4 Травня 2023
Новини

Зеленський планує виступити в Гаазі

Зеленський планує виступити в Гаазі

Відвідати Нідерланди після Фінляндії збирається президент Володимир Зеленський.

Це буде перший візит Зеленського до Нідерландів як глави Української держави. Про це повідомляє нідерландський суспільний мовник NOS з посиланням на інформаційне агентство ANP та телепрограму Nieuwsuur. Nieuwsuur зазначає, що Зеленський планує виступити в Гаазі з промовою під назвою «Немає миру без справедливості», - пише hromadske.

NOS додає, що найімовірніше президент України прибуде до Нідерландів літаком. Рухи нідерландської урядової авіації свідчать про візит високого рангу з України, зазначають журналісти.

Однак поки що немає жодних ознак того, що Зеленський виступатиме завтра на Дні пам’яті в Амстердамі. Речник мера заявив, що йому про це нічого невідомо.

У ефірі Nieuwsuur нідерландський експерт зі Східної Європи Боб Дін припустив, що Зеленський, ймовірно, закликатиме до більшої військової підтримки. 

Україна просить від своїх союзників більше боєприпасів, а особливо далекобійної зброї та винищувачів. У січні прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що постачання винищувачів «не є табу». Також експерт вважає, що президент України «підкреслить важливість правосуддя та відшкодування» та лобіюватиме членство в НАТО.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 3 травня відвідав Фінляндію з неанонсованим офіційним візитом.

Він провів переговори з президентом країни Саулі Нійністе стосовно української оборони та підтримки України з боку Гельсінкі. Востаннє Зеленський та Нійністе зустрічались у січні 2023 року, коли останній приїжджав до України.

Також Зеленський зустрівся зі спікером фінського парламенту Петтері Орпо, прем’єр-міністеркою Санною Марін і міністром закордонних справ Пеккою Гаавісто.

У другій половині дня президент України взяв участь у саміті між країнами Північної Європи та Україною.

П’ять північних держав-членів НАТО — Фінляндія, Данія, Ісландія, Норвегія та Швеція — виступили зі спільною заявою на підтримку України. Вони наголосили, що продовжуватимуть військову та іншу допомогу Україні, а також обіцяють підтримку на шляху в ЄС та НАТО.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, нідерланди
В тему

Останні матеріали