20 Квітня 2023
Новини

У Києві зустрілися Зеленський і Столтенберг

У Києві зустрілися Зеленський і Столтенберг

Із українським президентом Володимиром Зеленським в Києві 20 квітня зустрівся генсекретар НАТО Єнс Столтенберг. 

Про це повідомив Володимир Зеленський.

Наш президент привітав у столиці Столтенберга. Зеленський вважає, що цей візит дуже багато чого означає для України.

За словами президента, візит Єнса Столтенберга – перший за час повномасштабної війни – трактується як знак, що Альянс готовий розпочинати нову главу у відносинах з Україною – главу амбітних рішень.

  • Перше – "Рамштайн", засідання, яке відбудеться завтра. Передусім це стосується збройної підтримки наших активних дій.
  • Друге – Зеленський звернувся до генерального секретаря із проханням допомогти Україні подолати стриманість партнерів у постачанні далекобійної зброї, сучасної авіації , артилерії, бронетехніки.
  • Третє – це Вільнюський саміт НАТО, який може стати історичним.

"Вдячний за запрошення відвідати Саміт, але важливо – щоб і Україна отримала відповідне запрошення", – зазначив президент.

  • Четверте – гарантії безпеки для України, для українців на шляху до НАТО. За словами Зеленського, безпека вже потрібна. І як доведено історією, це потрібно не лише для нашої держави, а й для усього вільного світу.

"Дякую за початок наших переговорів. Впевнений, будемо й надалі разом утверджувати мир в Україні, в усій Європі та світі", – додав Зеленський.

Окрім цього, очільник Офісу Президента Андрій Єрмак також привітав Столтенберга в Києві. Він заявив, що членство в НАТО – це головна безпекова гарантія для України і наша важлива мета.

Візит Єнса Столтенберга є першим за час повномасштабної війни з росією. Також він відбувається у дуже важливий момент для нас,
 підкреслив Єрмак.

Зеленський розповів, що Україна зараз очікує кроки вперед, щоб зрозуміти, що Україна буде в НАТО.

"Ми про це почали говорити з генеральним секретарем НАТО. Нам потрібно щось більше, ніж той формат відносин, в якому ми сьогодні перебуваємо. Ми хочемо розуміти, коли Україна буде в НАТО. Також хочемо гарантії безпеки на цьому шляху. Ми не готуємо альтернативу членству і не розглядаємо це як компроміс", – сказав президент.

Нагадаємо, що нещодавно генсек НАТО зробив заяву щодо того, коли Україна доєднається до Північноатлантичного альянсу. Єнс Столтенберг не назвав час, проте озвучив умову.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією
В тему