26 Квітня 2023
Новини

Імпорт ще одного товару з України погодилася заборонити Єврокомісія

Імпорт ще одного товару з України погодилася заборонити Єврокомісія
Українську соняшникову олію Єврокомісія погодилася додати до переліку продукції, забороненої для імпорту.

Але транзит цього продукту дозволять. Про це заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус, цитує RMF24.

Раніше Єврокомісія погодилася на заборону імпорту з України пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Телус заявив, що Польща не вийде з односторонньої блокади українського імпорту, доки польські умови не будуть виконані.

«Ми не відмовимося від наших дій на цьому етапі, які ми вжили, якщо не отримаємо відповідних інструментів, які гарантуватимуть, що польський фермер буде в безпеці, коли мова йде про питання, пов’язані з торгівлею, надходженням товарів з України до Польщі», — сказав він.

Польський міністр додав, що все ще ведуться переговори про заборону імпорту інших продуктів.

«Ми хочемо борошно, мед, цукор, м’які фрукти (заморожені), яйця, м’ясо (особливо птицю), молоко та молочні продукти, а також яблучний сік та концентрат. Ми говоримо про ці продукти», — уточнив Телус. 

Нагадаємо, низка країн заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка мали б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни, через яку відбувався експорт. Так, уряд Польщі вирішив до 30 червня заборонити імпорт сільськогосподарських товарів з України. Аналогічне рішення ухвалили в Угорщині.

Міністерство сільського господарства Словаччини ще до цього заборонило перероблення та введення до кормового й харчового ланцюгів українського зерна через наявність у ньому пестициду, який заборонений у ЄС. А словацька влада обіцяла захистити внутрішній ринок від дешевого зерна з України.

У Болгарії заявили, що також розглядають заборону на імпорт зерна з України, адже через обмеження Польщі та Угорщини побоюються, що продукція з України накопичиться в них.

Згодом президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн надіслала листи п’ятьом країнам — Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччині та Угорщині — з пропозиціями щодо розв’язання проблем імпорту українського зерна. Зокрема, Єврокомісія вирішила виділити додаткові 100 мільйонів євро допомоги фермерам, які зазнали збитків.

Водночас Україна домовилася про збереження транзиту зерна з Угорщиною, Словаччиною, Польщею, Румунією та Болгарією.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, європа
В тему

Останні матеріали