10 Травня 2023
Новини

В Одесі - обшуки в редакції видання

В Одесі - обшуки в редакції видання
У редакції одеського видання «Думська» зранку 10 травня правоохоронці провели обшук.
Журналісти заявили про тиск з боку влади та висловили протест діям правоохоронців. Розповідаємо, що сталося. Головний редактор «Думської» Олег Константинов у коментарі заявив, що близько 08:30 слідчі Нацполіції та оперативники Служби безпеки України прийшли до редакційного приміщення видання, - пише hromadske.

За його словами, правоохоронці показали ухвалу Київського районного суду Одеси на проведення слідчих дій. Константинов зауважив, що в ухвалі вказана адреса будівлі, у якій розташоване приміщення редакції, але не, мовляв, конкретне приміщення. 

Він додав, що слідчі дії тривали 4 години, правоохоронці «нічого не вилучили, нічого не знайшли», також вони склали протокол.

«Слідчі дії відбувалися у межах якогось кримінального провадження, до якого ми не маємо жодного стосунку, крім того, що ми писали про нього. Це якісь там земельні питання в Рознянському районі», — сказав головний редактор.

Константинов сказав, що видання пов’язує це з публікаціями, у яких було «дуже багато критики обласного керівництва Одеської області, обласної ради та ВЦА». Згодом редакція оприлюднила заяву, у якій заявила про тиск з боку влади.

Також головний редактор сьогоднішні дії правоохоронців пов’язав із попередніми слідчими діями, які відбувалися у депутата Одеської облради Михайла Шмушковича. Він є членом редакційної ради «Думської».

У квітні Шмушкович подав позов до Одеського окружного адміністративного суду на Одеську обласну раду про визнання протиправними та нечинними окремі положення регламенту. Суд відкрив провадження, підготовче засідання призначив на 17 травня. 

Місцеве видання «Махала» та «Думська» писали, що депутат вимагав скасувати ті положення в регламенті обласної ради, згідно з якими у ній з’явилася посада другого заступника голови облради. Нині цю посаду обіймає політик від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» Вадим Шкаровський. Його ЗМІ звинувачували в антиукраїнських висловлюваннях.

Шмушкович наголошував, що у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» мова йде, що в президії обласної ради може бути тільки три людини — голова, перший заступник і заступник. А в Одеській облраді є ще один заступник — Шкаровський, зазначає «Махала».

У поліції підтвердили проведення слідчих дій у редакції. Там стверджували, що поліціянти не вилучають техніку редакції та «жодним чином не перешкоджають роботі масмедіа». В СБУ зазначили, що оприлюднять свою позицію пізніше. Інформацію про обшуки не підтвердили, але і не спростували. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, журналісти
В тему

Останні матеріали