23 Квітня 2023
Новини

Для перевірки Почаївської лаври створили комісію

Для перевірки Почаївської лаври створили комісію

Комісію, яка перевірить використання упц мп об'єктів Почаївської лаври, створило Міністерство культури та інформаційної політики.

Про це інформує міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в етері телемарафону.

"У нас створено комісії з перевірки використання об'єктів як у Почаївській лаврі, так і на території Чернігівського заповідника, де вже призупинено дії угод щодо використання деяких об'єктів заповідника", - зазначив Ткаченко.

За словами міністра, у Почаївській лаврі робота лише розпочинається.

"Там інша ситуація порівняно з Києво-Печерською лаврою, бо є Кременецький заповідник, є Почаївська лавра, є взаємини між ними. У Кременецькому заповіднику в одному з храмів припинився термін угоди про використання. У нас також знаходиться справа у місцевому суді щодо того, чому нас не допускають до цього храму, але це процес", – розповів Ткаченко.

Урядовець додав, що Мінкульт перебуває у "цивілізованому діалозі" з представниками УПЦ МП у Чернігові.

Нагадаємо, у березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із упц мп про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня.

3 квітня понад 30 народних депутатів ініціювали від імені Верховної Ради звернутися до Кабінету міністрів з пропозицією розірвати з Українською православною церквою московського патріархату договір оренди на споруди Почаївської Успенської лаври.

Згодом Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити постанову щодо перевірки дотримання умов договорів упц мп безоплатним користуванням культовими спорудами Почаївської Свято-Успенською лаврою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, упц мп, релігія
В тему