12 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 12 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 12 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 443 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 26 авіаційних ударів, здійснив більш як 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Для завдання ракетних ударів по Краматорську та Запоріжжю противник знову використав ЗРК С-300.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

  • Рашисти продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом доби ворог здійснив 36 атак на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.
  • У Міноборони повідомили, що українські захисники цього тижня не втратили жодної позиції у Бахмуті, а також просунулися на кілька кілометрів уперед на Бахмутському напрямку.

При цьому ворог зазнав великих втрат живої сили.

Окупанти вже визнали відступ із позицій на північ від Бахмута, який дає змогу українським військам контролювати дорогу на Часів Яр.

Рашисти традиційно інформацію про свої невдачі назвали «зайняттям нових рубежів урахуванням вигідних умов».

Водночас очільник вагнерівців Пригожин звинуватив регулярну армію рф у втечі з позицій під натиском українських воїнів.

За словами Пригожина, тільки за 12 травня військовослужбовці рф залишили територію в 5 кв км – і тепер українці зайняли тактичні висоти, з яких Бахмут видно «як на долоні». Він також заявив, що повний контроль над містом нічого рф не дасть, оскільки «фланги сипляться, фронт провалюється».

  • У Східному угрупованні військ ЗСУ зазначають, що українські захисники спостерігають за ознаками виснаження російських окупантів на Бахмутському напрямку.

За останню добу на вказаному напрямку сталося 40 зіткнень, у результаті яких знищено 190 окупантів, 244 отримали поранення і ще 15 потрапили в полон. Також знищено три танки, бойова машина піхоти, три гаубиці «Мста-Б» та 5 складів з боєприпасами.

Зараз можна констатувати, що жоден дедлайн «Вагнер» не виконав, а Бахмут не захоплений. При цьому ворогові не допомагає також заміна «вагнерівців» частинами регулярних військ – мотострілецькими та повітряно-десантними підрозділами. Вони слабо мотивовані й тікають під натиском наших воїнів.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, окрім доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат у живій силі, росіяни також формують нові частини. У Ставропольському краї, на фондах Південного військового округу, розпочато формування окремої мотострілецької бригади, яка має посилити окупаційні війська, що діють на території України. Переважна більшість осіб, що підписали контракт, не мають мотивації до участі у бойових діях, водночас загарбники прагнуть заробити грошей.
  • Авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, а також станцію радіоелектронної боротьби окупантів.

 

Станом на ранок 12 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 197670 (+750) осіб,
  • танків - 3745 (+5),
  • бойових броньованих машин - 7295 (+8),
  • артилерійських систем – 3068 (+15),
  • РСЗВ – 559 (+2),
  • засобів ППО - 312 (+2),
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2636 (+9),
  • крилатих ракет - 970,
  • кораблів/катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5996 (+12),
  • спеціальної техніки - 393 (+2).

 

  • Центр нацспротиву повідомляє, що на тимчасово окупованих територіях Луганської області лікарів змушують працювати у кілька змін через велику кількість поранених російських військових.

Більшість закладів регіону вже переведено у формат роботи військових шпиталів.

Окупанти, не довіряючи місцевим лікарям, продовжують завозити медиків із Росії.

Тим часом продовжує загострюватися гуманітарна криза на ТОТ: у регіонах не вистачає медикаментів для цивільних, бо все віддають пораненим окупантам.

  • Українські партизани на окупованих територіях продовжують активний спротив рашистам і їхнім посіпакам. Сьогодні в окупованому Мелітополі Запорізької області підірвали призначеного загарбниками так званого «заступника міністра» ЖКГ. Його з мінно-вибуховими травмами доправили до лікарні.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки головнокомандувача.

«Почули доповідь генерала Сирського, чиї підрозділи надзусиллями зупинили ворога та навіть відкинули його назад на деяких напрямках», - зазначив глава держави.

На Ставці визначили першочергові потреби військових та ознайомилися з темпами комплектування технікою та боєприпасами нових бригад.

Крім того, доповідали главком Валерій Залужний, міністр оборони Олександр Резніков, генштабу та міністр стратпрому Олександр Камишин.

  • Укроборонпром створив спільне підприємство з німецьким концерном Rheinmetall. Воно здійснюватиме обслуговування та ремонт танків, а у перспективі – і їхнє виробництво.

«Контракти підписані», – сказав директор концерну Армін Паппергер.

За його словами, Україна отримає вигоду від такої співпраці у вигляді комплексного передання технологій та постачання військового обладнання з Німеччини. Rheinmetall матиме 51% в новій компанії, а також візьме на себе управління нею.

  • Уряд зобов’язав підвищити заробітну плату медикам, які працюють в зоні бойових дій, поблизу лінії фронту та надають екстрену медичну допомогу на цих територіях.

Заробітні виплати мають підвищити:

  • лікарям,
  • фармацевтам,
  • фахівцям з реабілітації,
  • медичним сестрам та медбратам,
  • молодшим медичним працівникам.

У МОЗ заявили, що підвищення заробітних плат – це крок до того, аби медики, які виконують свої обов’язки в небезпечних умовах з постійним ризиком для життя та здоров’я, були забезпечені гідною заробітною платою.

  • В Україні продовжуватиметься вакцинація проти коронавірусу. Препарати для проведення щеплень для дорослих і дітей постачатимуть до кінця 2024 року.

Основним донором є міжнародна організація COVAX. Україна підтвердила наміри отримувати вакцину впродовж 2024 року. Відповідно, Україна буде забезпечена препаратами.

  • Європейська комісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон стверджує, що ЄС не зафіксував контрабанди зброї з України до Європи, а поодинокі випадки виявлялись правоохоронцями.

«Ми не спостерігали жодної контрабанди вогнепальної зброї з України в промислових масштабах».

Вона додала, що в ЄС фіксували окремі випадки вивезення стрілецької зброї з України, здебільшого окремими людьми, яких затримували прикордонники.

Таким чином європейські партнери повністю спростували російські фейки про начебто продає Україною переданої союзниками зброї.

  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію санкційні пакети щодо Запоріжсталі та осіб, пов'язаних із росією.

«Сьогодні у нас санкційний день. Є кілька санкційних пакетів, підписав відповідні укази. Перший санкційний пакет – щодо Запоріжсталі. Своїм указом наклав обмежувальні заходи на 41 особу – 13 фізичних та 28 юридичних, – за допомогою яких РФ зберігала контроль над підприємством, шкодила нашій економіці».

Президент повідомив, що запускає процедуру конфіскації російської частки, тож вона «працюватиме для України й українців».

Глава держави додав, що також 12 травня затвердили санкційні пакети, які «продовжують наш курс на ізоляцію та блокування російської військової промисловості».

«Сотні фізичних та юридичних осіб держави-терориста й пов’язаних із росією стають мішенню для глобальної ізоляції. Дуже активно працюємо з партнерами, щоб усі, хто фактично виробляє цю агресію, хто дає зброю, боєприпаси, техніку й технології в руки терористів – щоб вони всі були роздавлені світом».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін злякався масової втечі з росії найбільш працездатного населення через війну. Він підписав указ про зміни до концепції міграційної політики на 2019-2025 роки.

Згідно з документом, у концепції з'являється пункт про те, що влада має створити «привабливі фінансові, соціальні та інші механізми збереження людського капіталу і зниження відтоку населення» росії.

Наразі не конкретизується, які саме заходи вживатиме влада, однак до тих пір, поки путінський режим продовжує війну в Україні, в рф триває падіння економіки й прихована мобілізація, чоловіки тікатимуть з держави, оскільки режим досі не пояснив громадянам, за навіщо була розв’язана кривава війна в Україні. У пропагандистські казки про демілітаризацію, денацифікацію та боротьбу з НАТО вже ніхто в росії не вірить.  

  • Головне управління розвідки України повідомляє про поглиблення конфлікту між міністром оборони рф Шойгу та власником ПВК «Вагнер» Пригожиним через страх відповідальності неминучу геополітичну поразку росії.

Ватажки окупантів перебувають у стресі й бентезі через невизначеність їхнього майбутнього після усунення російського диктатора путіна та остаточної поразки росії у війні.

«Ніхто з цієї трійці не бажає брати не себе відповідальність, саме тому вони розпочали пошук крайніх. От зараз Шойгу, Герасімов і Пригожин між собою визначають, хто ж буде винний».

Напередодні Пригожин запросив міністра оборони Шойгу особисто приїхати до Бахмута, за який уже кілька місяців точаться запеклі бої.

  • Китай припинив постачання комплектуючих для секретних радіостанцій Міноборони рф.

Завод «Ангстрем», який збирав з китайських деталей радіостанції «Азарт», зірвав держоборонзамовлення та переданий до зовнішнього управління «Ростеху».

  • Російська пропаганда постійно звинувачує українську владу й загалом Захід у переписуванні та спотворенні історії, однак самі активно цим займаються і стирають будь-які згадки про радянський тоталітаризм.

Наприкінці квітня у Пермському краї знесли пам'ятник репресованим у сталінські роки полякам та литовцям.

Цього тижня в Іркутській області знесли аналогічний пам'ятник на місці, де раніше була спецзона НКВС, там було знищено близько 15 тис. людей.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сенат Польщі ухвалив резолюцію щодо вступу України до НАТО.

У документі йдеться, що Україна «сьогодні має найсильнішу армію на континенті з надзвичайним бойовим досвідом», тому Києву «потрібна реальна підтримка через тіснішу політичну та військову співпрацю з країнами НАТО».

Польські сенатори вважають, що саміт НАТО у Вільнюсі має стати важливим етапом до повноправного членства України в альянсі, а щодо Києва необхідно застосувати процедури Фінляндії та Швеції.

«Після року жахливої війни ми знаємо, що Україна, яка протистоїть Росії, захищає Європу і є ключовою ланкою, яка захищає континент від агресії зі Сходу», – йдеться в документі.

  • Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Євросоюз має зосередити свої зусилля не лише на заходах негайної підтримки України на полі бою, але й на розробці програми допомоги, що буде розрахована на довгострокову перспективу і засвідчить, що сподівання росії на «втому» ЄС є марними.

«Сьогоднішня зустріч має два пункти: російська агресія проти України та перекалібровка наших відносин з Китаєм. З першого питання очевидно, що ми маємо продовжувати підтримку України, і маємо робити це у тривалій перспективі. Не лише шляхом надання боєприпасів для продовження боротьби, але й з огляду на середньострокову перспективу, готуючи багаторічну підтримку для України».

  • До загального фонду державного бюджету України надійшли $132 млн від Світового банку. Позику надано на розвиток сільського господарства.

«Залучені кошти дозволять і надалі підтримувати фінансову стабільність України та відшкодувати пріоритетні видатки, зокрема у сільськогосподарському секторі, для покращення ситуації у харчовій промисловості та забезпеченні продовольчої безпеки України», - повідомляє Міністерство фінансів.

  • Європейський Союз привітав стратегію з реформування системи правопорядку, яку напередодні схвалив Президент України Володимир Зеленський.

«Ефективні й реформовані правоохоронні органи мають вирішальне значення як для опору України, модернізації та вступу країни до ЄС, так і для виконання 7 рекомендацій. З нетерпінням чекаємо на впровадження та сповнені рішучості всіляко її підтримувати», – заявили у місії.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Україна отримає танки Abrams на початку осені. За його словами, терміни доставки Abrams пояснюються тим, що американські військові не лише відправляють їх в Україну і готують українських військових для роботи на них, але й створюють інфраструктуру, яка буде підтримувати роботу танків, які є новою технікою для українців.
  • Комісія верхньої палати парламенту Швейцарії, рекомендувала пом’якшити експортний контроль швейцарської військової техніки, від чого потенційно у майбутньому може отримати користь Україна.

Комісія, взявши до уваги давню політику військового нейтралітету країни, ухвалила пропозиції, відповідно до яких після аналогічного рішення сестринського комітету нижньої палати парламенту в січні, тепер можна готувати відповідний законопроєкт про можливий реекспорт швейцарського озброєння до третіх країн за певних жорстких умов.

Станом на сьогодні нейтралітет Швейцарії забороняє поставляти зброю безпосередньо в зони бойових дій. Це правило діє, навіть якщо інша країна купила зброю в Швейцарії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали