4 Травня 2023
Новини

У Львові врятували дитину від COVID-ускладнень: думали, що отруєння

У Львові врятували дитину від COVID-ускладнень: думали, що отруєння
У Львові лікують 8-річного хлопчика, який потрапив до лікарні через ускладнення коронавірусного захворювання. Спершу здавалося, що у нього отруєння.

Про це повідомляє Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит».

«У нас перший такий випадок, аби у постковідному періоді дитина поступила з таким важким порушенням ритму серця», — сказала завідувачка відділення анестезіології Віра Приймакова.

Спершу в дитини з'явилася висока температура (до 39), загальна слабкість, біль у животі та блювота. Батьки звернулися до центральної районної лікарні, неподалік від місця проживання. Там діагностували отруєння та надали лікування. Але стан хлопчика погіршувався: з'явився м'язовий біль і зникав біль у животі.

Мати Марія згадує, що організм навіть води не приймав. Тож вона знову звернулася до лікарів та наполягла на УЗД. «Там виявили накопичення рідини у плевральній порожнині», — згадує жінка.

Медики помітили у дитини синюшність шкірних покривів та порушення ритму серцевих скорочень (МІОКАРДИТ). Тож 8-річного Назара перевели до реанімації. Також у нього виявили двобічну пневмонію та перевели з районної лікарні до львівського «Охматдиту».

«Було виконано ЕХО серця, спостерігалося, що частота серцевих скорочень від 19 до 35, а це дуже мало. У дитини була порушена провідність серця на фоні вірусного міокардиту», — згадує Віра Приймакова.

Хлопчика перевели на апарат штучної вентиляції легень. Йому також встановили тимчасовий кардіостимулятор. Зараз стан Назара покращується, серце хлопчика працює на 100%. Невдовзі в нього заберуть кардіостимулятор. Але ще деякий час Назар пробуде у кардіологічному відділенні «Охматдиту» під наглядом медиків.

«Отруєння, як думали спершу виявилося важким постковідним ускладненням. Це комбінація і вірусу, і бактерії. Ураження провідної системи серця та полісегментарна пневмонія. COVID-19 сильно б'є по імунній системі», — зазначила завідувачка відділення анестезіології «Охматдиту».

Нагадаємо, найкращим способом захиститися від важкого перебігу COVID-19 залишається вакцинація. В Україні щеплення можуть зробити дорослі й діти від 5 років. Щоб вакцинуватися, потрібно зателефонувати до найближчого пункту щеплення або центру масової вакцинації. Їхні адреси й телефони є на сайті vaccination.covid19.gov.ua. Також можна дізнатися всю необхідну інформацію у свого сімейного лікаря чи в найближчій поліклініці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, коронавірус, діти, Лікарі
В тему

Останні матеріали