15 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 15 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  15 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні вже 446 день як український народ героїчно відбиває повномасштабний напад з боку російської федерації.

  • Протягом доби противник завдав 2 ракетних ударів по Костянтинівці Донецької області, застосувавши ЗРК С-300. Крім того, завдав 38 авіаційних ударів та здійснив більш як 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Близько опівночі 14 травня на північно-східному напрямку в зоні відповідальності повітряне командування «Схід» знищено чотири ворожі ударні БПЛА Shahed-136/131 та один розвідувальний БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - відбулось 37 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.
  • Як зазначає Міноборони, у Бахмуті й на околицях зараз дуже напружена ситуація. Нашим військам вдалося декілька днів просуватися вперед, але рашисти не змінюють цілі й підтягують до околиць міста свої десантно-штурмові загони. Тривають важкі бої.
  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський заявив, що просування українських військ на Бахмутському напрямку - це перший успіх наступальних дій.

«Останні кілька днів показали, що ми можемо рухатись вперед та нищити ворога навіть у таких надскладних умовах. Ми воюємо меншим ресурсом, ніж ворог. Разом із тим, нам вдається руйнувати його плани. Все завдяки нашим бійцям, які б’ються з агресором, долаючи найвищу межу людських можливостей».

Водночас Сирський заявив, що це лише частковий успіх. І саме так його треба сприймати. Адже операція з оборони Бахмута триває.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, віднедавна на тимчасово захопленій території Запорізької області, особам, які погодились співпрацювати з російськими окупантами, запропоновано зафіксувати у письмовому вигляді відмову від громадянства України та прийняти російське. Тим, хто відмовляється, загарбники погрожують звільненням із робочих місць з подальшим переслідуванням.

З метою посилення контролю за населенням, у тимчасово окупованому Криму, оперативними групами МВС та ФСБ рф проводяться рейди по залізничних станціях та автовокзалах. У першу чергу перевірці підлягають кримські татари.

  • Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 7 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили, 3 артилерійських підрозділи на вогневій позиції, 2 станції радіоелектронної боротьби, а також склад боєприпасів окупантів.

 

Станом на ранок 15 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 199 460 (+580) осіб,
  • танків - 3 759 (+3),
  • бойових броньованих машин − 7 336 (+11),
  • артилерійських систем − 3 137 (+21),
  • РСЗВ − 562,
  • засобів ППО − 316 (+2),
  • літаків − 308,
  • гелікоптерів − 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 2 720 (+24),
  • крилатих ракет − 973 (+3),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 034 (+16),
  • спеціальної техніки − 407 (+3).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що дедалі регулярніші серії ударів російських безпілотників та ракет, ймовірно, є частиною нової повітряної кампанії рф, яка спрямована на послаблення здатності України проводити контрнаступальні операції в найближчій перспективі.

За попередньою оцінкою ISW, російські війська, ймовірно, витратили значну частину своїх високоточних ракет під час попередньої повітряної кампанії, а тому зараз використовують набагато менше цих ракет, щоб зберегти обмежені запаси. Натомість окупанти зробили ставку на запуск великої кількості «Шахедів» для подолання української ППО, хоча українські сили були більш ефективними у знищенні російських високоточних систем, ніж під час попередньої російської повітряної кампанії.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський задоволений результатами своїх візитів до європейських країн, під час яких досягнуто домовленостей про важливі й потужні пакети оборонної допомоги Україні.

Про це глава держави заявив під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

«Пріоритет був – наші наступальні дії. Я дуже задоволений нашими досягненнями та домовленостями. Дійсно важливі потужні оборонні пакети – ось які є домовленості».

Президент подякував главам урядів Великої Британії, Італії, Німеччини, Президенту Франції, із якими провів зустрічі.

Також Володимир Зеленський розповів, що під час візитів ішлося про підготовку саміту G7 та авіаційну коаліцію для України.

  • У Міністерстві оборони України наголошують, що цивільні люди отримують мінімальну інформацію про те, що відбувається на фронті, важливі новини про війну надходять із затримкою.

«На кожній ділянці фронту вирішується своє завдання, у тому числі – приховано. Щоб таємне свого часу стало явним. Просто пам'ятайте, що 99% того, що відбувається, ви не бачите».

Наші військові працюють над тим, щоб змусити російських окупантів реагувати, метушитися, робити помилки тощо.

«Важливі новини з фронту приходитимуть у рваному ритмі і, як правило, із затримкою. Має сенс налаштувати себе на деяке внутрішнє гальмування при сприйнятті новин».

  • В Україні продовжується курс на деолігархізацію. Олігарх Фірташ отримав від Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки підозру за мільярдні збитки державі.

Правоохоронці викрили схему, за якою підконтрольні Фірташу структури купували паливо у його ж компанії, але насправді отримували 30% від обсягів. Державному бюджету за сім років така схема завдала збитків на 18 млрд гривень.

Підозри вручили самому Фірташу та 8 топменеджерам його компаній. Проведено обшуки у керівників кількох фірм та облгазів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Центробанк росії виявив недостачу на мільярди доларів за продану в обхід санкцій сировину.

У квітні найбільші експортери продали на біржі лише $7 млрд – це на 40% менше, ніж у березні, і 54% нижче за показники грудня.

Проблеми з оплатою російських енергоносіїв виникли в Індійських і турецьких підприємств. Вони затримують перерахування грошей росії.

Таким чином можна констатувати, що вторинні санкції починають працювати й дедалі більше країн відмовляються співпрацювати з державою-агресором, щоб самим не потрапити під обмеження.

  • Упродовж трьох діб на жодному випуску новин на головних російських телеканалах не було жодного повідомлення про майже падіння двох вертольотів і двох літаків у Брянській області.

Очевидно, росіян готують до того, що насправді нічого такого не було, а відео в мережі – це просто комп’ютерна графіка. Адже в росії все йде виключно за планом.

  • Багато хто із російських чиновників усвідомлює, що росія програє війну і за злочини рф доведеться відповідати, тому високопосадовці зараз намагаються дистанціюватися від влади й роблять спроби звільнитися.

Російське видання «Важные истории» повідомляє, що адміністрація путіна заборонила високопосадовцям звільнятися під час війни. Незгодним погрожують кримінальними справами.  

Зараз у рф серед чиновників багато охочих звільнитися, але у путіна розцінюють це як зраду, тож перед держслужбовцями поставили завдання «демонстрації єдності».

Співрозмовники видання наголошують, що заборона на звільнення неформальна й незаконна, тому з неї можуть бути винятки — наприклад, за станом здоров'я або з корупційних причин. І багато хто з чиновників готовий щедро заплатити, щоб дистанціюватися від влади, поки ще є така можливість.

  • Російська авіакомпанія «Аерофлот» випустила внутрішнє розпорядження, згідно з яким обмежується внесення даних про технічні відмови і несправності обладнання салону в бортовий журнал. Така ж практика поширена в інших авіакомпаніях.

Головна мета такого розпорядження - щоб літаки не залишалися на землі через несправність, яка за документами забороняє судну літати до її усунення.

Через накладені санкції авіакомпанії намагаються боротися з нестачею запчастин, закуповуючи їх у третіх країнах або розбираючи свої літаки. Водночас безпека пасажирів від таких дій падає з кожним місяцем.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Велика Британія надасть Україні сотні нових ударних безпілотників дальнього радіуса дії з дальністю польоту понад 200 км.

Також до пакета допомоги увійдуть ракети протиповітряної оборони. Усе це буде доставлено протягом найближчих місяців.

  • Цього літа Велика Британія відкриє початковий етап льотних навчань для українських пілотів. Вони зможуть отримати базову підготовку, йдеться на сайті уряду Сполученого Королівства.

Британці адаптують програму, за якою навчаються їхні пілоти, аби українські військові отримали навички пілотування інших типів літаків.

«Ця підготовка йде пліч-о-пліч із зусиллями Великої Британії щодо співпраці з іншими країнами для забезпечення літаками F16 – винищувачами, які вибирає Україна».

  • Берлін працює над формуванням нового пакета допомоги Україні, до якого увійдуть зокрема чотири нові системи ППО IRSI-T SLM.

Загальна вартість пакета складе понад 2,7 мільярда євро, Україні будуть також передані 18 колісних гаубиць, артилерійські боєприпаси, керовані ракети для систем ППО, пускові пристрої IRIS-T SLS, інфрачервоні системи візуалізації, 30 танків Leopard 1A5 і 20 БМП Marder, понад 100 бойових броньованих машин, понад 200 безпілотників-розвідників тощо.

  • Президент України Володимир Зеленський і президент Франції Емманюель Макрон підписали спільну декларацію, у якій, серед іншого, Париж висловлює підтримку руху України до членства в НАТО.

Згідно з документом, «у межах НАТО Франція продовжує зосереджуватися на безпосередній підтримці України».

Також Франція повністю підтримує Комісію Україна – НАТО як платформу для подальшого посилення та розширення поточної співпраці, щоб допомогти Україні пройти шлях до євроатлантичної сім’ї.

  • У найближчі тижні Франція передасть кільком українським батальйонам десятки броньованих машин і легких танків, зокрема AMX-10RC.

Також Франція зосередила свої зусилля на підтриманні можливостей протиповітряної оборони України, щоб захистити її населення від ударів росії.

  • В адміністрації президента США Джо Байдена підтвердили, що регулярні пакети допомоги Україні у сфері безпеки й оборони з боку Сполучених Штатів виділятимуться надалі, упродовж середньої перспективи.

З такою заявою виступив у понеділок координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

«Що стосується США, ми надалі підтримуватимемо Україну. Ви бачили, як виділялися пакети оборонної допомоги приблизно раз на два тижні – це триватиме впродовж наступних тижнів і місяців».

  • Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що новий пакет санкцій проти росії міститиме заходи щодо третіх країн, які допомагають державі-агресору у веденні війни проти України.

За словами фон дер Ляєн, підготовлені Єврокомісією заходи є «по суті попередженням про те, що ми серйозно ставимося до наших санкцій, що ми можемо заборонити (експорт) певних товарів до третіх країн, якщо є чіткі докази того, що це обхід санкцій і постачання до росії».

  • Парламент Ісландії підтримав пропозицію про передачу Україні польового госпіталя. Відповідну пропозицію підтримали всі партії парламенту.
  • Reuters повідомляє, що лідери країн Великої сімки на саміті в Японії цього тижня планують посилити санкції проти рф, зокрема в частині енергетики та експорту, які підтримують військове вторгнення в Україну.

Заходи будуть спрямовані на ухилення від санкцій за участю третіх країн, а також на підрив майбутнього виробництва енергії в росії та обмеження торгівлі, яка підтримує російську армію.

Окремо офіційні особи США очікують, що члени G7 погодяться скоригувати свій підхід до санкцій таким чином, щоб, принаймні для певних категорій товарів, весь експорт автоматично заборонявся, якщо вони не входять до списку схвалених товарів.

  • Збройні сили Норвегії Forsvaret планують навчити близько 3200 українських військових протягом цього року.

Навчання відбуватимуться як на території Норвегії, так і за кордоном.

У кінця квітня інструктори Норвезької національної гвардії Heimevernet розпочали чотиритижневе інтенсивне навчання більше ста військовослужбовців ЗСУ військовій медицині, вогневій підготовці та командному лідерству.

  • Чеська ініціатива "Подарунок для путіна" (Dárek pro Putina) зібрала $2,3 млн на закупівлю РСЗВ RM-70 для України та 365 ракет до неї.

За два з половиною місяці до збору коштів долучилися 19 165 приватних осіб та компаній. Очікують, що ракетну установку розгорнуть в Україні за кілька тижнів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали