4 Травня 2023
Новини

Порушення мовного закону: найбільше скарг надійшло з Києва

Порушення мовного закону: найбільше скарг надійшло з Києва
Уповноважений із захисту державної мови за 2022 рік отримав 2846 звернень щодо порушення мовного закону. 

Найбільше скарг надійшло з Києва. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь під час брифінгу в Медіацентрі Україна, - пише hromadske.

З Києва надійшло 823 звернення про порушення. Серед лідерів також Харківщина — там зафіксували 460 скарг. Найменша кількість звернень надійшла зі східних та південних областей, а саме: з Луганської та Кіровоградської. В окремих зверненнях не вказували регіон.

Найменше звернень надходило в березні 2022 року, а найбільше — в липні та серпні. Активність у літні місяці пояснюють тим, що тоді запустили інформаційну кампанію про набуття чинності нових норм мовного законодавства.

Загалом більшість скарг стосувалися сфери інтернету, зокрема 989 звернень було про відсутність української версій сайтів. Ще 123 звернення стосувалися порушення вимог закону під час обслуговування споживачів.

Також були порушення у сфері зовнішньої реклами, зокрема в оформленні вивісок. Відповідно до звернень, найбільше вивісок недержавною мовою є на території Харкова та Харківської області — 252, а також у Києві — 54.

Нагадаємо, за перший квартал 2023 року більшість скарг до омбудсмена стосувалися обслуговування державною мовою в інтернеті. Зазначимо, повідомити про порушення закону можна через електронну форму на сайті мовного омбудсмена.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, війна з Росією, українська мова, закон
В тему