4 Травня 2023
Новини

Північні країни НАТО виступили зі спільною заявою: що відомо

Північні країни НАТО виступили зі спільною заявою: що відомо

Зі спільною заявою на підтримку України виступили п'ять північних держав-членів НАТО — Фінляндія, Данія, Ісландія, Норвегія та Швеція.

Вони наголосили, що продовжуватимуть військову та іншу допомогу Україні, а також обіцяють підтримку на шляху в ЄС та НАТО. Про це йдеться у спільній заяві за результатами Північно-українського саміту в Гельсінкі 3 травня, - пише hromadske.

«Країни Північної Європи продовжуватимуть свою політичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку України стільки, скільки це буде потрібно — окремо, разом як країни Північної Європи, а також через міжнародну співпрацю в Європейському Союзі, НАТО, ООН та в інших форматах», — наголошується в заяві.

Як зазначається, країни Північної Європи вже передали Україні різноманітні системи озброєння, включно з ППО, бойовими танками Leopard, артилерійськими системами та боєприпасами. Загальна вартість військової допомоги цих країн від лютого 2022 року становить приблизно 4,4 мільярда євро.

«Військова підтримка продовжується, оскільки готуються нові пакети, постійно враховуючи найбільш нагальні потреби України для зміцнення її обороноздатності», — йдеться в заяві.

Окрім військової допомоги, усі п'ять країн надали Україні цивільну допомогу, зокрема фінансову, гуманітарну та екстрену підтримку. Загальна вартість цих заходів з лютого 2022 року вже перевищує 1,5 мільярда євро і продовжуватиме зростати, йдеться в заяві.

Також країни Північної Європи у спільній заяві зазначили, що вони:

  • підтримують «формулу миру», запропоновану Україною, над багатьма з указаних цілей уже працюють;
  • віддані притягненню до відповідальності винних у воєнних злочинах і створенню спеціального трибуналу. Також підтримують розслідування МКС і «взяли до відома» ордери на арешт володимира путіна та російської дитячої омбудсменки;
  • погоджуються з необхідністю посилити тиск на росію через подальші санкції;
  • продовжуватимуть разом з іншими розробляти механізми відшкодування Україні збитків, завданих російською агресією;
  • зобов’язуються брати участь у відновленні та відбудові України після війни. 

Північні держави підкреслили, що майбутнє України та її народу — «в євроатлантичній родині». Обіцяють «рішуче підтримувати» Україну в її зусиллях щодо реформ та у виконанні вимог, необхідних для членства в ЄС і НАТО.

«Україна має право самостійно обирати механізми безпеки. Північні країни-члени НАТО продовжуватимуть підтримувати Україну на її шляху до майбутнього вступу. Уже до членства безпека України має велике значення для Альянсу. Україна та Північні країни НАТО з нетерпінням чекають на розв'язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року», — резюмується в заяві.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: норвегія, швеція, Україна, війна з Росією, нато
В тему