5 Травня 2023
Новини

В Україні тестують електронні черги на військово-лікарську комісію

В Україні тестують електронні черги на військово-лікарську комісію
У Харкові, Львові, Києві, Вінниці та Одесі наразі перевіряють тестування системи електронного запису до лікарів для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). 

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр та показала скриншот інтерфейсу системи.

За її словами, після старту проєкту начальник медичної частини зможе завчасно записувати бійців на проходження медичного огляду або до конкретного лікаря-спеціаліста — на потрібний день та час. 

«Потреби очікувати в чергах не буде. Військовослужбовці знатимуть точний час, на який необхідно прийти», — підкреслила заступниця міністра оборони.

Зараз проєкт запустили в тестовому режимі в містах, де найбільше людей проходять ВЛК. Йдеться про Харків, Львів, Київ, Вінницю та Одесу.

Маляр відзначила, що в планах — перевести всі військово-лікарські комісії на роботу з електронним записом. За її прогнозами, це відбудеться протягом травня.

Нагадаємо, в лютому заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила про роботу низки міністерств над тим, щоб спростити для військовослужбовців процес проходження військово-лікарської комісії. Зокрема, йдеться про автоматизацію та диджиталізацію процесів.

Перед тим уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про ймовірне порушення права військовослужбовців на належне медичне обслуговування. 

Представники офісу омбудсмена перевірили клініку амбулаторно-поліклінічної допомоги Медичних сил ЗСУ, після чого констатували, що відсутність електронного документообігу та електронного запису на прийом до лікаря призводить до паперової тяганини й черг. 

Військовослужбовці з різним ступенем травм були змушені годинами чекати в черзі до лікаря. Окрім того, черги до окремих фахівців становили понад 500 людей.

Наприкінці квітня Міністерство оборони запевнило, що працює над покращенням ситуації. Зокрема, відомство розробило електронну чергу. Її впроваджують у п’яти містах України, в яких найбільш завантажені ВЛК, — це Харків, Львів, Київ, Вінниця та Одеса. Міноборони стверджувало, що найближчим часом планує перевести всі ВЛК на роботу з електронними чергами.

А 2 травня Верховна Рада схвалила закони, які спрощують обіг документів і лікування для військових, а також збільшують кількість місць роботи військово-лікарських комісій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, лікарня, лікування
В тему