15 Травня 2023
Новини

У Туреччині підрахували голоси на виборах президента - буде другий тур

У Туреччині підрахували голоси на виборах президента - буде другий тур
Вперше в історії Туреччини відбудеться другий тур виборів президента.

Про це повідомляють CNN Turk та Anadolu, - пише hromadske. Другий тур пройде у неділю, 28 травня.

Станом на 15:15 усі внутрішні бюлетені перевірили. При цьому ще є невелика частина неперевірених бюлетенів за кордоном, однак їхня кількість у будь-якому випадку не дала б жодному кандидату більш як 50% голосів, необхідних для перемоги. Тому другий тур однозначно буде, підкреслили у Вищій виборчій раді.

Чинний президент Реджеп Тайїп Ердоган набрав 49,51% голосів, а його головний опонент, лідер турецької опозиції Кемаль Киличдароглу — 44,88% голосів.

Третій кандидат на пост президента, Сінан Оган, отримав 5,17% голосів. За словами аналітиків, він може стати «регулятором» результатів другого туру голосування, залежно від того, кого з кандидатів він підтримає.

Як вказував Reuters, Киличдароглу звинуватив партію Ердогана у втручанні в підрахунок голосів та повідомлення про результати. А ще заявив, що переможе у другому турі та закликав своїх прихильників «бути терплячими».

До слова, 14 травня у Туреччині відбувалося голосування за нового президента країни. З 2014 року державу очолює Реджеп Тайїп Ердоган. Але цьогоріч його основний суперник, Кемаль Киличдароглу, є кандидатом від об?єднаної опозиції та отримує не менший рівень підтримки.

Західні ЗМІ вже називали ці вибори президента Туреччини «найбільш значущими у 100-річній історії країни». Опитування в Туреччині показало, що головним питанням для виборців є економіка, за нею йдуть корупція та біженці.

Останнім часом Ердогана та його політичну силу критикували, зокрема за неефективну реакцію на лютневий землетрус у Туреччині, «будівельні амністії» та стрімке зростання інфляції.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: туреччина, вибори
В тему