1 Травня 2023
Новини

Найголовніші новини 1 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 1 ТРАВНЯ 2023 РОКУ

Триває 432 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

  • Цієї ночі протиповітряна оборона України знищила 15 із 19 запущених росіянами ракет.

Ворог випустив їх близько 02:30 ночі із літаків стратегічної авіації – дев’яти Ту-95 з району Оленєгорськ (Мурманська обл.) та двох Ту-160 із району Каспійського моря.

Російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору.

Нажаль, є загиблі та поранені з числа цивільного населення, серед них і діти. Зруйновано та пошкоджено житлові багатоповерхівки, приватні житлові будинки, школи, лікарні, дитячі садочки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Як зазначають експерти, це вже другий масований удар, під час якого окупанти застосовують обмежену кількість ракет (типу Х-101 та Х-555). На думку аналітиків, такі дії пояснюються й тим, що ворог намагається розвідати ППО України.

Постійні поразки рф на полі бою і тотальне фіаско під всієї так званої «СВО»змушують російське командування шукати хоча б якусь «перемогу».

  • Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - протягом доби відбито понад 30 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни мужньо тримають оборону.

Очевидно, ставка робиться на захоплення Бахмута, куди окупанти кинули більшість своїх сил, але досі не захопили місто і «спалюють» там свій як людський, так і технічний потенціал.

  • За інформацією Східного угруповання військ ЗСУ,на Бахмутському напрямку воює 25,6 тисячі російських військових. Також ворог зосередив там 65 танків, 450 бойових броньованих машин, 154 гармати, 56 реактивних систем залпового вогню.

При цьому окупанти щодня в районі Бахмута втрачають близько 100 військових.

  • Командувач Східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський поінформував, що на Бахмутському напрямку продовжуються інтенсивні бойові дії. Росіяни численними атаками намагалися прорвати оборону на декількох напрямках. Втім, завдяки стійкості та мужності захисників Бахмута, дії ворога зазнали невдачі.

«Щоб просунутись уперед ворог застосовує максимум зусиль та не рахується ні з чим. Попри значні втрати, у бій постійно кидаються нові штурмові групи «Вагнера», бійців інших приватних компаній, десантників. Але взяти місто під контроль противнику не вдається. Ситуація доволі складна. Разом з тим, на окремих ділянках міста ворог був контратакований нашими підрозділами та залишив деякі позиції».

  • Командуванняоперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія»зазначає, що ворог продовжує безуспішно штурмувати таврійський напрямок: за минулу добу вбитими та пораненими росіяни втратили понад роту.

Основні зусилля рашистизосереджують на веденні наступальних дій на Авдіївському та Мар’їнському напрямках.

  • Як повідомили у Генштабі ЗСУ, авіація Сил оборони за добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу противника, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 1 склад пально-мастильних матеріалів ворога.

 

Станом на ранок 1травнязагальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько190 960 (+450)осіб,
  • танків - 3 700 (+1),
  • бойових броньованих машин – 7 192 (+3),
  • артилерійських систем – 2 921 (+7),
  • РСЗВ – 544,
  • засобів ППО – 295,
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 294,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 476 (+1),
  • крилаті ракети – 932,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 845 (+3),
  • спеціальної техніки – 359 (+2).

 

  • За квітень українські захисники ліквідували 16 970 російських окупантів та знищили 1200 одиниць ворожої техніки, зокрема йдеться про 84 танки, 211 бойових броньованих машин, 238 артилерійських систем, 17 РСЗВ, 16 установок ППО, 317 одиниць автотехніки, 2 літаки, 3 гелікоптери, 228 БпЛА та 21 крилату ракету.
  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW)проаналізували зміни в російському військовому командуванні з 24 лютого 2022 року і дійшли висновку, що путінне хотів призначати командувача вторгненням в Україну, оскільки прагнув представити себе як головнокомандувача і натхненника успішної так званої «спецоперації».

путін хотів оголосити швидке вторгнення в Україну особистою геополітичною перемогою. 

Водночас небажання призначити загальновійськового командувача театру воєнних дій для вторгнення в Україну мало каскадні наслідки для російських військових. Зокрема, такі дії сприяли інтенсивній фракціоналізації, дезорганізації командних структур і підживлювали недосяжні очікування.

путін призначив першого командувача театру воєнних дій генерала армії Олександра Дворніковатільки у квітні 2022 року після провалу наступу на Київ. Уже наприкінці травня його замінили.

Надалі путін почав змінювати військових керівників постійно.

Аналітики вважають, що така регулярна зміна командування призвела до дедалі більшої роздробленості російських збройних сил і дезорганізації командних структур. А це у свою погіршує здатність російських збройних сил проводити злагоджену кампанію в Україні.

Спеціалісти вважають цю ситуацію дикою, адже загалом з початку війни путін17 разів змінив різних командувачів в Україні: тричі - командувача всього угрупування, 4 рази - очільника Західного військового округу, 3 рази - главу ВДВ, 3 рази - керівникаСхідного військового округу, по 2 рази - глав Центрального військового округу та ППО.

Дивовижно, але навіть після всіх цих дій у росії залишаються люди, які вірять словам влади, що нібито все йде за планом.

  • Британська розвідка вважає, що оборонні споруди, які росія зводить на своїй та тимчасово окупованій території України, підкреслює страх перед тим, що ЗСУ можуть здійснити великий прорив.

З літа минулого року росія побудувала одні з наймасштабніших систем військово-оборонних споруд, які за багато десятиліть не бачила жодна країна світу. Ці оборонні споруди знаходяться не лише поблизу поточної лінії фронту, але й в глибині територій, які наразі контролюються рф.

Супутникові знімки засвідчують, що рф доклала особливих зусиль для укріплення північного кордону окупованого Криму.росія також вирила сотні кілометрів траншей в глибині міжнародно визнаної російської території, в тому числі в Бєлгородській і Курській областях.

  • Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що підготовка до контрнаступу на фінішній прямій, коли можна сказати, що все необхідне вже готово.

«Я переконаний, що багато що зроблено для того, щоб він (контрнаступ) був вдалий. Бо якщо не буде впевненості у наших генералів, у нашого Генштабу: від главкома до командуючих АТО ОСУ, відповідних командувачів видів родів, звісно, нема сенсу йти. Все має бути сплановано, продумано».

Резніков назвав три ключових фактори для вдалого контрнаступу: наявність озброєння, підготовлені й навчені захисники, які знають свій план, і забезпечення наступу всіма необхідними речами.

«На сьогодні ми виходимо на оту «фінішну пряму», коли можна сказати «так, все готово», а далі вже за рішенням і розумінням ситуації на полі бою, генеральному штабу, главкому і його команді буде зрозуміло як, де і коли».

Міністр оборони також поставив під сумнів стан російської ядерної зброї, оскільки останнє випробування проводилося 1998 року.

Він зазначив, що навіть та ядерна зброя та носії, які Україна віддала росіянам у 1990-х роках, стала непридатною у 1997 році.

Резніков також нагадав, що останнє випробування ядерної зброї росія робила 1998 року на полігоні в Казахстані.

«Тому ми не знаємо, чи дієве воно і взагалі, чи спрацює воно».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів телефонні переговори з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

«Обговорили програму довгострокової оборонної співпраці. Відзначив початок конфіскації російських активів і закликав до посилення санкційного тиску на росію. Узгодили позиції напередодні саміту НАТО й інших міжнародних заходів».

  • Уряд України схвалив енергетичну стратегію держави до 2050 року.

«Документ відображає цілі європейського "зеленого курсу" та базується на принципах комплексного підходу до формування та реалізації політики у сфері енергетики, створення умов для сталого розвитку економіки України», – йдеться у повідомленніМіненерго.

Цілі стратегії досягатимуть шляхом розвитку сучасної та безпечної атомної генерації, відновлюваних джерел енергії, модернізації та автоматизації систем передачі та розподілу.

Серед ключових напрямів стратегії – підвищення стійкості енергосистеми, поглиблення її інтеграції в загальноєвропейську, децентралізація генерації, зниження викидів парникових газів, а також розвиток новітніх технологій, зокрема виробництво та використання водню, спорудження малих модульних ядерних реакторів та установок зберігання енергії.

  • «Нафтогаз України»продовжив дію тарифного плану «Фіксований», що складатиме 7,96 грн за куб. м (з ПДВ) ще на рік – до 1 травня 2024 року.

«Ціна на газ для побутових клієнтів залишається незмінною. Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні».

У компанії зазначили, що безперебійно та стабільно забезпечують газом понад 12,4 млн українських домогосподарств.

  • Україна і турецька компанія Baykarпідписали три нові угоди для українських виробників.

Усі підписані угоди дуже важливі для українських виробників, адже контракти дають нашій країні експортний виторг і зброю нового покоління.Водночас деталі угод не повідомляються з міркувань безпеки.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путінуникає запланованої поїздки до ПАР на саміт БРІКС, оскільки його там можуть заарештувати. Відповідно, зараз Кремль шукаєтаке виправдання, щоб воно більш-менш правдоподібно виглядало для внутрішнього споживача.

Так, словами російського політолога Сергія Маркова, путін не полетить в ПАР не тому, що є загроза арешту. Він розповідає начебто про загрозу теракту проти диктатора, а спецслужби США та Великої Британії, мовляв, «мріють убити путіна».

Нібито саме тому Путін літає лише на територію «дружніх» країн, а щоб потрапити до ПАР, потрібно пролітати через «недружні».

Ці тези вже підхопили й розганяють пропагандистські російські ЗМІ.

  • У росіїактивізувався рух опору путінському режиму, який влаштовує диверсії.

Так, сьогодні в Ленінградській області невідомі підірвали опору ЛЕП. Також вони замінували другу опору, але сапери встигли деактивувати вибухівку.

Крім того, у Брянській області, що межує з Україною, внаслідок підриву колії з рейок зійшов потяг, який перевозив пальне.

Наразі на місці працюють оперативні служби. Рух на цій ділянці дороги зупинений. За попередніми даними, потяг із 60 вагонами був завантажений нафтопродуктами і пиломатеріалами. 7-8 вагонів перевернулися, повідомлялося про пожежу.

  • Усі офіцери по всій росії випустилисяна два місяці раніше. Випускний пройшов уже у низціпровідних військових навчальних закладів.

Насправді такі дії підтверджують те, що на фронті у росіян неймовірно великий брак людей. І тепер туди будуть відправляти зовсім «зелених» офіцерів.

  • У війні проти України рфзазнає колосальних втрат. За наявними даними, тількикадирівців ліквідували понад 10 тисяч.

За інформацією російських ЗМІ, парламент Чечні наприкінці квітня заявив, що потрібно буде виділити 15 мільярдів рублів на перепоховання загиблих в Українікадировців.

При цьому на сайті представництва Кадирова в Ярославській області було уточнення, що всього планується перепоховати 10 000 солдатів.

Так званий чеченський омбудсмена МансурСолтаєв заявив, що бійців ховають у спільних могилах. Згодом він зрозумів, що наговорив зайвого, ізаявив, що хакери буцімто зламали сайт.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генасамблея ООН вчергове проголосувала за резолюцію, де засуджується військова агресія з боку росії.

Особливістю цього документа є те, що за нього проголосували навіть ті держави, які стабільно підтримували рф, зокрема Китай, Індія та Бразилія. «За» також проголосували майже всі країни пострадянського простору, крім Таджикистану та Узбекистану – вони утрималися. Усього «утрималося» від голосування лише 18 держав

Резолюцію підтримали 122 країни. Голоси проти надійшли від 5 держав: Росії, Білорусі, КНДР, Нікарагуа та Сирії.

Документ пропонує відшкодування збитків державам, що стали жертвами російської агресії, та притягнення до відповідальності усіх порушників норм міжнародного права.

  • Президент Польщі Анджей Дуда на спільному виступі з прем'єр-міністром МатеушемМоравецьким з нагоди 19-ї річниці вступу Польщі до ЄС,заявив, що його держава зробить усе, аби Україна якнайшвидше стала частиною Європейського Союзу.

«Одним із наших головних пріоритетів під час польського головування у Раді ЄС буде членство України та Молдови в ЄС».

Дуда зазначив, що Польща виступає за політику «відчинених дверей, тому я також дивлюся на країни Західних Балкан».

  • Міністерство цифрової трансформації, Держспецзв'язку та Міністерство цифровізації Японії уклали тристоронній меморандум про співпрацю співробітництво у сфері цифрової трансформації.

Меморандум передбачає співпрацю у сфері кіберзахисту, розвитку інновацій, обміні досвідом в ІТ-галузі та цифровими рішеннями, розбудові е-урядування та запуску онлайн-послуг.

«У рамках меморандуму Україна буде ділитися з японськими колегами досвідом, як впроваджувати цифрові зміни та робити реінжиніринг процесів. Зі свого боку, Японія допоможе Україні розвивати інновації та посилювати кіберзахист».

  • Член парламенту Британії від Консервативної партії, голова комітету у закордонних справах Палати громадАлісіяКернсзапропонувала те, що вона називає «економічним «Рамштайном» тих, хто бореться за свободу України».

Депутатка відреагувала на низку цифр, які свідчать про те, що санкції не мали такого великого впливу на російську економіку, як очікували західні країни.

«Ця дуже детальна інформація ще більше підтверджує необхідність «економічного «Рамштайну» для тих, хто бореться за свободу України. Очевидно, що ми не змогли адекватно фінансово задушити військову машину путіна, і ми повинні позбавити його можливості фінансувати напади на цивільне населення. Ми можемо зробити це, лише якщо мобілізуємося як уряди, щоб координувати економічні та військові дії».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему