11 Травня 2023
Новини

У Києві кістковий мозок вперше пересадили від неродинного донора

У Києві кістковий мозок вперше пересадили від неродинного донора

Кістковий мозок від неродинного донора пересадили у київській лікарні «Охматдит» 18-річному Олегу.

Вперше донора знайшли всередині України. Про це повідомляє МОЗ України.

В Олега погіршилося здоров'я минулого літа. Спершу батьки подумали, що у хлопця звичайний тепловий удар, але після аналізів у нього діагностували апластичну анемію у важкій формі — стан, у якому кістковий мозок людини перестає виробляти достатню кількість клітин крові.

Хлопця почали готувати до трансплантації, але повномасштабна війна створила додаткові труднощі. Раніше донорів знаходили по всьому світу, а стовбурові клітини доставляли до України літак. Наприклад, у 2021 році в Україні вперше трансплантували кістковий мозок дорослому пацієнту від неродинного донора. Тоді донором був хлопець із Німеччини. Після 24 лютого 2022-го клітини спершу доставляють до Польщі, потім кур'єр проходить із ними контроль та везе їх наземним транспортом до Києва. Однак важливо, щоб від забору клітин до трансплантації має минути не більш ніж 72 години.

В Україні працює реєстр донорів кісткового мозку, завдяки якому і знайшли сумісного донора для Олега. Це вперше в Україні трансплантували кістковий мозок від неродинного донора, якого знайшли в Україні. Хлопця виписали з лікарні 11 травня. В Українському реєстрі донорів кісткового мозку повідомили, що донор поділився 5% своїх стовбурових клітин. Забір клітин тривав приблизно 5 годин.

«Наш рятівник дивився телевізор та лежав у кріслі, вкритий теплою ковдрою і турботою лікарів та усього персоналу. А в цей час його гемопоетичні стовбурові клітинки збиралися апаратом у спеціальний сет», — розповіли у реєстрі.

Також там вказали, що пересадка кісткового мозку 18-річному Олегу була 65-ою такою операцією в Україні.

Наразі в реєстрі є 9187 потенційних донорів кісткового мозку. Охочі стати донором можуть безоплатно зареєструватися на базі двох донорських центрів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, Лікарі
В тему