23 Квітня 2023
Новини

Prozorro відкриває інформацію про незбройні оборонні закупівлі

Prozorro відкриває інформацію про незбройні оборонні закупівлі
Дані про незбройні оборонні закупівлі з 23 квітня публікуватимуть системі Prozorro. 

Але обсяг оприлюдненої інформації буде обмеженим. Про це повідомило Міністерство економіки України.

Оборонні замовники та військові частини публікуватимуть інформацію про ціни за одиницю товару у своїх незбройних закупівлях. Ідеться про харчування, речове майно, пальне тощо.

Інформацію оприлюднюватимуть про товари та послуги на суму від 200 тисяч гривень, а також про виконання робіт на суму від 1,5 мільйона. У звітах крім ціни за одиницю показуватимуть назву замовника та предмет закупівлі.

Коли відбуватимуться закупівлі послуг із харчування, замовникам доведеться прозвітувати про ціну за одиницю кожного продукту, які входять до послуги. А ось інформацію про загальну суму та обсяги закупівель, місця доставки і найменування постачальника оприлюднювати не будуть. 

За словами директора держпідприємства «Прозорро» Миколи Ткаченка, вони зробили все можливе, щоб опублікованої інформації було достатньо для цінової аналітики.

Ці нововведення відбулися згідно з законом, який запроваджує прозорість в оборонних закупівлях. Документ передбачає, що оборонні замовники та військові частини мають внести в систему Prozorro звіти протягом 10 робочих днів із дня підписання контракту. Також до 22 червня вони мають показати звіти щодо всіх договорів, які уклали з 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, видання ZN.UA 21 січня опублікувало матеріал, у якому зазначило, що отримало від «джерела в ЗСУ» угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування в 2023 році низки військових частин. Журналісти заявляють, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у 2–3 рази.

Наприклад, Міноборони нібито законтрактувало яйця за ціною 17 грн за штуку, водночас роздрібна ціна в магазинах Києва становить приблизно 7 грн за штуку. У Міноборони інформацію про закупівлі харчів за завищеними цінами назвали маніпулятивною.

Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, що відомство не здійснює закупівель окремих продуктів, а купує комплексну послугу — забезпечення харчування. Це включає доправлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках — і приготування їжі.

30 січня прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для української армії. Ця система має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль закупівель для армії.

А в березні президент Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях. Коли він набуде чинності, стане необхідним обов'язково оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових, інші товари та послуги для забезпечення армії.

Також після розголосу у відставку пішов В'ячеслав Шаповалов. Він був заступником Резнікова та відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Йому вже повідомили про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна
В тему