5 Травня 2023
Новини

росія, ймовірно, сама влаштувала атаку на кремль: навіщо

росія, ймовірно, сама влаштувала атаку на кремль: навіщо
Аби збільшити кількість скасувань парадів до дня перемоги 9 травня, російські чиновники, ймовірно, використовують удар безпілотника по кремлю 3 травня.

Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у своїх звітах 3 і 4 травня, - пише hromadske.

російські джерела продовжують реагувати на удар безпілотника по кремлю 3 травня. Слідчий комітет росії повідомив, що порушив кримінальну справу «за фактом теракту у зв'язку зі спробою удару по кремлю» і ще більше посилив твердження про те, що в ударі винен Київ.

Повідомляється, що президент росії володимир путін 5 травня проведе засідання ради безпеки для обговорення інциденту. Заступник голови ради безпеки росії дмитро медвєдєв у відповідь на удар закликав до «фізичної ліквідації» президента Володимира Зеленського.

Речник кремля дмитро пєсков безпідставно заявив, що за нападом стоять США. Кілька російських органів влади, зокрема глави москви, санкт-петербурга, ленінградської та псковської областей, ввели заборону на запуски та польоти безпілотників.

Baza з посиланням на невстановлені внутрішні джерела стверджувала, що жителі підмосков’я помітили безпілотники, які летіли на дуже низькій висоті, задовго до моменту контакту з будівлею кремлівського Сенатського палацу 3 травня, але влада проігнорувала їхні повідомлення як «істерію».

Водночас аналітики наголошують, що росія, ймовірно, сама влаштувала цей напад. На це, мовляв, вказують кілька ознак. Зокрема, російська влада нещодавно посилила можливості внутрішньої протиповітряної оборони рф, у тому числі в межах самої москви.

«Тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники могли пробити кілька шарів протиповітряної оборони та підірватися або бути збитими просто над серцем кремля», — наголосили в ISW.

Варто зауважити, російські чиновники, ймовірно, використовують удар безпілотника по кремлю 3 травня, щоб збільшити кількість скасувань парадів до дня перемоги 9 травня.

російські джерела повідомили, що посадовці рф скасували паради 9 травня в 21 місті росії та тимчасово окупованому Криму. Це зробили або без офіційного обґрунтування, або «з міркувань безпеки».

російські чиновники в кількох містах заявили, що вони скасовують заходи та паради 9 травня через «турботу про учасників "спеціальної військової операції"».

«кремль, імовірно, сподівається обмежити типові події 9 травня, щоб приховати деградацію російської армії, оскільки такі події демонструють передову російську військову техніку, значна частина якої або критично важлива для російських операцій в Україні, або була знищена за 14 місяців виснажливих боїв», — наголосили в ISW.

москва також, імовірно, сподівається стримати події 9 травня через побоювання, що вшанування загиблих військовослужбовців можуть стати потенційним джерелом внутрішньої негативної реакції на високу кількість втрат росії в Україні.

До слова, пресслужба президента росії володимира путіна заявила, що українська сторона в ніч проти 3 травня нібито намагалася завдати удару по кремлю. Там заявляють, що російські військові «вивели з ладу два безпілотники». Як стверджується, постраждалих немає.

«росія залишає за собою право відповісти на спробу удару по кремлю, де і коли вважатиме за потрібне. кремль розцінює спробу удару "київського режиму" як сплановану терористичну акцію та замах на президента рф напередодні дня перемоги», — зазначили у пресслужбі путіна.

У москві після цих повідомлень заборонили польоти безпілотників. А ось парад на Червоній площі 9 травня все ж відбудеться, заявляв речник путіна дмитро пєсков.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія
В тему