21 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 21 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 21 КВІТНЯ 2023 РОКУ

Триває 422 день війни, розв’язаної росією проти нашої держави.

  • Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 28 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Сьогодні вночі, для завдання авіаційних ударів, противник використав 12 ударних БпЛА типу «Шахед-136», 8 із них було знищено нашими захисниками.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

  • Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом доби було відбито близько 30 атак противника на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишається місто Бахмут.
  • Як повідомили в Міноборони України, окупанти не припиняють наступальні дії на всіх чотирьох напрямках одночасно.

На більшості з цих напрямків завдяки нашим оборонцям ворогу не вдається просуватись вперед. На цих напрямках наші воїни не лише обороняються, а й активно діють.

«Ворог цього тижня намагався рухатись ще по двох напрямках - Куп‘янському та Шахтарському. Але наші бійці відбили атаки і ворог не пройшов».

Найгарячішим місцем залишається Бахмут. Там зараз точаться запеклі бої. Противник атакує. Знищує вщент будинки і споруди. На окремих ділянках подекуди просувається.

Разом із тим наші мужні захисники Бахмута здійснюють як оборонні дії, так і активні штурмові. Ворог зазнає невиправдано високих втрат. Ситуація напружена, але контрольована. Усі рішення українське командування приймає відповідно до військової доцільності.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, нещодавно до тимчасово захопленого Скадовська, що на Херсонщині, прибув підрозділ окупантів чисельністю близько 300 осіб, із числа засуджених, нібито для забезпечення правопорядку.

Серед окупантів поширюються чутки про швидке закінчення бойових дій з територіальними поступками на користь російської федерації, ймовірно, для підняття духу загарбників. Водночас, відомо, що деякі бойові підрозділи, які раніше перебували у місті, поступово виводяться із населеного пункту на тимчасово окуповану територію АР Крим.

  • Авіація Сил оборони за поточну добу завдала удару по району зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили, зенітно-ракетний комплекс та ще два важливих військових об’єкти противника.

 

Станом на ранок 21 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 185 050 (+630) осіб,
  • танків - 3 668 (+1),
  • бойових броньованих машин – 7 126 (+6),
  • артилерійських систем – 2 827 (+2),
  • РСЗВ – 539,
  • засобів ППО – 285,
  • літаків – 308,
  • гелікоптерів – 293,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 394 (+8),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 713 (+6),
  • спеціальної техніки – 334 (+2).

 

  • The Washington Post повідомляє, що Україна вирішила захищати Бахмут, незважаючи на похмурі попередження США ще в січні.

За кілька місяців після цього, українські війська продовжують утримувати західну околицю міста у найтривалішій та найсмертоноснішій битві за всю війну.

  • Аналітики Інституту вивчення війни звернули увагу на те, що Кремль не поспішає прибирати контрольно-пропускні пункти між рф та окупованими територіями на сході України.

Хоча таке рішення суттєво сповільнює постачання на фронт російських боєприпасів, однак Москва дбає про безпеку й залишає КПП.

«Існування цих контрольно-пропускних пунктів ще раз підкреслює, що російські чиновники не розглядають жителів окупованої України як російських громадян і керують ними як окупаційна влада, якою вони є, незважаючи на постійні заяви про те, що незаконно анексовані території є частиною росії».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

«На засіданні Ставки проаналізували актуальну ситуацію на всіх ділянках фронту. Заслухали Буданова – знаємо про всі плани ворога у найближчий період».

Також приділили увагу розробці ще якіснішої схеми розподілу озброєння та боєприпасів по підрозділах. Окрема увага – новоствореним бригадам.

Крім того, на Ставці обговорювали питання налагодження виробництва ракет і боєприпасів вітчизняними підприємствами.

  • Кабмін розпочинає тестування програми «єВідновлення», за якою люди будуть отримувати кошти на ремонт своїх домівок - сервіс працюватиме в «Дії» з 10 травня.

Отримані цільові кошти можна буде витратити на будівельні матеріали чи оплату послуг підрядника. Суму компенсацій визначить спецкомісія, а кошти будуть зараховуватися людям на спецрахунок у банку.

Пріоритет у компенсації матимуть учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані до армії українці, багатодітні родини та люди з інвалідністю.

  • Кабмін ухвалив постанову про заборону стягнення комунальної заборгованості з переселенців, які виїхали з тимчасово окупованих територій або територій, де йдуть бойові дії.

Ідеться виключно про заборгованість, яка накопичилася після початку повномасштабного російського вторгнення.

Одночасно було схвалено проект закону про компенсацію збитків підприємствам, які постачають електрику, газ, воду і тепло у прифронтові чи тимчасово окуповані території.  

  • Центр національного спротиву повідомляє, що у тимчасово окупованому Криму через високі темпи мобілізації російської армії зростає невдоволення населення.

У Криму значно збільшилась кількість осіб, які виїжджають до росії нічними та резервними потягами. На півострові активно почали продавати нерухомість та скасовувати бронювання в готелях для літнього відпочинку.

Також зростає кількість жителів тимчасово окупованого Криму, які висловлюють скептичне ставлення до перебігу та результатів так званої «спеціальної воєнної операції».

  • Президент Володимир Зеленський прийняв запрошення взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі в липні. Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

«Президент Зеленський і я обговорили підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі в липні. Я запросив його взяти участь у зустрічі, і я радий, що він прийняв запрошення та візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Міністерство оборони рф офіційно визнало, що це російська авіація бомбить російський Білгород. Правда поки відповідні інциденти російське командування за звичкою маскує під різного роду словесні конструкції. Цього разу заявили про «нештатне сходження боєприпасу».

А насправді російський літак Су-34 просто скинув бомбу у центрі Білгорода, через що стався потужний вибух, були пошкоджені автомобілі та житлові будинки.

Показово, що деякі пропагандистські канали відразу після вибуху почали поширювати дезінформацію, що нібито це був удар українських безпілотників.

  • У Кремлі відповіли погрозами на плани світових лідерів запровадити повну заборону на експорт товарів до росії. Ця ідея наразі обговорюється країнами «Великої сімки».

Москва ж наполягає, що таке рішення наблизить світову економічну кризу.

Речник президента рф Пєсков стверджує, що всі санкції проти росії негативно позначаються на світовій економіці. Як виявилося, економічні обмеження не такі вже й корисні для рф, як стверджувала путінська пропаганда. 

  • Сьогодні стало відомо, що російський суд заочно заарештував очільника Головного управління розвідки України Кирила Буданова у справі про «теракт» на Керченському мосту. Росіяни заявили, що планують оголосити його в міжнародний розшук.

Водночас сам Буданов іронічно відреагував на свій «заочний арешт» і пообіцяв працювати ще краще над протидією окупантам.

«Ви знаєте, скільки часу вже працюю і якось незручно було, що по мені ніяких рішень там не було. Мені приємно. Це хороший показник нашої роботи, зобов‘язуюсь працювати ще краще».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Сьогодні відбулося чергове засідання у форматі Рамштайн. За підсумками одинадцятої зустрічі глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що країни-учасниці Контактної групи з питань оборони України надали ЗСУ понад 230 танків.

«Лише за кілька місяців ця Контактна група поставила понад 230 танків, понад 1 550 броньованих машин, а також іншого обладнання й боєприпасів для підтримки понад дев’яти нових бронетанкових бригад».

Міністр оборони США також наголосив, що путін припустився «низки серйозних прорахунків, коли вторгся в Україну більше року тому».

«Він думав, що Україна не дасть відсіч, але Україна стоїть міцно за допомогою своїх партнерів. путін думав, що наша єдність буде зруйнована, але жорстока війна за вибором росії лише зблизила нас».

Остін також відзначив, що «війна путіна не є наслідком розширення НАТО, вона є причиною розширення НАТО».

Глава Пентагону також підтвердив, що найближчими тижнями США розпочнуть навчання українських військових роботі з танками Abrams.

За попередніми даними, 31 танк доставлять на полігон у Німеччині наприкінці травня, після чого через українські воїни почнуть навчання, які триватимуть близько 10 тижнів.

Танки, на яких тренуватимуться українські військові, не будуть із числа тих, які США передадуть нам. Натомість у Штатах вже оновлюють 31 бойовий танк M1A1 для відправки на передову.

  • Під час засідання союзників України у форматі Рамштайн було вирішено створити у Польщі центр технічного обслуговування танків Leopard 2.

Сьогодні був підписаний Лист про наміри. Такий центр сприятиме зміцненню співпраці сторін та можливостей українських захисників.

  • Понад 16 тисяч військових ЗСУ вже пройшли навчання у країнах Європейського Союзу.

Про це повідомив високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

"Понад 16 тисяч українських солдатів вже пройшли навчання. Вже поставлено боєприпасів та ракет на суму понад 600 мільйонів євро. Робота над спільними закупівлями триває. ЄС продовжує працювати з партнерами, щоб забезпечити перемогу України».

  • Влада Фінляндії погодила відправлення Україні нового, 15-го пакету військової допомоги. Ідеться, зокрема, про різні види озброєнь для забезпечення потреб європейської тренувальної місії для українців.

Наразі з міркувань безпеки деталі цієї військової допомоги не повідомляються.

  • Уряд Словенії ухвалив рішення приєднатися до спільної закупівлі боєприпасів для України у межах проекту Європейського оборонного агентства (EDA), у якому вже беруть участь 23 країни-члени ЄС та Норвегія.
  • Уряд Канади оголосив про надання Україні нової військової допомоги на суму 39 млн канадських доларів, яка включатиме 40 снайперських гвинтівок, 16 радіостанцій і внесок до фонду НАТО для допомоги Україні.

Гвинтівки і боєприпаси поставить канадська компанія Prairie Gun Works, а радіостанції для супроводу танка Leopard 2 – компанія L3Harris Technologies.

Внесок до фонду НАТО у розмірі близько 34,6 млн канадських доларів допоможе забезпечити Україну паливом та іншими матеріалами.

  • Австрія заморозила російські фінансові активи на суму майже $2 мільярди.

Про це розповів міністр фінансів країни Магнус Бруннер. За його словами, ефективне застосування санкцій проти росії відповідає інтересам Австрії, Європи та США.

  • Ізраїль планує у травні провести в Києві випробування розробленої спеціально для України системи цивільного сповіщення про ракетні обстріли.

Командування тилу планує провести випробування цієї системи з метою запустити систему вже влітку. Якщо експеримент буде успішним, то система запрацює ще в кількох містах-мільйонниках України.

Система буде підключатися до української радіолокаційної системи, що дозволить швидше та точніше надсилати сигнали сповіщень на мобільні телефони громадян та вмикати звукові сигнали тільки в тих місцях, де є небезпека потрапити під ракетний удар.

Таким чином українці в районах ракетного обстрілу матимуть більше часу, щоб дістатися до безпечної зони.

  • До Міжнародного дня Землі українці та іноземці проведуть акцію проти російського екоциду в Україні.

21-23 квітня люди з усіх континентів утворять живий ланцюг єдності, щоб привернути увагу до злочинів росії проти довкілля під час війни.

Акція охопить усі шість континентів планети: Євразію, Північну та Південну Америки, Африку, Австралію та Антарктиду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу, збройні сили україни
В тему

Останні матеріали