи називають Костянтина Жеваго) з одним із власників адвокатського об'єднання — воно було посередником між керівництвом суду і людьми, які хотіли «вирішити питання» у суді.

Так, Велика палата ВС розглядала справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo. Своїм рішенням 19 квітня орган залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям.

Загальна сума хабаря склала майже 2,7 мільйона доларів. 15 травня, коли передавали другу частину хабаря у 450 тисяч доларів, правоохоронці зафіксували це «на гарячому».

Правоохоронці вже затримали вже дві людини, зокрема голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Скільки загалом суддів можуть фігурувати у справі, слідчі не повідомили, але уточнили, що рішення ухвалювалося певним визначеним колом суддів — це було рішення Великої палати ВС. За інформацією джерел ZN.UA, на тлі затримання Князєва обшуки відбувалися у ще 18 суддів ВС України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суд, хабар, Україна
В тему

Останні матеріали