9 Травня 2023
Новини

«Належне місце, щоб святкувати День Європи саме тут»: у Київ прибула президентка Єврокомісії

«Належне місце, щоб святкувати День Європи саме тут»: у Київ прибула президентка Єврокомісії
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 9 травня прибула до Києва, щоб саме в Україні відзначити День Європи.

Про це вона повідомила у Twitter.

«Добре знову бути в Києві, де цінності, які є важливими для нас, захищаються щодня. Тож це дуже належне місце, щоб святкувати День Європи саме тут. Я вітаю рішення президента [Володимира] Зеленського відзначати День Європи 9 травня також тут, в Україні», — написала вона.

Напередодні у Єврокомісії повідомляли, що 9 травня Урсула фон дер Ляєн відвідає Київ, де зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, «щоб підтвердити непохитну підтримку України з боку ЄС».

До слова, президент Володимир Зеленський 8 травня цього року підписав указ, яким запровадив в Україні святкування Дня Європи 9 травня. Також він подав до Верховної Ради законопроєкт, що пропонує зробити 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Наразі ж в Україні 8 травня відзначають День пам'яті та примирення, а 9 травня — День перемоги над нацизмом.

День Європи — це свято, яке відзначають 9 травня в Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на європейському континенті.

Ця дата згадує Декларацію Шумана від 9 травня 1950 року, створену Робертом Шуманом, яка пропонувала об'єднати вугільну та сталеливарну промисловість Франції та Західної Німеччини. Це призвело до створення Європейської спільноти з вугілля та сталі — першої Європейської спільноти, створеної 18 квітня 1951 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, війна з Росією, європа
В тему