4 Травня 2023
Новини

Арештували «приховані» активи проросійського олігарха Новинського на понад 10,5 млрд грн

Арештували «приховані» активи проросійського олігарха Новинського на понад 10,5 млрд грн
Приховані активи проросійського олігарха Вадима Новинського на понад 10,5 мільярдів гривень арештував суд за матеріалами СБУ.

Про це повідомляють СБУ та Офіс генпрокурора.

До списку заблокованих активів входять 230 об’єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд. Серед арештованого майна — елітний готельний комплекс у центрі Києва (Park Inn), морський торговий порт «Очаків», приміщення агрохолдингу та торговельні центри по Україні.

Правоохоронці встановили, що для уникнення санкцій РНБО, які ввели в січні 2023 року, Новинський перереєстрував свої активи на декількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях. Для схеми він залучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів.

Про блокування схеми СБУ повідомила ще на початку квітня. Тоді арештували майно Новинського на понад 3,5 мільярдів гривень.

Розслідування щодо Новинського відбувається за статтею про пособництво росії (ст. 111-2 Кримінального кодексу).

Що відомо про Новинського?

Він родом із Новгородської області росії, 2012 року отримав громадянство України. Був «регіоналом», потім — керівником фракції «Опозиційний блок». За даними «Чесно», в парламенті Новинський голосував за «диктаторські закони 16 січня», проти Закону про визнання українського суверенітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

2021 року Новинський посів 8 місце в рейтингу найбагатших українців від Forbes зі статками у 1,4 млрд доларів. Так, компанія Новинського мала 23,76% акцій гірничо-металургійної компанії «Метінвест».

У декларації Новинського, поданій у 2020 році, була велика кількість дорогого одягу та виробів із хутра, а також ювелірних виробів його дружини. А ще колекція ікон 19–21 століть (30 одиниць) і окремо від них — ікона Миколая Чудотворця (яку депутат оцінив у 706 тисяч гривень).

У липні 2022 року Новинський оголосив, що відмовляється від депутатського мандата, бо вирішив зосередитися на гуманітарних проєктах і служінні Українській православній церкві московського патріархату. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сбу, суд, арешт
В тему