20 Квітня 2023
Новини

У Рівному знесли мозаїку з двома українками в вишиванках

У Рівному знесли мозаїку з двома українками в вишиванках
У Рівному демонтували стелу, бо, як стверджують у міськраді, вона «не несе в собі жодної художньої чи культурної цінності і не є об’єктом культурної спадщини», а є «штамповкою радянського періоду, яка виготовлена конвеєрним способом».

На стелі з мозаїкою зображені дві жіночі фігури в національному одязі. Міськрада пояснює це законом про декомунізацію, однак у мережі таке рішення викликало критику через різне тлумачення змісту стели.

Як заявили в міськраді, на стелі були зображені українка та росіянка у стилізованих костюмах, а позаду був герб Української Радянської Соціалістичної Республіки.

«Подібні стели використовували в якості агітації та пропаганди того часу. Тому зараз у місті їй точно не місце! Крім того, у громаді має виконуватися закон про декомунізацію, яким передбачено демонтаж усієї символіки тоталітарного режиму», — йдеться в повідомленні.

Однак автор спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов назвав таке рішення «черговим випадком кричущого вандалізму» і спробою рівненської влади «заробити легкі політичні бали».

За його словами, мозаїка зображувала не українку та росіянку, а дві жіночі фігури в українському національному вбранні Галичини та Наддніпрянщини.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Ukrainian Modernism (@ukrainianmodernism)

«Якщо комусь дві українки в національному вбранні здалися маркером радянської епохи, то в мене до цих людей багато питань.. і порада їхати на москву ... Такі дії рівненської влади — на руку ворогу, ціль якого — знищити нашу націю і культуру», — вважає Соловйов.

Зараз стела перебуває на збереженні одного з комунальних підприємств Рівного. Вона може стати частиною музею тоталітарного режиму, який думають облаштувати на Пагорбі слави, повідомили в міськраді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: рівне, війна з Росією
В тему