13 Квітня 2023
Новини

Як на Волині в єпархії УПЦ МП відреагували на заборону діяльності їхніх церков

Як на Волині в єпархії УПЦ МП відреагували на заборону діяльності їхніх церков

На рішення Волинської облради щодо заборони діяльності упц мп в області відреагували у Волинській єпархії упц.

На думку представників єпархії, депутати ухвалили дискримінаційне рішення щодо упц мп. Заяву щодо рішення облради опублікували на офіційному сайті єпархії.

Як вказується в заяві, депутати перевищили межі своїх повноважень та порушили статті Конституції України «Про свободу совісті». Крім того, вказується, що на адресу церкви нібито пролунала низка необґрунтованих звинувачень.

«Зважаючи на це, управління Волинської єпархії УПЦ повідомляє наступне:

– В українській законодавчій базі немає жодних відомостей про релігійну організацію під назвою «Українська Православна церква московського патріархату». Якщо обранці мають на увазі Українську Православну церкву, тоді її назву в законодавчих актах слід використовувати правильно, а не з використанням маніпулятивних штампів та кліше;

– Відповідно до заяви голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) – заборона релігійних організацій на місцевому рівні є незаконною;

– Відповідно до положень Конституції України – церква від держави є відокремлена. Зважаючи на це, вважаємо будь-які втручання у внутрішні справи церкви та спроби змінювати конфесійну підлеглість парафій Української Православної церкви шляхом тиску з боку представників органів місцевого самоврядування – порушенням Конституції України та фундаментальних прав громадян на сповідування тієї чи іншої релігії та приналежності до тієї чи іншої релігійної організації;

– Земельні ділянки, які використовують парафії Української Православної церкви на Волині, перебувають в різних формах власності. Ті, які використовуються на правах оренди, були оформлені шляхом укладання відповідних договорів у двосторонньому порядку. Зважаючи на це, одноосібне розірвання таких договорів є грубим порушенням закону про право власності та посяганням на нерухоме майно. Крім того, відповідно до норм чинного законодавства, подібні договори не можуть бути розірвані у період дії військового стану в Україні», – йдеться у заяві Волинської єпархії упц мп.

Крім того, там наголошують, що нібито з перших днів вторгнення рф на територію України, Синод, предстоятель, єпископи на місцях, а потім і Собор УПЦ чітко та без подвійного змісту визнали росію – агресором, закликавши керівництво цієї держави зупинити кровопролитну війну, яку воно розпочало в Україні.

Як додають, Волинська єпархія упц мп, мовляв, усіма силами та можливостями допомагає нашим захисникам на фронті та опікується постраждалими в тилу.

Нагадаємо, депутати Волинської обласної ради під час сесії 11 квітня прийняли рішення про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території Волинської області. За таке рішення проголосували 54 депутати на сесії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, упц мп
В тему