26 Квітня 2023
Новини

Про що говорили Зеленський та Сі Цзіньпін

Про що говорили Зеленський та Сі Цзіньпін

Телефонну розмову із главою КНР Сі Цзіньпіном 26 квітня провів президент України Володимир Зеленський.

Це перша розмова лідерів країн після повномаштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року. Про це повідомили Зеленський у Twitter, речник Зеленського Сергій Никифоров у Facebook, Xinhua.

"У мене була довга та змістовна телефонна розмова з главою Китаю Сі Цзіньпіном. Вірю, що цей дзвінок, а також призначення посла України в КНР дадуть потужний поштовх для розвитку наших двосторонніх відносин", - написав Зеленський.

Спікер президента України повідомив, що Зеленський провів майже годинну телефонну розмову із головою КНР. В ОП обіцяли опублікувати подробиці згодом.

Наразі указу про призначення посла України в Китаї немає на сайті Офісу президента, проте станом на 13 березня 2023 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що подав на розгляд президенту кандидатури послів України в Китаї, Індії та Бразилії. 

Китайське видання Xinhua повідомляє, що Сі Цзіньпін схиляв Зеленського до діалогу та переговорів: "Діалог і переговори є єдиним життєздатним виходом з "української кризи" (саме так Китай та китайські ЗМІ називають вторгнення росії в Україну - ред.), а в ядерній війні ніхто не виграє".

Нагадаємо, 16 березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що обговорив з китайським колегою Цінь Ганом принципи, на яких можна відновити мир в Україні.

20-22 березня Сі Цзіньпін здійснив офіційний візит в росію, де зустрівся з російським диктатором володимиром путіним. Раніше повідомлялося, що лідер Китаю після зустрічі з путіним у москві планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським. Ця розмова буде першою з початку повномасштабної війни росії проти України.

24 лютого Зеленський заявив, що хотів би провести двосторонню зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. До цього Китайське Міністерство закордонних справ опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями щодо врегулювання війни росії проти України. Документ складається з 12 пунктів.

Зеленський не вважає пропозиції Китаю щодо врегулювання війни в Україні мирним планом, але бачить в ініціативі позитивні речі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир зеленський, китай
В тему