1 Травня 2023
Новини

У ПАР путіна думають запросити на саміт через Zoom: не хочуть арештовувати

У ПАР путіна думають запросити на саміт через Zoom: не хочуть арештовувати

Взяти участь у саміті БРІКС Південно-Африканська Республіка запросить володимира путіна через Zoom, а не особисто, після того, як МКС видав ордер на арешт президента росії. 

Про це пише УП з посиланням на Sunday Times.

"ПАР запросить Путіна взяти участь у саміті через Zoom, а не особисто, після того, як Преторія звернулася за юридичною консультацією щодо своїх зобов'язань заарештувати російського лідера, якому Міжнародний кримінальний суд пред'явив звинувачення у військових злочинах", - йдеться в повідомленні.

путіна запросили на саміт глав п'яти країн. Йдеться про Бразилію, росію, Індію, Китай, та ПАР. ПАР відмовилася підтримати санкції проти росії чи засудити її агресію в Україні.

Нещодавня видача ордеру на арешт путіна МКС, який звинуватив його у насильницькій депортації українських дітей з окупованої росією території, поставила правлячу партію ПАР у незручне становище. ПАР входить до країн, які підписали Римський статут, що зобов'язує її виконувати рішення МКС.

Минулого тижня президент ПАР призначив спеціальний урядовий комітет на чолі з віце-президентом країни, який має вивчити варіанти дій влади через видачу ордера на арешт путіна. За словами джерела видання, комітет не зможе знайти інших варіантів, окрім участі путіна у саміті з відеозв'язку з москви. Високопосадовці ПАР підтвердили, що Преторія веде переговори про це з москвою.

Нагадаємо, на пресконференції з президентом Фінляндії президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що керівна партія вирішила, що ПАР повинна вийти з Міжнародного кримінального суду, який минулого місяця видав ордер на арешт президента росії володимира путіна.

Це не перша спроба ПАР вийти з МКС. Держава намагалася зробити це у 2016 році після того, як проігнорувала ордер на арешт колишнього президента Судану Омара аль-Башира у 2015 році.

У березні МКС видав ордер на арешт президента росії володимира путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Видача ордера означає, що путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена Міжнародного кримінального суду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир путін, арешт
В тему

Останні матеріали