11 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 11ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 11ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 442 доба повномасштабної війни, розв’язаної росією з метою знищення нашої держави й нашого народу.

  • Протягом цієї доби противник завдав 6 ракетних ударів, зокрема, по містах Слов'янськ, Костянтинівка та Запоріжжя. Крім того, зафіксовано 46 авіаційних ударів та 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Нажаль, є жертви серед мирного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби ворог здійснив понад 30 атак на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка.
  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Крім того, протягом цієї доби, нашими захисниками було знищено 7 ворожих БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 пунктів управління, 13 районів зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 5 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 2 важливих цілі противника.

 

Станом на ранок 11травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько196 920 (+610)осіб,
  • танків - 3 740 (+4),
  • бойових броньованих машин − 7 287 (+12),
  • артилерійських систем − 3 053 (+14),
  • РСЗВ − 557 (+2),
  • засобів ППО − 310 (+2),
  • літаків − 308,
  • гелікоптерів − 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 2 627 (+3),
  • крилатих ракет − 970,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 5 984 (+10),
  • спеціальної техніки − 391 (+2).

 

  • Інституту вивчення війни (ISW) підтверджує, що війська рф в районі Бахмута мають проблеми з боєздатністю та виснажені постійними штурмами міста, що значно обмежує їхню спроможність у цьому районі захищатися від контратак ЗСУ.

«Залучення російським військовим командуванням на Бахмутському напрямку елементів формування (72 бригада), яке зазнало двох поразок поспіль, разом з уже виснаженими елементами групи "Вагнера", ймовірно, надає українським військам можливості, які вони можуть використати при обмежених контратаках».

  • TheWashingtonPostз посиланням на командира бригади ППО пише: якщо у перші місяці повномасштабного вторгнення ППО України перехоплювала близько 50% російських ракет, то сьогодні ця цифра наближається до 90%.

Зростання показників відбулося завдяки надходженню нових систем ППО західного виробництва в жовтні та листопаді, а також зростанню кваліфікації українських військових.

З 28 квітня системи оборони навколо Києва знищують 100% ракет.

  • TheNewYorkTimes опублікувала матеріал «володимирпутін - найнебезпечніший дурень у світі» авторства триразового лауреата Пулітцерівської премії Томаса Фрідмана.

На його думку, путін був переконаний, що легко захопить Україну, тому у нього не було плану Б, що робить цю війну однією з найбезглуздіших воєн сучасності.

Аналізуючи хід війни в Україні, Фрідман приходить до висновку, що путін дійсно розраховував швидко захопити Київ і поставити там маріонетковий уряд. Тепер він поставив себе в ситуацію, «коли не може перемогти, не може програти і не може зупинитися».

Фрідман вважає, що війна може зупинитися незалежно від того, виграє чи програє росія, у той момент, коли цього захоче путін. Автор наголошує, що російський диктатор, мабуть, побоюється невдоволення війною і з цієї причини «зайшов так далеко» у війні, що готовий криміналізувати будь-яку форму інакомислення.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • За першу добу роботи програми держдопомоги на відновлення пошкодженого житла єВідновлення українці успішно подали 3 194 заяви про виплату допомоги.

Далі комісії, які будуть створені при органах місцевого самоврядування, опрацюють заяви та розпочнуть безпосереднє обстеження житла.

У міністерстві закликали громадян подавати заяви про виплату допомоги в застосунку Дія.Перед цим потрібно подати через Дію, нотаріуса чи ЦНАП інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не було подане.

  • За дев’ять місяців із Донецької, Херсонської та Харківської областей у безпечні регіони України виїхали майже 125 тисяч громадян.

Зокрема, від серпня 2022 року триває обов’язкова евакуація з Донеччини, і за цей час було переміщено близько 70 тисяч громадян. Серед них – понад 8 тисяч дітей і більш як 3 тисячі маломобільних, ідеться у повідомленні.

Також триває евакуація зі звільнених від росіян територій, яка розпочалася восени минулого року. В її межах із Харківщини за 8 місяців виїхали понад 25 тисяч громадян. З нещодавно звільнених територій Херсонщини за пів року евакуювалися більш як 23 тисячі людей.

Проведення всіх заходів для централізованого переміщення громадян у безпечні регіони планується завчасно.

Влада, міжнародні організації та волонтери докладають максимум зусиль, щоб забезпечити нашим співгромадянам безпеку.

  • За державною програмою «єОселя» українці вже отримали понад тисячу кредитів на житло на 1,4 мільярда гривень.

Наразі видано 1 тис кредитів, більшість із яких отримали військовослужбовці та силовики, а також медики, освітяни й науковці.

Програма охопила всі регіони України,окрім тимчасово окупованих територій.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Ще не минуло і пів року, а російський бюджет уже тріщить по швах. За даними Мінфіну рф, дефіцит бюджету росіїза перші чотири місяці перевищив план за весь 2023 рік.

З січня до квітня доходи федерального бюджету знизилися на 22% порівняно з тим самим періодом 2022 року. Витрати за цей період зросли на 26%.

Дефіцит бюджету сягнув 3,42 трлн рублів ($44,88 млрд), що більше запланованих на весь рік 2,90 трлн рублів ($38,05 млрд).

Водночас витрати федерального бюджету аномально прискорилися у середині квітня. До кінця місяця дефіцит бюджету зріс відразу на 1,02 трлн рублів ($13,38 млрд).

Як зазначають російські розслідувачі, тільки на святкування Дня Перемоги Кремль витратив цього року 1,2 млрд рублів. 

  • У січні-квітні нафтогазові доходи росії скоротилися на 52% у порівнянні з показниками минулого року за аналогічний період.

За перші чотири місяці цього року нафтогазові доходи рфсклали 2,3 трлн рублів, а ненафтогазові – 5,5 трлн рублів.

Загалом за період з січня по квітень бюджет рф отримав 7,8 трлн рублів, що на 22% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У російському Мінфіні падіння нафтогазових доходів пояснили зниженням котирувань цін на нафту марки Urals та скороченням експорту газу.

Загалом зараз на світових ринках усе менше держав хоче мати справу з країною-агресором, яка на виручені гроші фінансує кровопролитну війну в центрі Європи. 

  • ДмітрійПєсков заявив, що нібито росія не воює в Україні, оскільки, за його словами, «війна – це тотальне знищення міст».

При цьому рупор Кремля промовчав, що російська армія повністю стерла з лиця землі такі українські міста як Бахмут, Лисичанськ, Мар’їнка, Попасна, знищила або пошкодила більшість будівель у Маріуполі, Волновасі, Сєверодонецьку, Святогірську й сотнях малих сіл в Україні.

Тільки завдяки героїзму та професіоналізму українських воїнів рашисти не можуть просунутися й принести ще більше горя і страждань на решту території нашої Батьківщини.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генпрокурор США МеррікГарленддозволив першу передачу конфіскованих російських активів для використання в Україні.

Мова йде про кошти російського олігарха Костянтина Малофєєва, які конфіскував суд США через звинувачення в ухилянні від санкцій.

«Хоча це перше передання Штатами конфіскованих російських коштів на відбудову України, воно не буде останнім», – сказав генпрокурор США.

  • Влада Великої Британії офіційно підтвердила передачу Україні далекобійних ракет StormShadow.

StormShadow – це високоточні ракети великої дальності, які можуть завдавати ударів з конвенціонального озброєння.

За словами міністра оборони БенаВоллеса, ці ракети доповнять інше західне озброєння, яке є в України, зокрема, системи HIMARS і Harpoon, а також ракети "Нептун" українського виробництва.

Воллес також підтвердив, що всі обіцяні танки Challenger 2 зараз знаходяться на території України.

«Я знаю, що всі наші танки прибули в країну... вони всі перебувають у країні. На них провели навчання, як тут (у Британії), так і потім в Україні, і я знаю, що українські війська використовують їх».

  • Голова дипломатії ЄС ЖозепБоррельзаявив, що в Європейському Союзі підготують для України 1 мільйон снарядів 155 мм, а також понад тисячу ракет.

Він нагадав, що сумарна допомога Україні з боку країн та організацій Євросоюзу станом на сьогодні становить 16 мільярдів євро.

Боррель розповів, що ЄС вже підготував понад 17 000 українських військових і планує, що до кінця 2023 року ця кількість досягне 30 000.

  • Європейська комісія підтвердила, що розробила юридично прийнятні варіанти використання активів рф– як приватних, так і державних – для відбудови України.

Зараз на території ЄС заморожені російські активи на суму близько 24,1 мільярда євро. Санкції не передбачають конфіскації цих активів, оскільки це порушує законодавство. Однак зараз внесена пропозиціякриміналізувати порушення обмежувальних заходів ЄС, що дозволить у випадку ухиляння від санкцій конфіскувати ці активи.

Що стосується державних активів Центробанку рф, то їх так само не можна просто конфіскувати, тому було вирішено використовувати прибутки з них.

  • Латвія та Канада спільно створять ще одну навчальну програму для українських захисників, що зосередиться на розвитку їх лідерських навичок.

Міністр оборони Олексій Резніковуточнив, що українські молодші офіцери, які пройдуть навчання в рамках нової канадсько-латвійської ініціативи, освоять процес планування, координації маневрів і ведення розвідки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали